7óra7

7 plusz 7

7 plusz 7

2016. április 18 - 24.

2016. 04. 14. | 7óra7

7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a budapestiek mellé minden napra ajánlunk egy vidéki előadást is.

7plusz7_logo.PNG

Április 18. (hétfő)

A te országod / Trafó (20 óra)

A Forte Társulat legújabb előadása Keresztury Tibor saját szövegeiből és Tar Sándor novelláiból összeállított darabját vitte színre. "Horváth Csaba színházában a tánc, mozgás, ének, klasszikus színház olyan harmonikus, szoros, egymásból természetesen következő egységet alkot, hogy fel se merül bennünk, hogy bármiféle külön kategóriával (fizikai színház, mozgásszínház stb.) kéne illetni. Ami jó, az jó, nincs mit tenni" - írta az előadásról Soós András. És nem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel a színészeket illetően sem: "A Forte Társulat színészeiről pedig csak elismeréssel lehet szólni: az a hihetetlen szinkron, amivel ez a tizenegy ember mozog, énekel, dolgozik egymással, az az intenzitás, amivel egymásra mászik, borul, bukfencezik, ugrik, vagy éppen megmerevedve áll két PVC-cső tetején, talán legpontosabban a bámulatos szóval írható körül."

for_5.jpgA te országod (Fotó: Mónus Márton)

A győrieknek az Orlai Produkció Egyasszony című előadását ajánljuk erre a napra. A Péterfy-Novák Éva regényéből készült megrázó történetet Tenki Réka szólaltatja meg, az évad egyik legjobb alakítását nyújtva. Az előadás a Vaskakas Bábszínházban látható, 19 órai kezdettel.

Április 19. (kedd)

Sárga vonal / Ódry Színpad (19 óra)

És ajánlunk még egy, nagyon másmilyen Zsámbéki-rendezést: a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéveseivel (tanítványaival) állította színpadra Charlotte Roos és Juli Zeh erőteljesen társadalomkritikus darabját, a nálunk eddig nem játszott Sárga vonalat. „A 2012-es dráma savazza az európai migránspolitikát, a közgazdasági státuszra emelt, szükségleteink alapján vezérelt birkaságunkat, azt, ahogy a rend biztonságáért feladjuk a szabadságunkat, de még azokat a kísérleteinket is, ahogy a magunk által ránk mért renddel szemben kisóvodás szinten próbáljuk megőrizni azt” – írta Török Ákos, aki a miskolci SZEM Fesztiválon látta az előadást. Az előadást követő szakmai beszélgetésről itt számolt be.

sarga_vonal_2.jpgSárga vonal (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Keddre a zalaegerszegieknek a Makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című előadást ajánljuk, Verebes István rendezésében, Pap Lujzával és Sztarenki Pállal a főszerepben. Az előadás 19 órakor kezdődik.

Április 20. (szerda)

Ma este megbukunk / Centrál Színház (19 óra)

A címadás ebben az esetben szerencsére nem működik önbeteljesítő jóslatként: bár a darabbeli társulatnak minden esélye megvan a bukásra, a Centrál társulata sikerrel aknázza ki a darabban rejlő lehetőségeket.

buk_4.JPGMa este megbukunk (fotó: Horváth Judit)

Igaz, kritikusunk, Dicsuk Dániel szerint éppen ez, mármint a darab nem mentes némi dramaturgiai következetlenségektől, Mark Bell rendezése azonban precíz és jól működik. „Legnagyobb érdeme a tökéletesen irányított koreográfia, melyben kizökkenés, baleset, leállás és hiba nélkül végig tud futni az a kétfelvonásnyi őrület, amely miatt a Ma este megbukunk! létrejött” – írta róla. Végkövetkeztetése szerint ha az előadás a meglepetésekkel adós is marad, de egy hibátlanul felépített vígjáték, amin sokat lehet nevetni.  

Az irodalom és a kortárstánc miskolci kedvelői megnézhetik A nagy Gatsbyt, Fitzgerald regényének táncváltozatát, a Miskolci Balett előadásában, 19 órai kezdettel.   

Április 21. (csütörtök)

Hamlet / Örkény István Színház (19 óra)

Van egy kis ország. Nem tényező a világpolitikában. Lehet rajta csodálkozni, lehet sajnálni vagy éppen fejet csóválni az onnan szivárgó hírek hallatán. Hogy békétlenek önmagukkal, hogy vesztik hitelüket, embereiket, jövőjüket. Hogy a politika agyonnyomja a hétköznapokat, és rátelepszik az egész életükre. És vannak stadionjaik, ahová ordítani járnak.

hamlet.jpg             Hamlet (fotó: Dudás Ernő)

Ilyen "Dániát" állít elénk Bagossy László rendezése, amelynek meghatározó eleme Bagossy Levente stadionlelátót formázó díszlete. De, ha megnézik ezt az előadást, nem csak a stadiondíszletre fognak emlékezni, hanem Polgár Csaba Hamletjére is: erre a könnyed, ironikus, okos és szomorú Hamletre. És az utolsó jelenetre: a lelátóról tömegsírba szédült országra.

Ezen a napon a Pécsi Nemzeti Színházban vendégszerepel az Orlai Produkció előadása, A folyón túl Itália. Minden nagyszülőnek és leendő nagyszülőnek bátran ajánlható a Benedek Miklós, Lázár Kati, Lukáts Andor, Szabó Éva négyes szívet melengető játéka. Egy másik Szabó, Szabó Kimmel Tamás unokája már csak a ráadás. Az előadás 19 órakor kezdődik.

Április 22. (péntek)

János vitéz / Kolibri Színház (15 óra)

A Kolibri Színházban nincs hatalmas technikai apparátus, és a színpad is meglehetősen aprócska. Mégis, Novák János rendezésében itt született meg az utóbbi évek egyik legjobb János vitéz-feldolgozása.  

janos.jpg                János vitéz (fotó: Dudás Ernő)

„Az előadás olyan egyszerűen és fantáziadúsan kelti életre Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, hogy senkinek nem marad semmi kétsége a felől, hogy ennek a mesének itt és most helye van. Így válik nemes egyszerűséggel közösségi mesévé a János vitéz, ahol míg az alkotók nekünk mesélnek, valahogy mi is elkezdünk magunknak mesélni a fantáziánkban. És ahogy ez jár a gyerekeknek, úgy van szükségük rá időről-időre a felnőtteknek is, hiszen a mesék mindenkinek szólnak – és ez a János vitéz tényleg mindenkié – írta kritikájában Nyulassy Attila.

A csemegepultos naplója (Orlai Produkció) ezen a napon Egerben, a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban vendégszerepel. Ötvös András bravúros játékát 19 órától láthatják a nézők. 

Április 23. (szombat)

Kabaré / Budapest Bábszínház (19 óra)

Mondunk néhány érvet az előadás mellett: az első sorokból gyerekkorunk kedvenc bábfigurái is velünk nézik az előadást – lehet nosztalgiázni. A bábjátékot és a színészi játékot remekül vegyítik, az egyik több lesz a másiktól. Bercsényi Péter konferansziéja – már az is, ahogy az elején bejön. A majdnem főszereplővé emelt páros: Schneider kisasszony és Schultz úr emlékezetes kettőse – hála Pallai Marának és Ács Norbertnek.

kabare_morocz_adrienn.jpg                      Kabaré (fotó: Toldy Miklós)

És persze Alföldi Róbert karakteres rendezése, amiről kritikánkban ezt írtuk: „… olyan, amilyenek a festmények ennek a sajátos, berlini-budapesti kabarénak a falán. Határozott kontúrokkal felfestett, harsány színekkel nyomatékosított, zömében absztrakt, de néhány különösen fontos részletében aprólékosan kidolgozott összképet kapunk, ha sokáig nézzük. Vöröset és feketét” – írta kritikájában Turbuly Lilla.

Tatabányán Erdmann Az öngyilkos című szatíráját nézhetik meg ezen a napon, Guelmino Sándor rendezésében, Kardos Róbert címszereplésével. Az előadás 19 órakor kezdődik.

Április 24. (vasárnap)

Szülői értekezlet / Jurányi Inkubátorház  (20 óra)

Sok bajunk van a szülői értekezletekkel, legtöbbször nem nagyon vágyunk odamenni, de muszáj. Na, ez az a szülői értekezlet, amire akkora a tolongás, hogy nem is olyan könnyű bejutni. Pedig itt is be kell ülni az iskolapadba. Ezért aztán nem is lehetne jobb helyen, mint az iskolából lett Jurányiban. Felnőttként újra átélhetjük, hogy kezdenek bennük működni ebben a helyzetben az iskolás reflexek, a kamaszok pedig belenézhetnek, mi is zajlik az ilyen értekezleteken.

szuloi_ertekezlet_foto_vegh_zsolt.jpgSzülői értekezlet (fotó: Végh Zsolt)

Aztán mindenki eldöntheti, szeretne-e olyan osztályfőnököt, amilyen Stefanovics Angéla Ildi nénije.   Az előadás különlegessége az is, hogy a szerző, Szabó Borbála és a rendező, Végh Zsolt maguk is játszanak benne.   

A Miskolci Nemzeti Színházban Tótékkal zárhatják a hetet. Béres Attila rendezésében Görög László alakítja az Őrnagy szerepét, 19 órától.  

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr28586092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása