7óra7

A dzsungel könyve húszéves

A dzsungel könyve húszéves

2016. 01. 21. | 7óra7

A Pesti Színház az 1100. előadással és utána számos meglepetéssel ünnepli a darab születésnapját január 28-án.

A dzsungel könyvét Hegedűs D. Géza ötlete alapján, 20 éve mutatták be a Pesti Színházban. A darab a hazai színjátszás életében egyedülálló rekordot döntött: az első olyan magyar zenés játék, mely ugyanazon a játszóhelyen, ugyanabban a rendezésben túllépte az ezres előadásszámot.

dzsungel.jpgA dzsungel könyve - Méhes László (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Békés Pál szövegkönyve alapján Dés László zeneszerző és Geszti Péter szövegíró 20 évvel ezelőtt írta meg a zenés darabot, melyet az ötletgazda Hegedűs D. Géza állított színpadra. „A dzsungel könyve nagyon hálás anyag, egyrészt a történet komplexitása és mélysége miatt, másrészt mert minden egyes állatszereplőhöz más-más zene passzol” – nyilatkozta korábban Dés László. Geszti Péter szerint pedig „A dzsungel könyve a benne rejlő »duplacsavar« miatt igazán izgalmas, hisz’ a darabban emberek játszanak olyan állatokat, akik tipikus emberi tulajdonságokat jelenítenek meg.

A két évtized alatt számos színész bújt bele a szereplők bőrébe: Kútvölgyi Erzsébettől, Gryllus Dorkán, Reviczky Gáboron és Szervét Tiboron át Oroszlán Szonjáig. Ma sokak mellett Józan László, Majsai-Nyilas Tünde, Karácsonyi Zoltán, Puzsa Patrícia, Fesztbaum Béla, Lázár Balázs, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatói: Medveczky Balázs és Ember Márk is látható az előadásban.

Hegedűs D. Géza, Geszti Péter és Dés László a sajtótájékoztatón (fotó: Dudás Ernő) / Galériánk a képre kattintva érhető el

Borbiczki Ferenc és Méhes László azok, akik a kezdetektől fogva játszanak A dzsungel könyvében és két évtized alatt egyetlenegyszer sem hiányoztak, így január 28-án 1100. alkalommal bújnak Akela és Ká bőrébe.

Az 1100 előadás alatt 2200 banán és 4400 alma fogyott, és évente háromszor renoválták az ankust, azaz a rézből készült fejszét, amit Maugli hoz el a Kobrától. A Pesti Színházi műszaki dolgozói összesen 2200 órát töltöttek a díszlet beépítésével, és 1100-at a bontásával.

A január 28-i, születésnapi előadás után számos meglepetéssel várja a nézőket a Vígszínház társulata és A dzsungel könyve csapata.

Forrás: Vígszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr928299296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása