7óra7

Tizennégy előadás a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

Tizennégy előadás a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

2015. 11. 09. | 7óra7

 A Vitéz László és Vas Juliska című előadással kezdődött ma a vasárnapig tartó szemle a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A nyolcadik alkalommal megrendezett szemle programja a magyar színházi szakma gyermekszínházi műfajának erősségeit vonultatja fel - áll a szervezők közleményében.

Mint írják, a 14 beválogatott és a 36 ajánlott előadás mindenki számára alapot jelenthet, aki gyermekszínházi előadást keres vagy kíván bemutatni. Az előadások megtalálhatók a Fidelio szemlére megjelent különszámában.

tukor_jokuti_fruzsina.jpg            Tükörváros – Bagaméry Orsolya, Lipták Ildikó, Árvai Péter és Jobbágy Kata (fotó: Jókuti Fruzsina)

A kétévente megrendezett szemlére ezúttal olyan, 2013. január 1. után bemutatott előadásokat lehetett nevezni, amelyek nem szerepeltek 2014-ben a Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén.

A fesztiválon az alapító gondolat jegyében - korosztályi és műfaji kötöttségek nélkül - igényes, formanyelvi gazdagságot tükröző, utaztatható, kis technikai igényű, kamarakörülmények között is játszható produkciókat mutatnak be, beleértve a csecsemőszínházi, a tantermi és beavató színházi, illetve a színházi nevelési előadásokat is.

tiz_emelet_kis.jpgA szemle programjába a benevezett 80 előadás közül szakmai csoport válogatott, amelynek tagja volt Kaposi László drámapedagógus, rendező, Réczei Tamás rendező, Sándor L. István színházi szakíró és Szakall Judit drámapedagógus, rendező.

A szemlén a Vitéz László és Vas Juliska című előadás mellett az Odüsszeusz szemeteslapáton; a Torzonborz, a rabló; A haza; az Újvilág; az Auguszta kisasszony különös tavasza; a Függésben; a Balkán; az Oidipusz nyomozás című produkciókat és az Üzlet című színházi nevelési előadást is láthatják az érdeklődők.

A szemle utolsó napján a Tükörváros című színházi nevelési előadás mellett a Hamlet, a Vitéz László vándorúton és a Tíz emelet boldogság című bábelőadás szerepel a programban. (A képen Hannus Zoltán látható a Tíz emelet boldogság egyik jelenetében. A fotót Éder Vera készítette.)

A produkciókat szakmai zsűri értékeli az előadásokhoz kapcsolódó szakmai beszélgetések keretében, amelyek az alkotók mellett az érdeklődők számára is nyitottak.

A zsűri munkájában Csizmadia Tibor rendező, Láposi Terka bábpedagógus, Stuber Andrea színikritikus és Vasvári Csaba színész vesz részt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó


Gyerek-Színház-Nevelés Konferencia a szemlén

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr918064300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása