7óra7

7 plusz 7

7 plusz 7

2016. január 18 - 24.

2016. 01. 14. | 7óra7

7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a budapestiek mellé minden napra ajánlunk egy vidéki előadást is.

7plusz7_logo.PNG

Január 18. (hétfő)

Sirály / Ódry Színpad (22 óra 30)

Arany élete van manapság a Csehov-rajongóknak Budapesten: három Sirályt is megnézhetnek zsinórban: az Átriumban, a Katona József Színházban és az Ódry Színpadon. Most az utóbbit ajánljuk. Az elmúlt év 40 legjobbja közé bekerült előadást Zsótér Sándor rendezte. „A Színmű aulájában szerepet kap az összes ajtó, a ruhatár, a portásfülke, sőt az utca is, ahonnan néhányszor egy fekete kocsi hajt a bejárathoz, és lámpájával bevilágít – Trepljov színdarabjában például a vörös szemű ördögöt „játssza” – írtuk róla. Vagyis a színművészetisekre és az egyetem épületére szabott előadást láthat, akit nem tart vissza a kései időpont.  

sir_1.JPG            Sirály (fotó: Dévényi Zoltán)  

Egyasszony / Az Orlai Produkció vendégjátéka Egerben, a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban (18 óra)

Az egrieknek most lehetőségük lesz arra, hogy megnézzék az évad egyik legjobb előadását – és talán nagyobb eséllyel jutnak be rá, mint a budapesti nézők. Kritikusunk, Hajnal Márton nemes egyszerűséggel a Csoda született címet adta az előadásról szóló írásának. És akik látták, egyetértenek vele: a Péterfy-Novák Éva (élet)regényéből készült monodráma Paczolay Béla rendezésében és Tenki Réka előadásában megrázó, felejthetetlen élmény.

takacs_ati_1_kis.JPGEgyasszony (fotó: Takács Attila)

Január 19. (kedd)

Ady / Petőfi / A Nézőművészeti Kft. előadása a Thália Színházban (19 óra 30)

Ha magyartanárok lennénk, minden tanítványunkat elvinnénk erre az előadásra. Meg a tesitanárt. Meg a szomszédot. Jucikát a dohányboltból és Feri bácsit, a zsörtölődő közös képviselőt. Mert majd nevetnek és megrendülnek, csodálkoznak és szerelmesek lesznek: ki Kovács Krisztián Petőfijébe, ki Katona László Adyjába, esetleg a rendezőbe, Scherer Péterbe – kinek a pap, kinek a papné, ugye -, de legfőképpen a költészetbe. Szerintünk.     

ady.jpg

Tartuffe / Jászai Mari Színház, Tatabánya (19 óra)

A képmutatás sajnos nem megy ki a divatból, így nem csoda, hogy a Tartuffe-öt szinte folyamatosan játsszák vidéken és/vagy a fővárosban. Ez a változat, Szikszai Rémusz rendezése Crespo Rodrigo címszereplésével szerepel 40-es listánkon is. Hogy miért, arról Török Ákos így írt kritikájában: „A tatabányaiak Tartuffe-je egy üdítő ritmusú, ötletes és gondolatgazdag szatíra, amely éppen abban a távolságban tart a színpadon történtektől, ahonnan letisztult képleteket láthatunk önmagunkról anélkül, hogy a megoldást is lebetűznék nekünk.

5.JPGTartuffe (fotó: Szvatek Péter - Jászai Mari Színház, Népház)

Január 20. (szerda)

Sok hűhó semmiért / Centrál Színház (19 óra)

Egy hosszú és fárasztó nap után majdnem nem mentünk el a sajtóbemutatóra. Kár lett volna kihagyni Puskás Tamás rendezését, mert ez az előadás éppen ilyen hosszú és fárasztó napokra való. Sok hűhó, sok nevetés, jó színészek: a Pokorny Lia (Beatrice) Schmied Zoltán (Benedek) páros mellett Magyar Attila Lasponyája is komoly humorforrás. Ahogy kiss csaba bé írta: „szószörnyei, amelyek Szászi Móni ötletességét dicsérik: társulatának, a L’art pour l’artnak védjegyét jelentő, kissé pihent szóviccek Magyar Attila nagyszerű komikusi játékában kiválóan működnek, az előadás fő humorfaktorát biztosítják.”  

sok_3_k.JPGSok hűhó semmiért (fotó: Horváth Judit)

Pepita / Kabóca Bábszínház, Veszprém (Agóra, 10 óra)

A Kabóca Bábszínház is azok közé a színházak közé tartozik, akik szerint a színházba járást nem lehet elég korán kezdeni. A Ha Dede (r.: Karel Van Ransbeeck) című csecsemőszínházi előadásuk a hangok felől, a Pepita (r.: Vesztl Zsófia) pedig a színek és a formák felől közeledik ehhez a korosztályhoz. Kritikusként viszont nehéz megközelíteni ezt a műfajt, így kollégánk a célkorosztályt figyelte: „Igyekeztem a kicsikre figyelni, hogy reagálnak a nekik készült színházra, és úgy tűnt, ők figyelnek és érdeklődnek, az előadás végén pedig bátran mennek közelebb, hogy megfogdossák a puha, színes kellékeket vagy csak szaladgáljanak egyet a térben” – írta Puskás Panni. Ha 1-3 éves kisgyerek van a családban, érdemes elvinni erre a programra.   

pepita.JPG     Pepita (fotó: Kabóca Bábszínház)

Január 21. (csütörtök)

Elhanyagolt férfiszépségek / Jurányi Ház (19 óra)

Két, igencsak eltérő testalkatú színész/táncos, Andrássy Máté és Újvári Milán szkeccsparádéja ez az este, sok humorral és még több (ön)iróniával. Ahogy a dal mondja: „A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián, minden hangot ismernek a zongorán”. Igaz, ők nem zongorán játszanak, hanem a saját testükkel, testükön – a közönség meg nevet, és talán nem csak azon, amit lát, hanem a saját gátlásain, félelmein is.  

elhanygolt_-.JPG

Egy csók és más semmi / Miskolci Nemzeti Színház (19 óra)

A zenés komédia történetét a filmből ismerjük, és talán arra is emlékszünk, hogy egy uniszex név, a Schön Tóni katalizálja a kalamajkát. Miskolcon most az egyik főszerepet Harsányi Attila játssza – akiről elsőre biztosan nem komikus szerepei jutnak az eszünkbe. De szerepel az előadásban interjúalanyunk, a Színművészetin most végző Prohászka Fanni is, aki elmondta, hogy bár színészi alkatához a drámai szerepek állnak közel, jó volt ebben a komédiában egy teljesen más karaktert, Mancit, a gépírókisasszonyt játszani. Mi már csak miattuk is szívesen megnéznénk Szőcs Artur rendezését. De a főszereplők közt láthatjuk még Czakó Juliannát / Jancsó Dórát, Szatmári Györgyöt /Salat Lehelt, valamint Varga Andreát is.

egy_csok_eder_vera_kis.JPGEgy csók és más semmi (fotó: Éder Vera)

Január 22. (péntek)

Aranytó / Belvárosi Színház (19 óra)

Megkérdeztünk egy nézőt, hogy ajánlaná-e az előadást. Ezt válaszolta: Valamikor régen láttam a filmet. Tetszett, de nem érintett meg igazán. Vári Évát  több kamaradarabból ismerem,  Benedek Tiborral eddig színpadon még nem találkoztam, kíváncsi voltam rá. Jó előadásokat láttam a színházban, de ez tetszett   eddig a legjobban, ami leginkább Benedek Tibornak köszönhető. Lubickolt a szerepben, ami találkozott az ő fanyar, ironikus egyéniségével. Saját bőrére húzta,  azonossá vált vele. Vári Évával együtt ügyesen egyensúlyoztak a komikum és  a tragikum határán, nem csúsztak át ripacskodásba. Ez az egyensúly a rendező Gálffi Lászlónak is köszönhető., ahogy az is, hogy a darab mindvégig fenntartotta a nézők érdeklődését. Nem fulladtak bele valami ködös melankóliába, nem voltak üresjáratok. Szívet melengető, szép előadás volt.

aranyto_toldy.jpg            Aranytó (fotó: Toldy Miklós)

Tóték / Katona József Színház, Kecskemét (19 óra)

Ezt az előadást még nem láttuk, de Rusznyák Gábor rendezését látatlanban is merjük ajánlani, egyrészt a rendező, másrészt az Őrnagy szerepét alakító Kőszegi Ákos, valamint a Tót házaspárt játszó Csapó Virág és Kocsis Pál miatt. Zappe László viszont már látta, a rendezői koncepcióban nem talált sok újdonságot, a színészi alakítások viszont nagyon is meggyőzték: „Kőszegi Ákos remek őrnagy. Koncentrált, minden apróságot végiggondoló színészete alkalmas arra, hogy előhozza ennek a fegyelmezett idegroncsnak minden gesztusát, hangulatváltásait, kedélyeskedésének hamisságát. Kocsis Pál tűzoltóparancsnoka a megtestesült jámborság. Kurta eszű jóindulat, ügyetlenkedő megfelelni vágyás a sorozatos kudarcok miatt. Csapó Virág anyai aggodalommal és női intelligenciá­val küzdi végig Mariska szerepét, Tolnai Hella komoly nagylánnyá alakítja Ágikát.”  

totek_walter_peter_ki.JPGTóték (fotó: Walter Péter)

Január 23. (szombat)

Jelenetek egy házasságból / Radnóti Színház (19 óra)

Ingmar Bergman műve mozifilmként és televíziós sorozatként is körbejárta a világot. A Radnótiban Bálint András állította színpadra, Szávai Viktóriával és Schneider Zoltánnal. „A két színész gesztusairól, arcjátékáról, s főleg tekintetváltásairól (…) tanulmányt lehetne írni. Szávai pengeélként felvillanó tőrdöfés-pillantásai, a hisztérikusságtól messze nem eső ideges, kielégületlen rebbenései, a figura kilátástalan szépség-ragyogása ugyanúgy szuggesztív karakterrajzot eredményez, mint Schneider a kapcsolat-megélésben a másodhegedűsséget is vállaló, józanabb, lomhább önfegyelme, elkerekülő pislantásai, megfontolt, robosztus mozdulatainak gyér céltudata. Ahogy a levetett szennyes zoknit összepárosítja, gurigába görgeti - mint a tisztát szokták -, épp oly vesztes igyekvés, mint az asszony japán turistautat vizionáló csapongása, miközben férje alig képes nyeldekelni a vendéglői szusiebédet” – írta róluk Tarján Tamás.

jelenetek_egy_hazassagbol_balint_daniel.jpg  Jelenetek egy házasságból (fotó: Bálint Dániel)

Becsvölgye / Pécsi Nemzeti Színház (19 óra)

Becsvölgye létező falu Zala megyében, szeges falu ráadásul, vagyis hat településrész (szeg) tartozik hozzá. Ezt az áthallásos, szép falunevet választotta – a szintén zalai – Szálinger Balázs legújabb darabja címéül. Krimit képzelt Becsvölgyére, ahogy Bödőcs Tibor összefoglalta: „az alföldi Bonnie és Clyde Göcsejben portyáz”-történetet jóhiszemű emberekről és ezt a jóhiszeműséget kihasználó csalókról. (A sztori egyébként szintén valós, ha nem is Becsvölgyén esett meg.) Hogy mi volt a célja, arról Szálinger Balázs így beszélt: „Háy János darabjaiban érezni, hogy nem úgy beszél a falusiakról, mint érdekes állatfajokról, akiket a városban élők nehezen értenek meg, hanem meghúzódik a szöveg mögött a vidéki élet szeretete, amiből az látszik, hogy a szerző ismeri ezeket a karaktereket. Nekem is valami hasonló volt a célom.” A pécsi ősbemutatót Anger Zsolt rendezte.

becsvolgye_kortvelyesi_laszlo.JPGBecsvölgye (fotó: Körtvélyesi László)

Január 24. (vasárnap)

Menyasszonytánc / Budapesti Operettszínház (19 óra)

Az erdélyi, román-magyar-zsidó településen játszódó klezmer musicalt, Jávori Ferenc Fegya művét Béres Attila rendezte. Az előadás márciusban lesz tízéves. Annak idején jelentős bemutatónak számított az Operettszínház életében, aki még nem látta, pótolhatja, aki pedig akkoriban látta, ennyi idő után biztosan talál benne újdonságot.

Pinokkió / A Ziránó Színház előadása a Ciróka Bábszínházban, Kecskeméten (10 óra 30 perc)

Ez a Pinokkió amellett, hogy megtalálhatók benne mindazok az erények - a közvetlenség, a humor, az igényes irodalmi alap és a míves bábszínészi, zenészi munka -, amelyekért a Ziránó Színház bábelőadásai jó szívvel ajánlhatók gyereknek és felnőttnek egyaránt, lép egyet a színház felé is, és a jól ismert mese friss, szerethető változatával örvendezteti meg a közönséget. Sőt, egy új szereplővel is, mivel ebben a változatban Pinokkió anyukát, Dzsepettó (Varga Péter) pedig feleséget (Pfeifer Zsófia) kap Tündérke személyében.

pinokkio.jpg            Pinokkió (fotó: Ziránó Színház)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr888271722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása