7óra7

Teshigawara, a megszállott polihisztor a Trafóban

Teshigawara, a megszállott polihisztor a Trafóban

2015. 11. 11. | 7óra7

Saburo Teshigawara és Rihoko Sato Megszállott című duettjéhez az inspirációt Buñuel és Dalí Andalúziai kutyája adta.

A két alkotó-előadó a szépség új formáit kutatja. A Trafó közleménye szerint Teshigawara a most élő egyik legnagyobb hatású japán koreográfus, aki nemcsak a tánc, de a film, a színház, a vizuális művészetek és a zene területének is meghatározó alkotója. Megszállott című duettjéhez ő készítette a díszletet, a fénytervet, a zenét és a koreográfiát is. Az előadással november 14-15-én este 8 órától látható a Trafó színpadán.

japan.JPGMegszállott - Saburo Teshigawara és Rihoko Sato (fotó: Em Valetta)

Teshigawara igazi polihisztor, és ahogy minden koreográfiája, úgy ez sem szokványos színházi élmény: összművészeti alkotás, amely minden érzékszervünket ingerelve szippant be sajátos univerzumába, ahol a tér kialakítása és a fény tökéletes egyensúlya hallucinációszerű képeket eredményez, Rihoko Sato hihetetlen mozgása pedig elemeli a valóságtól a produkciót. Az előadás szabadon ereszti a tudatalattit, szimbólumaival és költőiségével teremt bizarr szépséget a színpadon - olvasható a közleményben.

Teshigawara művészeti munkái mellett tehetséggondozást is végez: az általa alapított Karas stúdióval oktatási programokat hozott létre, workshopokat és kurzusokat vezet. Rihoko Sato a partnere, munkakapcsolatuk ’95-ben kezdődött Teshigawara egy workshopján. A koreográfus felkarolta, Sato pedig azóta meghatározó figurája a stúdiónak. Kivételesen érzékeny teste és erős művészi koncentrációja olyan dinamikus mozdulatsorokat eredményez, amelyekben a törékenység erővé alakul, megnyitva így a kaput a fizikai kifejezés egy új dimenziója felé. Az évek során több díjjal is honorálták munkáját.

Forrás. Trafó

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr858067902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása