7óra7

Fesztivállal ünnepel a Gólem Színház

Fesztivállal ünnepel a Gólem Színház

2015. 12. 07. | 7óra7

A Gólem Színház minden páratlan évben megrendezi zsidó színházi fesztiválját, amelynek idei különlegessége, hogy fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a színház.

Létezik-e olyan zsáner, hogy zsidó színház, és ha igen, miért, kinek kell és ki nézi? December 9-től 13-ig színházi előadásokkal, felolvasó színházzal, nemzetközi színész workshoppal, illetve nyilvános műhelybeszélgetéssel dolgozza fel ezt a kérdés- és problémakört a IV. Gólem Fesztivál.

A Gólem Fesztivált a színház 2011-ben bemutatott emblematikus előadása, a 2013-ban legjobb vígjáték díjat nyert Lefitymálva című darab nyitja meg. Vinnai András író az előítéleteket, az antiszemita, holokauszttagadó blog- és facebookposztokat, illetve a zsidóság túlzásait, negatívumait gyúrta össze vígjátékká. Az előadás sajnos mit sem vesztett aktualitásából, elég ha csak a szentgotthárdi polgármester legfrissebb gondolatát idézzük, miszerint "Izrael állhat a párizsi merénylet mögött" – olvasható a szervezők közleményében.

lefity.JPG            Lefitymálva (fotó: Gólem Színház)

"Amikor megalapítottam a Gólem Színházat, azt képzeltem, hogy 10 év múlva az ország és benne a zsidó közösség máshol fog tartani, és talán a mi munkánkra már nem is lesz szükség. Most viszont úgy érzem, nem hogy közelebb kerültünk, de inkább távolodtunk ettől, és még nagyon messze a cél. Egy ideális világban valószínűleg nem lenne szükség zsidó színházra, ahogy más kisebbségi kultúrát hangsúlyosan képviselő színházra sem. Elég lenne SZÍNHÁZat csinálni. Addig viszont még el fog telni egy-kétszáz esztendő, úgyhogy nekünk az a feladatunk, hogy csináljuk tovább a dolgunkat, amíg eljön a kánaán!" - mondta Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.

A hanuka 4. és 8. gyertyagyújtása között zajló eseményen megtekinthető lesz a Gólem egész repertoárja angol nyelvű feliratozással vagy szinkrontolmácsolással. A fesztiválon utoljára lesz látható a Thália Színházban két évadon át futott Mamelosn. A Kőleves vendéglőben nézheti meg a közönség a különleges atmoszférájú Szakácskönyv a túlélésért című előadást, ahol a nézők a nagy családi asztal mellett hallgatják-nézik-eszik végig az elmúlt évszázadot. Szintén műsoron lesz a tavalyi évad végén bemutatott Zs-kategória - önfeledt zsidózás revüvel, melynek szövegét olyan kortárs írók jegyzik, mint Szabó Borbála, Dragomán György, Székely Csaba, Szálinger Balázs, Lombos El Marci, Vinnai András és Litkai Gergely.

mamle.JPG             Mamelosn (fotó: Gólem Színház)

A Gólem Fesztiválon felolvasószínházi előadás keretében ismerhető meg az évad végére tervezett új ősbemutató, Lionel Goldstein: Halpern és Johnson című színdarabjának szövege.

A Gólem Színház régóta tervezi egy új gyermekelőadás létrehozását (korábban az Ádám világgá megy című bibliai mesekönyvből készített ilyet). Most a Szamárfül Projekttel együttműködve egy zsidó meséket interaktív módon feldolgozó, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló gyermekelőadás készül, ebből láthatnak részleteket a fesztiválon a legkisebb nézők. Schmied Zoltán színművész ezzel az előadással rendezőként is debütál.

Speciális programelem lesz a fesztivál keretében két izraeli színész - Natalie Fainstein és Guy Salman - vezetésével zajló A kreatív színész című szakmai workshop, mely az SzFE Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea által vezetett, III. évfolyamos osztályának részvételével zajlik. A két kiemelkedő izraeli színész a zsidó hagyományban mélyen gyökerező storytelling, azaz történetmesélő technikán keresztül mutatja be, hogyan lehet a legmodernebb drámai szövegeket is "megfejteni". 

zsido_kat.JPG            Zs-kategória - önfeledt zsidózás revüvel (fotó: Gólem Színház)

A programban egy kerekasztal beszélgetés is szerepel, Van olyan, hogy zsidó színház? címmel, melynek résztvevői Kovács Bálint, Kárpáti Péter, Borgula András és Schönberger Ádám és a New York-i Castillo Színház művészeti vezetője, Dan Friedman.

A Gólem Fesztiválra vendégként érkezik Karolina Sakowicz, a varsói zsidó múzeum (Polin) kulturális programjaiért felelős vezető, Dan Friedman, a New York-i Castillo Színház művészeti vezetője és Mekella Broomberg, a londoni Zsidó Kulturális Centrum (JW3) művészeti vezetője.

A IV. Gólem Fesztivált és az évet egy különleges produkció, a Klubrádió és a Gólem Színház koprodukciójában készülő KGB-gála zárja, amelyben a rádió munkatársai és a Gólem társulata dolgozza fel 2015 legizgalmasabb híreit.

A részletes program megtalálható a www.golemszinhaz.hu oldalon.

Forrás: Gólem Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr808145374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása