7óra7

Színházi kultúrbotrány Lengyelországban

Színházi kultúrbotrány Lengyelországban

2015. 11. 26. | 7óra7

A lengyel kormányzat A halál és a lányka című Jelinek-darabból készült előadás betiltását követelte, mások tüntettek, és szidalmazták a közönséget a bemutató előtt.

A Nobel-díjas Elfriede Jelinek A halál és a lányka című darabját mutatta be szombat este a lengyelországi Wrocławban a Polski Theatre. Egy egyszerű színházi bemutatóból azonban politikai esemény lett. Az új, konzervatív lengyel kormány kulturális minisztere, egyben miniszterelnök-helyettese, Piotr Glinksi a premier előtt ugyanis azt követelte a színháztól, hogy ne tartsák meg az előadást, és a programból is vegyék ki a produkciót. Az ok: a rendező, Ewelina Marcinak két cseh pornószínészt szerződtetett, hogy állítólag szexuális aktust adjanak elő a színpadon. A miniszter szerint ez a társadalmi együttélés alapelveit sérti. A Polski Theatre igazgatója, Krzysztof Mieszkowski  szerint, aki egyben parlamenti képviselő is, a miniszter követelése egy precedens nélküli cenzúrakísérlet, amiért azonnal le kéne mondania. A lengyel katolikus egyház is megszólalt: a wrocławi főérsekség szóvivője a külföldi pornószínészek fellépése ellen tiltakozott. Nyilatkozatában elmondta: a művészet szabadsága nem határtalan, az emberi méltóságot is tiszteletben kell tartani.

teatr_polski2.jpg

A tiltakozások ellenére a premiert szombat este megtartották. A bejáratnál tiltakozók jelentek meg, akik válogatott szidalmakkal illették az előadásra tartó közönséget. „Te szodomita! Te buzi disznó!” – ilyen és ehhez hasonló szitkokat kaptak a bemutatóra érkező nézők a „Rózsafüzér Keresztes Hadjárat” nevű katolikus imakör és a „Mozgalom Lengyelország Újrafeltámadásáért” nevű radikális jobboldali csoport jelen lévő képviselőitől. A demonstrálók közül mintegy húszan megpróbálták megakadályozni, hogy a premierközönség bejusson a színházba. Őket a rendőrség előállította, és egy sérültről is érkeztek hírek.

Október végén az akkor kormányzó Polgári Platform helyi képviselői is megütköztek a pornografikus jeleneteken, a darabot azonban nem akarták betiltatni. A színház igazgatója a Gazeta Wyborcza című lengyel liberális napilapnak elmondta, a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy a kormány színházi bemutatót próbált volna megakadályozni. Szerinte ez alkotmánysértés. Eközben az állami TVP televízió felfüggesztette egyik műsorvezetőjét, amiért egy vasárnapi tévéinterjúban kritikus kérdéseket tett fel a kulturális miniszternek. A lengyel színházrendezők nyugtalanok amiatt, hogy az új kulturális kormányzat be akar avatkozni a lengyel színházi életbe. Mivel a lengyel színház sem él meg állami támogatás nélkül, ehhez meg is vannak az eszközei.

mi_tortent_eder_vera.jpg           Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai (fotó: Éder Vera)

A Nobel-díjas Elfriede Jelinek regényei és színdarabjai kendőzetlenül ábrázolják a szexualitást és az erőszakot. Legismertebb regénye A zongoratanárnő, amelynek Michael Haneke rendezte filmváltozata a Zsűri Nagydíját nyerte el Cannes-ban 2001-ben. Darabjait nálunk ritkán játsszák; az utóbbi években Zsótér Sándor rendezésében mutatták be két drámáját: a Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszait az Örkény Színházban 2012-ben és a Téli utazást a Vígszínház Házi Színpadán 2014-ben.

Forrás: tagesspiegel.de, standard.at, theguardian.com

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr238116768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása