7óra7

Budapest Táncfesztivál – A klasszikusabbtól a kortársig

Budapest Táncfesztivál – A klasszikusabbtól a kortársig

2016. 02. 09. | 7óra7

A fesztivál kínálatában, február 24. és március 3. között két nemzetközi produkció, a New York-i Les Ballets Trockadero de Monte Carlo és a francia Ballet Preljocaj előadása is szerepel.

A két nemzetközi produkció mellett két budapesti bemutató, két kamaradarab, két koprodukciós bemutató és tánc/színházi nevelési előadás is szerepel a programban. A fesztivál szervezője, a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének az átadása, a korábbi, kormányzati ígéretekkel ellentétben folyamatos csúszásban van.

A fesztivált a Les Ballets Trockadero De Monte Carlo nyitja meg, a produkció február 24-én és 25-én látható a Müpában. A társulathoz csatlakozott Major László magyar táncművész. Angelin Preljocaj társulata, a Ballet Preljocaj is Budapestre érkezik: a koreográfus New Yorkban készített darabjait, a Spectral Evidence és a La Stravaganza című műveket láthatja március 2-án és 3-án a közönség.

troca_2.jpgLes Ballets Trockadero De Monte Carlo (fotó: Zoran Jelenic)

Február 27-én a Szegedi Kortárs Balett táncolja új koreográfiáját, Subjects címmel, szintén a Müpában. A darab koreográfusa Uri Ivgi és Johan Greben. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az előadás a szegénység, a kirekesztettség és az elnyomás témakörére épül. Uri Ivgi arról is beszélt, hogy a világban jelenleg zajló szörnyűségek, a menekültválság adta az inspirációt a darabhoz.

A Pécsi Balett bemutatója, Bozsik Yvette koreográfiája, A hattyúk tava február 29-én látható a Müpa Fesztivál Színházának színpadán. A Bozsik Yvette Társulat vezetője arról beszélt, hogy egy másik együttessel dolgozni mindig számvetést, izgalmas feladatot jelent számára.

A fesztiválon látható Góbi Rita új előadása, a Sziluett Cinema, amelynek alkalmával a táncos egy videóinstalláció keretében meghívja a közönségét egy budapesti sétára. Góbi Rita produkciójának a MOM Kulturális Központ ad otthont, továbbá ezen a helyszínen jön létre egyetlen nap alatt az Artus és a Közép-Európa Táncszínház Kérész a Trezorban című performansza is. Az Inversedance - Fodor Zoltán Társulata és a GG Tánc Eger együttműködésével megvalósuló táncszínházi Traviata-átiratot is itt láthatja a közönség.

sziluett.JPGSziluett Cinema (fotó: Peti Péter)

A Duna Táncműhely Körtánc című kortárs néptánc előadását Kornis Mihály 1980-as évek végén írt bohózata ihlette. A MOM Kupolában látható táncelőadásban a néptáncosok mellett a kortárs tánc különböző területeiről érkező művészek lépnek fel.

A Budapest Táncfesztivál kiegészítő programjaként a Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely tánc/színházi nevelési programját, a Horda2-őt és az Igaz történet alapján-t láthatják az általános és középiskolás fiatalok, illetve a szakmai közönség.

A programok között szerepel Lakatos János Tánc és Kreativitás című előadása, amelyben a tánc mellett az alkotó szellemé a főszerep. Az előadás, ígérete szerint, sok ragyogó elme koponyájába nyújt bepillantást, és feltárja híres koreográfusok és világsikerű előadások készítőinek módszereit.

Ertl Péter, a fesztivált szervező Nemzeti Táncszínház igazgatója a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a Nemzeti Táncszínház 2014-ben kiköltözött a Várszínház épületéből, és jelenleg egy átmeneti időszakot élnek. Felidézte, hogy a kormány azt az ígéretet tette, hogy a Millenáris Teátrumot felújítja a táncszakma, a Nemzeti Táncszínház részére új játszóhelyként. Az előkészítő munka Zoboki Gábor építész segítségével megindult, augusztusban lezárult a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás, ám január végén érvénytelenítették azt. Ertl Péter elmondása szerint ennek az az oka, hogy minden ajánlattevő csak a kiírásnál magasabb áron vállalta volna a megbízást. Azt is hozzátette, hogy egyelőre nincsen információja arról, hogy ez milyen mértékű csúszást jelent az építkezésben.

balsoj.JPGSpectral Evidence (fotó: Jean Claude Carbonne)

A szerkesztőség információi szerint jelentős mértékű a csúszás, hiszen az Igaz történet alapján című színházi nevelési előadást, amelynek a bemutatója 2015 november elején volt, eredetileg már a Millenárison létrehozott, új helyszínen tervezték bemutatni. Ertl Péter nyilatkozata szerint, amit a Tánckritika.hu-nak adott a tavalyi év végén, a kezdeti terv már akkor jelentősen csúszott: "Idén májusban az illetékesek nyilvánosan megerősítették: a Táncszínház megkapja a Millenáris Teátrum átalakított épületét, 2016 szeptemberében már ott kezdődhet az új évad. (...) A kezdés (az építkezés megkezdése - a szerk.) után 10-12 hónapra van szükség a befejezésig.". Mindezek után a projekt 2016 februárjában még a közbeszerzési eljárásnál tart.

Forrás: MTI / Nemzeti Táncszínház / Tánckritika.hu / 7óra7

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr488372728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása