7óra7

Hatodik alkalommal szervez tánc- és mozgásszínházi fesztivált a Figura

Hatodik alkalommal szervez tánc- és mozgásszínházi fesztivált a Figura

2016. 05. 11. | 7óra7

A rendezvény célja a tánc, a mozgás és a színház közötti törékeny határvonal keresése, valamint a feljövőben lévő romániai és a nemzetközi kortárs táncmozgalom közötti  párbeszéd megteremtésének lehetősége.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház dance.movement.theater elnevezésű tánc- és mozgásszínházi fesztiválján öt nap alatt kilenc előadást láthatnak az érdeklődők, május 18. és 22. között.

Az idei fesztivál meghívottai: M Studio (RO), Csiky Gergely Állami Magyar Színház (RO), Duda Éva Társulat / Movein Mission (HU), Frenák Pál Társulat (HU, FR), Közép-Európa Táncszínház (HU), Tünet Együttes (HU), Fehér Ferenc (RO), Bukaresti Nemzeti Táncközpont (RO).

M Studio

A sepsiszentgyörgyi M Studio nemrég bemutatott előadása, Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című, eredetileg klasszikus balettre írt zeneművét a kortárs tánc nyelvén fogalmazza újra. Ezáltal kívánja közelebb hozni a zenetörténet e korszakalkotó művét a mai kor emberéhez. 

tavaszi_ki.JPGTavaszi áldozat

Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 7/7 című táncelőadásának előadó-koreográfusa, Baczó Tünde, nem először meghívottja a gyergyószentmiklósi fesztiválnak. A már több fesztiváldíjat elnyert előadás koncepciója az a kérdés, hogy miként lehet bejárni az emberi élet hét lépcsőfokát, mit jelent gyereknek, diáknak, szerelmesnek, munkásnak, anyának, bölcsnek és öregnek lenni. Baczó Tünde finom mozgásvilágához Cári Tibor UNITER-díjas zeneszerző írt zenét.

baczo_tunde_7_ki.JPG7/7

Duda Éva Társulat / Movein Mission

Duda Éva a magyarországi kortárs táncművészet egyik meghatározó alakja, a 2009/2010-es színházi évadban alapított saját társulatot. A néhány év alatt számos díjat magáénak tudható társulat legújabb előadása, a Breath! kerül bemutatásra dance.movement.theater fesztiválon. Az együttesvezető új munkájában a szabadság iránti vágy, a korlátok elkerülése és önmagunk felfedése kap teret.

duda.JPG             Breath! (fotó: Dömölky Dániel)

Frenák Pál Társulat

A Frenák Pál Társulat közel harminc éve alakult Párizsban, jelenleg Budapest az együttes otthona. A társulat alapító-névadója​​ a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységével radikálisan új stílust hozott a magyarországi táncéletbe. Frenák Pál produkciói rendszeresen bemutatásra kerülnek Európaszerte, legutóbb a nemzetközi rangú Moholy-Nagy-díjjal ismerték el a társulatvezető több évtizedes munkáját. A gyergyószentmiklóson bemutatásra kerülő Birdie című produkcióban a koreográfust hosszú évek óta foglalkoztató repülés-motívumon túl, Alan Parker Birdy című filmdrámája, William Wharton amerikai író, azonos című regénye, valamint Raymond Depardon's San Clemente című dokumentumfilmje szolgált inspirációul. A táncosok nemzetközi csapatot alkotnak, kubai, francia és magyar táncművészek lépnek színpadra együtt és az előadás zenei anyaga is nemzetközi együttműködésben született: a fiatal és elképesztő tehetségű berlini zeneszerző, Norman Levy munkája.

birdie_ki.JPGBirdie (fotó: Jókuti György)

Közép-Európa Táncszínház

Budapest legrégebbi táncszínháza, már több előadással is bemutatkozott Gyergyószentmiklóson. A fesztivál idei kiadásán a társulat két szólója, Réti Anna és Kun Attila egy-egy koreográfiája tekinthető meg; mindkettő az idei évadban elindított K-Arcok elnevezésű egyedülálló előadássorozat egy-egy produkciója: a Lépcső című előadás előadója Hargitai Mariann (az alkotókkal készült interjúnk itt olvasható), a Mind1 című produkció Kovács Péter (a koreográfussal és a táncossal készült interjúnk itt olvasható) előadásában kerül bemutatásra Gyergyószentmiklóson.mind1.JPG            Mind1

Tünet Együttes

A 2002-ben alakult Tünet Együttes művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. A Tünet Együttes elgondolkodtató darabjaira a szellemesség és a játékosság  jellemző. A fesztiválon bemutatásra kerülő Az éjszaka csodái című előadást Weöres Sándor azonos című verse inspirálta. A produkció a vers szabad, csapongó, szabálytalan, korhatár nélküli nyelvezetét teremti újra a színpadon a tánc és a képzőművészet összefonódása által. Egy sajátos software kelti életre a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok ezáltal egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek.

ejszaka_ki.JPGAz éjszaka csodái

Fehér Ferenc

Fehér Ferenc tapasztalt és sikeres magyarországi táncos-koreográfus. Klasszikus értelemben vett táncosi képzésben nem vett részt, ám az évek során felhalmozott munkának köszönhetően saját stílusra lelt. Számos hazai és külföldi díjban, elismerésben részesült. Kedvelt műfajai: animális mozgás, tánc és mozgás színház, fizikai tánc. A Helló, Zombi! című előadás egyszerre működik a műfaj szabályai szerint és annak paródiájaként, azt az elemi  létállapotot jeleníti meg, melyben nincs egyéniség, nincs identitás.

zombie.JPG             Hello, Zombi!

Bukaresti Nemzeti Táncközpont

A Bukaresti Nemzeti Táncközpont Csoportkoreográfia című előadásának rendező-koreográfusa Mihalea Dancs, aki táncosként Londonban, Velencében, Prágában, New Yorkban, Bécsben, Stockholmban, Tokióban is tevékenykedik. A fesztiválon bemutatásra kerülő produkció egy 2013-ban elkezdődött előadássorozat része, mely az energiára, mint kommunikációs formára fektet hangsúlyt.

csoportkor.JPG             Csoportkoreográfia

Forrás: Figura Stúdió

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr108707654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása