7óra7

Az 53. évad a Gyulai Várszínházban

Az 53. évad a Gyulai Várszínházban

2016. 03. 28. | 7óra7

Öt fesztivállal, három színházi bemutatóval és számos, először itt látható produkcióval, július 1-től augusztus 14-ig tart a Gyulai Várszínház új évada.

Az első bemutató Tamási Áron halálának 50. évfordulójához kötődik, amelyet Lélekindulások címmel láthatnak a szerző műveiből. A darabot Sardar Tagirovsky állítja színpadra a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeivel. Az új előadás a gyulai és a sepsiszentgyörgyi színház közös produkciójában valósul meg.

Idén Shakespeare-év van, hiszen 1616-ban, 400 éve halt meg a nagy angol színpadi szerző. Ezért kiemelt programok láthatók a XII. Shakespeare Fesztiválon július 7. és 17. között. Itt kerül sor a második új bemutatóra: a III. Richárd című drámát ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra a vár udvarán, a Gyulai Várszínház produkciójaként. A bemutató főszereplői: Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli és Trokán Nóra lesznek.

gyula_kis.JPGGyulai tószínpad

A harmadik új bemutató egy népszerű zenés darab augusztus elején, a tószínpadon. Az Anconai szerelmesek című zenés komédiát Lendvai Zoltán rendezi, amely a Gyulai Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciójaként valósul meg Hirtling István főszereplésével.

Az új bemutató és más Shakespeare-előadások mellett külföldről is hívnak produkciókat, így látható lesz többek között angol, ausztrál, japán és olasz előadás is. A fesztivál kiemelt külföldi produkciója Shakespeare Szeget szeggel című darabja lesz, amely a világhírű litván rendező, Oskaras Koršunovas legújabb munkája. Az előadást a Varsói Drámai Színház vendégjátékaként láthatjuk Gyulán. A magyar előadások kiválasztása még folyamatban van.

A táncnak is fontos szerepe van a fesztiválon, az idén a Nemzeti Táncszínház és a Kulcsár Noémi Tellabor a Macbeth táncprodukciót hozza el. Lesz egy zenei ősbemutató Shakespeare emlékére, amelyet a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta jazz zenekara mutat be. Ezen kívül lesz konferencia, filmvetítések, gasztronómia és sok más esemény is.

A történelmi drámák közül az idén Tóth-Máté Miklós A nagyrahivatott című darabját mutatják be a várszínpadon, amely Bakócz Tamásról szól, aki majdnem pápa lett az 1513-as vatikáni választáson.

gyula_vasary_kis.JPGVásáry Tamás

Móricz Zsigmond legsikeresebb színpadi művét a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház mutatja be az idén Gyulán. A Nem élhetek muzsikaszó nélkül című zenés produkcióban ismét láthatjuk a beregszászi színészek játékát, akik minden évben fellépnek az összművészeti fesztiválon. Egy látványos táncelőadás lesz a tószínpadon, ahol az Experidance együttes előadásában nézhetik meg a Szenvedélyem, Velence című produkciót, megidézve a világhírű olasz város kultúráját, titokzatos karneválját és a szerelmet.

A XXV. Gyula Vár Jazz Fesztiválra elfogadta a szervezők meghívását a világ egyik legismertebb gitárvirtuóza, Al Di Meola, aki új albumát, az Elysiumot mutatja be, illetve eljátssza hosszú pályafutása legismertebb számait. A Balázs Elemér Group szintén bemutatkozik a gyulai közönségnek, illetve ismét fellép a fesztiválon a Gyulai Big Band is.

A XI. Vár Blues Fesztiválra két blues zenész érkezik külföldről. Az amerikai Big Daddy Wilson énekes, gitáros, aki évekkel ezelőtt sikert aratott a gyulai fesztiválon, most ismét vendégünk lesz. Az osztrák Ripoff Raskolnikov gitáros, énekes szintén bizonyította már, hogy vérében van a blues. Eric Clapton tavaly volt 70 éves, az ő muzsikáját szólaltatja meg az EC 70 – Eric Clapton Tribute Band Fekete Jenő, Tóth János Rudolf vezetésével, a vendégzenész Tátrai Tibor lesz. A fesztiválon egy fiatal blues duót is meghallgathatnak, a Woodoo Papa Duot.

Vásáry Tamást ismét pulpitusra áll egy komolyzenei koncerten a várszínpadon, ahol a nemzetközi összetételű Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart vezényli.

A Csárdáskirálynő című nagyoperett bemutatójának 100 éves évfordulóját tavaly ünnepeltük. A legkedveltebb Kálmán-művet most Gyulán is láthatják a tószínpadon. Élő zenei kísérettel játsszák el a jól ismert darabot az Operettvilág előadásában. A produkcióban mások mellett színpadra lép Zsadon Andrea, Teremi Trixi, Dunai Tamás, Benkő Péter, Szolnoki Tibor.

szall_5.JPGSzáll a kakukk fészkére (fotó: Toldy Miklós)

Dale Wassermann Száll a kakukk fészkére című műve évtizedek óta hatalmas könyv- és filmsiker. Most a színpadon láthatják viszont az amerikai történetet. Az Orlai Produkciós Iroda előadásában olyan színészek játsszák a szerepeket, mint Szabó Kimmel Tamás, Kocsis Pál, Péterfy Bori, Makranczi Zalán.

A gyerekek a 2015-ös év mesedarabjának választott Kövérkirály című mesejátékot nézhetik meg a Békéscsabai Jókai Színház előadásában. E mellett természetesen az idén is lesznek ingyenes bábelőadások a legkisebbek örömére.

A Grease című musicalt évtizedek óta hatalmas sikerrel játsszák a világ zenés színpadain. Ugyancsak világszerte népszerű volt a darabból készült film is. Most a Bánfalvy Stúdió előadásában láthatják a tószínpadon, sztárszereposztásban. Fellép: Vastag Csaba, Görgényi Fruzsina, Kiss Ramóna, Vastag Tamás.

Ebben az évben is lesz felolvasószínház, amelyet beszélgetés követ a nézőkkel, remélhetőleg a szerző jelenlétében.

Az évad egy musicallal zárul. Magyarország legnépszerűbb rock ’n’ roll zenekara volt a Hungária, az ő történetüket dolgozza fel sok-sok slágerrel a Made in Hungária a Debreceni Csokonai Színház előadásában.

A végleges program júniusban áll össze. A Gyulai Várszínház szlogenje az idén is változatlan: Nyáron színházba Gyulára várom!

Jegyek már foglalhatók az előadásokra a Gyulai Várszínház irodájában. Bővebb információk a Gyulai Várszínház honlapján olvashatók.

Forrás: Gyulai Várszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr328527376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása