7óra7

„Hálás vagyok azért, ha megnevettetnek” – beszélgetés Lantos Anikóval, a Humorfesztivál igazgatójával

„Hálás vagyok azért, ha megnevettetnek” – beszélgetés Lantos Anikóval, a Humorfesztivál igazgatójával

2016. 02. 24. | DicsukD

„Jó lenne több igényesen, minőségi módon szórakoztató előadás.”

Február 24. és 28. között összesen tíz előadással várja a látogatókat az immár negyedik alkalommal megrendezett Humorfesztivál. A nagyszínpadon vidéki színházak vendégjátékai láthatók, a kisebb játszóhelyeken pedig budapesti stúdióprodukciók tűnnek fel. A fesztivál indulásakor Lantos Anikó fesztiváligazgatóval beszélgettünk a műsor összeállítása mellett a humor sokszínűségéről, valamint a nevetés fontosságáról is.

Milyen nehézségekbe ütközött a program összeállítása?

Nem könnyű a dolgunk, amikor a Humorfesztivál műsorát szeretnénk összeállítani, a drámákhoz viszonyítva ugyanis viszonylag kevés igényes humoros előadás születik. Olyan szempontból ugyanakkor nem volt nehéz meghozni a végső döntéseket, hogy egyértelmű, melyik a fesztiválunkba illő, jól sikerült produkció.

lantos_jo.JPGLantos Anikó (fotó: Thália Színház / Kállai-Tóth Anett)

Milyen szempontok alapján hívtátok meg az idei programba bekerült előadásokat?

A humorban is nyilván egyedi, hogy kihez mi áll közel. Egy vígjátéknál fontos, hogy a poénok jól működjenek, illetve maguknak az előadásoknak is nagyon pontosaknak kell lenniük, más a ritmusuk, mint mondjuk egy drámának. A nevetés mértéke is egzakt mérőszám, bár nem feltétlenül a minőségi poén jelzője.

Hozzád milyen szórakoztató előadások állnak közel?

Nagyon szeretem, ha a humor például kreatív – úgy kreatív, mint a Momentán Társulat, vagy mint például az Elhanyagolt férfiszépségek. Mindig nagyon nagy örömmel nézek olyan produkciókat, amelyek olyan újszerű megközelítést használnak, melyek engem is meglepnek. Másfelől a jó humor jó ízléssel is párosul – amikor egy előadás a harsánysággal vagy alpárisággal próbál nevetést kicsikarni, akkor leblokkolok. Izgalmas, ha egy produkció meg tudja adni a nézőnek a megértés örömét, ha nem adja a szánkba a megoldást, és ha megtalálja azt a pengeélt a humorban, ami nem teszi próbára a jóízlést. Amikor érezhető, hogy a színészek sokkal szélsőségesebb alakításokra is képesek lennének, ugyanakkor a rendező jól érzi az előadás határait, mint például a győri Primadonnák esetében.

Lassan a célegyenesbe fordulva, az eddigi közönségérdeklődés nagyjából olyan, mint amire számítottatok, vagy volt, ami meglepetést okozott?

Eddig nagyjából az történt, amire számítottunk – a Humorfesztivál immár negyedszer kerül megrendezésre, és mostanra nagyjából megtanultuk azt, hogy mi mennyire érdekli majd a nézőket.

elhanyag_juranyi_haz.jpgElhanyagolt férfiszépségek (fotó: Jurányi Ház)

Üde színfoltja a nagyszínpadi programnak a hagyományosabb bohózatoktól távolabb álló miskolci A nagy Romulus: miért döntöttetek úgy, hogy itt a helye?

Dürrenmattnak van egy sajátos, szarkasztikus humora. Mindig érdekes, hogy egy rendező hogy szólaltatja meg a darabjait. Aki ismeri a Romulust, annak Keszég László értelmezése miatt érdekes, aki pedig most találkozik vele először, az egy izgalmas világba csöppen.

Budapesten számos rendezvény és repertoár-előadás verseng egymással a nézők kegyeiért, ha csak a színházi programokat nézzük is – miért tartjátok fontosnak a Humorfesztivál megszervezését?

Nagyon fontosnak tartom, hogy nevessünk, és az itt látható előadások igazán fel tudják szabadítani a nézőket, arra az estére kiszakítva őket a hétköznapi gondokból – a Tháliában ez az öt nap erről szól, és végül is a színház műsorpolitikája is ezt az irányt képviseli. Személy szerint nagyon hálás vagyok azért, ha megnevettetnek.

Kapcsolódó

A humor fesztiválja a Tháliában
Józsa Imre:"Egy komikus szerep mögött is be lehet mutatni a drámát."

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr978416040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása