7óra7

Jávor Pál életéből készül monodráma Aradon

Jávor Pál életéből készül monodráma Aradon

2016. 01. 21. | 7óra7

Az Aradi Kamaraszínház előadásában Szőke Zoltán játssza a címszerepet, akit legtöbben a Barátok közt Berényi Miklósaként ismerhetnek.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján mutatják be Pozsgai Zsolt: Jávor című monodrámáját, amelyet most a szerző rendezőként is jegyez. A színház közleménye szerint az előadásban a nagyközönség számára egy eddig ismeretlen Jávor Pál-kép bontakozik ki a filmcsillag naplójából és leveleiből.

jav_1.JPGJávor - Szőke Zoltán (fotó: Aradi Kamaraszínház)

Jávor Pál 1944-ben a nyilasok börtönébe kerül, mert nem hajlandó elárulni zsidó származású felesége tartózkodási helyét. Ezzel megkezdődik egy több hónapos kegyetlen játék élettel és halállal. Jávor kénytelen átélni, hogy most azok tartják fogva, akik eddig imádták. Sopronkőhidára, majd Németországba hurcolják. Embertelen körülmények között tartják, kínozzák, vallatják. A magyar film csodálatos egyénisége egyik pillanatról a másikra egy megalázott, meggyötört ember szerepébe kényszerül, ám ezt is méltósággal viseli. Jávor Pál naplójában megrázó őszinteséggel vall életének erről a korszakáról - ez az őszinteség az alapja a színpadi feldolgozásnak is. Hazatérte után összerakja egy barátja találmányát, a videomagnó ősét, és abba próbálja elmesélni feleségének, Olgának mindazt, amit átélt, amin keresztülment.

jav_2.JPGJávor - Szőke Zoltán (fotó: Aradi Kamaraszínház)

A Jávor Pált alakító újvidéki születésű Szőke Zoltán az újvidéki Művészeti Akadémián végzett 1991-ben, a diploma megszerzése után a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színésze lett egészen 1998-ig. A kezdetektől szerepel az RTL Klub napi sorozatában a Barátok közt-ben, ahol Berényi Miklós szerepét alakítja. A színésznek ez az első munkája az Aradi Kamaraszínházban.

Forrás: Aradi Kamaraszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr848299428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása