7óra7

Gyarló, ám szerethető emberek a Belvárosi Színházban

Gyarló, ám szerethető emberek a Belvárosi Színházban

2016. 06. 15. | 7óra7

Az Egy fenékkel két lovat rendezője szerint, ha a színészek elég játékosak, ez nagy lehetőség számukra, hogy a Kánaánban érezzék magukat. 

Klasszikus Goldoni-vígjáték, a Két úr szolgája átiratára készül az Orlai Produkciós Iroda: a Richard Bean által jegyzett Egy fenékkel két lovat Pelsőczy Réka rendezésében kerül bemutatásra. Az előadás főszerepeiben Nagy Dániel Viktor, Lovas Rozi, Lukáts Andor és Friendenthal Zoltán lép színpadra. A bemutató kapcsán az alkotókat kérdeztük. 

Mindig nagyra tartottam Goldonit, de most, hogy dolgozom vele, rajongójává váltam. Ömlik belőle az életöröm és az emberszeretet. Darabjaiban nem a kor számít, amiben játszódik: főszereplői az emberek, akik nem sokat változtak az elmúlt 2500 évben. Minden szereplője gyarló, mint mi mindannyian, ám közben nagyon szerethető – mondta Pelsőczy Réka, az előadás rendezője a darabhoz való személyes viszonyáról. 

fenek_pelsoczy.JPGEgy fenékkel két lovat (próbafotó) - Pelsőczy Réka, Lukáts Andor (fotó: Takács Attila)

Pelsőczy Réka szerint sok kortárs szerzővel ellenétben Goldoni tudja, mitől működik egy dráma, miben különbözik egy irodalmi, vagy filozofikus műtől. Szerepei elszántan küzdenek céljaik elérésért, és nem lehet nekik nem drukkolni, nem lehet értük nem izgulni.  Goldoni színháza szenvedélyes színház. Rengeteg olyan félreértésen, érdekkülönbségen, lebukásveszélyen alapuló helyzetet kínál fel a színészeknek, akik, ha elég játékosak és fantáziadúsak, akkor a színészet Kánaánjában érezhetik magukat. 

Lovas Rozi egy lányt játszik, aki beöltözik fiúnak, mégpedig a halott ikertestvérének, hogy így megtévessze a Lukáts Andor által játszott maffiavezér-üzlettársat, pénzt szerezzen tőle és kisegítse a rendőrök elől menekülő szerelmét, aki mellesleg a bátyja gyilkosa. Ez így összesűrítve elég cikornyásnak tűnik, mégsem maga  a történet a legizgalmasabb, hanem az, ahogyan ezek a szereplők találkoznak egymással, és senki senkinek nem mond teljesen igazat, hogy érvényesíthesse a saját céljaikat – mondta Lovas Rozi. 

fenek_rozi_2.JPGEgy fenékkel két lovat (próbafotó) - Lovas Rozi (fotó: Takács Attila)

A fiatal színésznő kiemelte, hogy az ő feladata nőként egy férfi megjelenítése. Pelsőczy Rékával azt keresgetjük, hogy mi az érdekesebb: ha az álruha teljesen flottul, bravúrosan működik, és a nézők szinte tényleg egy férfit látnak, vagy ha inkább a nőisége dominál és esetlenül ki-kizökken a szerepéből. Réka jelöli ki az útvonalat, de azon belül szabadon kísérletezhetek – tette hozzá Lovas Rozi. 

A zenét a Bánfalvi Eszter Kvartettel (BEKVART) együtt jegyző G. Szabó Hunor elmondta, hogy az Egy fenékkel két lovat eredeti angol változata saját zenei anyagot kapott. A betétdalok zömmel az 50-es évek végén, 60-as évek legelején Angliában virágzó Skiffle stílusban íródtak melyek a Beatles legelső korszakát idézik. Ez egyfajta amerikai countryzene, ír népzenei beütéssel melyet a Beatles nagyon korán elhagyott, 1962-re szerencsére már megtalálták saját hangjukat.

fenek_1.JPGEgy fenékkel két lovat (próbafotó) - Fotó: Takács Attila

G. Szabó Hunor elmondása szerint nem volt túlzottan lelkes, amikor megismerkedett az előadás zenei anyagával. Egyik-másik dalt muszáj volt kicsit újraértelmezni: túlságosan erős volt a countryhangulat… Ugyanakkor volt a számok között néhány kiváló dal is, amik a Beatles, vagy az  Andrew Sisters stílusában íródtak. A finálé pedig a Hairre emlékeztet, szóval kissé eklektikus a zenei anyag, de az előnyére is válhat egy ilyen jellegű vígjátéknak – jellemezte a zeneszerző az előadásban markánsan megjelenő zenei világot. 

Az előadásban a BEKVART tagjaként is részt vállaló Formán Bálint kiemelte, hogy összetett a feladatuk. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a két kedvenc tevékenységünknek egyszerre hódolhatunk, vagyis szerepünk is van, és zenélünk is. Ennél több egy színész-zenésznek nem kell. 

Az Egy fenékkel két lovat premierjét június 23-án tartják a Belvárosi Színházban, ezt követően az előadás 24-én, 25-én és 26-án is látható lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr848806712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása