7óra7

A Szociopoly és a Ciróka Bábszínház Lúdas Matyija a legjobbak

A Szociopoly és a Ciróka Bábszínház Lúdas Matyija a legjobbak

2016. 05. 13. | 7óra7

Kiosztották Kaposváron a ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé díjait, amelyet a szakmai zsűri az elmúlt két év legjobb hazai produkciói közül választott ki.

A zsűri a gyerekszínházi előadások közül az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díjával jutalmazta a Ciróka Bábszínház Lúdas Matyi című előadását, a legjobb ifjúsági színházi előadások közül pedig a Mentőcsónak Szociopoly című előadását.

A legjobb gyerekelőadás rendezőjének járó Kovács Ildikó-díjat Rumi László vehette át a Mesebolt Bábszínház Az égigérő fa című előadásáért, illetve Fige Attila a Budapest Bábszínház Hókirálynő című produkciójáért. A legjobb ifjúsági előadást Lengyel Pál-díjjal jutalmazták, amelyet Hoffer Károly és Fándly Csaba érdemelt ki, az előbbi Az időnk rövid története (Vaskakas Bábszínház, ESZME), utóbbi a Csiky Gergely Színház Becsületbeli ügy című előadásáért.

szociopoly.jpg            Szociopoly (fotó: Dömölky Dániel)

Míg az ifjúsági színházi előadásban nyújtott teljesítményért járó színészi díjat Simkó Katalin vehette át a Nézőművészeti Kft. Soha senkinek című előadásában nyújtott teljesítményéért, gyerekszínházi előadás kiemelkedő alkotói teljesítményéért Boráros Szilárd báb-, díszlet- és jelmeztervező kapott elismerést Az égigérő fa, A hideg szív és A Hős Miklós című előadások terveiért. Az ifjúsági színházi előadás kiemelkedő alkotói teljesítményéért járó Békés Pál-díjat pedig Juhász Kata és Társulata nyerte el, Bemelegítés című előadásukért.

A zsűri ezeken felül különdíjjal jutalmazta a tatabányai Jászai Mari Színház Kutyafül, macskakő, egérút című produkciójának alkotóit, és Az új nagyi című előadás létrehozóit a győri Vaskakas Bábszínházból. Lehőcz Zsuzsanna pedig gyerekszínházi előadásban nyújtott színészi játékáért Kemény Henrik-díjat vehetett át A hideg szív és az Az égigérő fa című produkciókban való közreműködéséért.

A színházi nyelvek gazdagsága és inspiráló eszmecsere jellemezte az idei Biennálét – mondta Sándor L. István, színikritikus, az ASSITEJ elnökségi tagja a több mint negyven produkciót bemutató színházi találkozó záróünnepségén a Csiky Gergely Színházban, külön kiemelve Novák János, az ASSITEJ Magyar Központ elnökének, a Biennálé művészeti vezetőjének a fesztivál megszervezésében nyújtott egyedülálló érdemeit.

ludas_ciroka.jpgLúdas Matyi (fotó: Kecskeméti Ciróka Bábszínház)

Az ország legnagyobb, immár nyolcadik alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválján az elmúlt két évben Magyarországon bemutatott gyermek- és ifjúsági előadások, illetve színházi-nevelési programok vettek részt. A versenyprogramban szereplő 28 előadás mellett a Biennálé „Small Size - Performing Arts for Early Years” nemzetközi fókuszprogramjában a legkisebbeknek szóló hazai produkciókon kívül egy finn és két belga társulat mutatkozott be, valamint versenyen kívüli, kiemelt programokat is láthatott a közönség. A fesztivál kísérőrendezvényeiként filmvetítés, workshopok és szakmai viták, valamint a kaposvári BábSzínTér utcai programjai várták az érdeklődőket. 

A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékelte: Takács Katalin Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész és Andai Katalin, Déryné-díjas színművész, az ASSITEJ elnökségi tagja elsősorban a gyermekszínházi előadásokért voltak felelősek, míg Horváth Péter József Attila-díjas író, rendező, a Kolibri Színház dramaturgja és Tóth Miklós színházi rendező az ifjúsági színházi előadásokat,  Hegedűs Sándor tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára pedig a táncművészeti előadásokat kísérte kiemelt figyelemmel.

Az ASSITEJ Magyar Központja a társszervező Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg Kaposváron a gyermek- és ifjúsági színházak biennáléját. A szervezet munkájában részt vevők a hazájukban azért dolgoznak, hogy minden gyerek évente legalább egyszer eljusson színházba, vagy hozzájuk eljusson a színház.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr878713100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása