7óra7

Két ősbemutatóval ünnepel a 10 éves Yorick Stúdió

Két ősbemutatóval ünnepel a 10 éves Yorick Stúdió

2015. 11. 09. | 7óra7

A marosvásárhelyi teátrum két ősbemutatót tart két marosvásárhelyi szerző darabjából november 11-én.

Az első esemény mindjárt egy szerzőavatás. Szabó Róbert Csaba, több prózakötet szerzője és a marosvásárhelyi Látó című szépirodalmi folyóirat szerkesztője, először írt színpadi darabot, mégpedig rögtön rémdrámát. Hentesek című színművét Sebestyén Aba rendezi.

Az előadás színlapja szerint a darab az egykori párizsi Théâtre du Grand-Guignol világát idézi, ahol borzongás, nevetés és csábítás kiválóan megfért egymás mellett a színpadon. A kegyetlenség napjaink egyik fő attrakciója, és mi, emberek, egyre érzéketlenebbek vagyunk felebarátaink szenvedései iránt. A médiának kizárólagos joga lett a vér ábrázolására. Felkészültünk-e arra, hogy halálunk egyre inkább nyilvános esemény? (Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.)

csabaaba.jpg           Székely Csaba és Sebestyén Aba

Az előadás szereplői: Ördög Miklós Levente, Bálint Örs e.h., Gaál Attila Csaba e.h., Kovács Botond, Esti Norbert e.h., Hollai-Heiser Anna e.h., Tollas Gábor, Barabás Hunor e.h. és Horváth Anna e.h. Közreműködnek: Horváth Kriszta, Mátyási Katalin, Böjthe Róbert Zoltán, Jancsó Előd, Szabó János Szilárd.

A Hentesek bemutatójára november 11-én 18 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdiószínpadán (Köteles Sámuel utca 6.).

A másik bemutató Székely Csaba MaRó című vígjátéka, amely Andi Gherghe rendezésében kerül színpadra. Az előadás a magyar-román viszony furcsaságait boncolgatja tíz rövid, groteszk jelenet segítségével. Az Erdélyben játszódó történetekben összetalálkozik a felsőbbrendűségi tudat és a jogos igények, az önsajnálat és a valódi sérelmek, az etnikai gőg és a kisebbségi komplexus, az őszinte fájdalom és a humor, természetesen sok balhéval fűszerezve – olvasható a színlapon.

Az előadás szereplői: Raisa Ané, Benedek Botond Farkas, Ciugulitu Csaba, Fodor Piroska, Hajdu Imelda e.h., Stefan Mura és Nagy István.

A MaRó a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Levél utcai Bábstúdiójában lesz látható november 11-én 20 órától (Levél vagy Frunzei utca 9.).

A két ősbemutató a Yorick Stúdió hetedik éve futó Interkulturális párbeszéd a kortárs dráma tükrében elnevezésű projektjének keretében kerül színpadra, mely a Román Nemzeti Kulturális Alap - The Administration of the National Cultural Fund (AFCN), a Bethlen Gábor Alap és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala támogatásával jött létre.

Forrás: Yorick Stúdió

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr468065542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása