7óra7

Premier7

Premier7

2015. november 2 – 8.

2015. 10. 29. | 7óra7

Ezen a héten a függetlenektől a kőszínházakig, az improvizációból kiindulva a megszerkesztett előadásokig ajánlunk premiereket – Budapesten és Kecskeméten.

H@Hamlet // Scallabouche Társulat // helyszín: Jurányi Inkubátorház, Budapest // november 5. 20 óra

A társulatra jellemző improvizációs technikára épül a produkció, de az alapot Shakespeare Hamletje adta. A társulat vezetője, Alexis Latham rendezi az előadást. Hámori Gabriella, aki az Örkény Színház tagja, újra csatlakozott a Scallabouche csapatához, épp úgy, mint Szalontay Tünde, akiről mondhatni, a Scallabouche színésznője. A férfi színészek – Elek Ferenc, a Katona József Színház művésze és Chován Gábor – első alkalommal dolgoznak a csapattal.

hamlet_kis.JPGH@Hamlet - Elek Ferenc

A színlap tanúsága szerint: a társulat identitás-trilógiájának (a 2014-ben bemutatott Magánélet és Semleges nemek) harmadik része a H@Hamlet, amely nagy, általános, de alapvető és sok esetben megválaszolhatatlan kérdéseket kíván körüljárni. A készülő előadás az élet és a halál mezsgyéjének, a halál elfogadásának és megmagyarázhatatlanságának, az egyén szenvedéseinek tematikájával, valamint a generációk közötti feszültségekkel, a szülő-gyerek viszonnyal, a virtuális és a való világ ütköztetésével, a kommunikációval, a szabadság mibenlétével és az utópia-építéssel foglalkozik.

Az előadás a bemutatót követően még november 6-án délután és december december 6-án este látható a Jurányiban.

Jónás könyve // Kriptonit // helyszín: Bethlen Téri Színház // november 5. 19 óra

A Kriptonit labor kutatói a tánc, a mozgás és a fizikai színház határterületeit fedezik fel, a humor és a tragikum elemi részecskéit keresik, az értelem spontaneitását és az ösztön nyelvét ötvözik, vegyítik az érzékszervi hatásokat a metaérzékekkel, egyetemes kommunikációs formát desztillálnak az érzelmek és a test egymásra hatásából – olvasható a színlapon. A bibliai történetet Szitás Balázs állítja színpadra koreográfusként és rendezőként. Ugyanő emellett a díszletet és a zenét is jegyzi. A címszerepet Szabó Mátyás Péter alakítja.

jonas_kis.JPGJónás könyve - Szabó Mátyás Péter (fotó: Görgényi Gábor)

A kerettörténetben egy ember elveszett a virtuális térben, amelyet egy program irányít. Csakhogy a mesterséges intelligencia rádöbben: az embernek szüksége van arra, hogy lázadjon a maga által eddig elfogadott világ ellen. Így rákényszeríti, hogy legyen ő Jónás, lázadjon, és találja meg önmagát a virtuális téren kívül. Jónás szerepébe helyezzük őt, aki így megél mindent, amit Jónás megélt. Leviszi őt a legmélyebb pontra is, ez Ninive városa. Innen már ő maga tör ki, és kívánja a rendszer pusztulását – folytatódik a színlap.

Szabó Mátyás Péter mondja az előadásról: ami igazán érdekelt minket, az a prófétai szerep és az attól való elfordulás. A felelősség áttolás. Hogy a hétköznapi életben hogyan fordítom el az arcomat, amikor egy problémát látok. Ezer okot találunk ki ott hirtelen, és ezer ok van már a fejünkben, amivel megindokoljuk, hogy az miért nem az én felelősségem. Ezt mondja Jónás is: Ez „...az Isten gondja és nem az enyém”.

Tóték // Katona József Színház, Kecskemét // november 6. 19 óra

Örkény István abszurdját Rusznyák Gábor rendezi Kecskeméten, díszlettervezőként Debreczeni Borbála segíti a munkáját. Az előadás főbb szerepeiben Kőszegi Ákost, Kocsis Pált, Csapó Virágot és Tolnai Hellát láthatják az érdeklődők.

totek.JPGTóték (fotó: Walter Péter)

Az egyszerű ember viselkedése a hatalom képviselőjével szemben. A szülő önfeláldozó cselekedetei gyermeke előrébb jutásáért. A rossz hírek elhallgatása a jókedv megőrzése érdekében. A háború pusztítása lelki és szellemi fronton – foglalja össze az előadást a színlap.

Az előadás novemberben még 7-én, 17-én és 22-én délután látható a kecskeméti Katona József Színházban.

A három sárkány // József Attila Színház, Budapest // november 7. 19 óra

Hunyady Sándor szatirikus színdarabját Valló Péter állítja színpadra, saját díszletei között és Benedek Mari jelmezeiben. Az előadás főbb szerepeit Vándor Éva, Molnár Zsuzsanna, Kocsis Judit, Zöld Csaba és Seress Zoltán alakítja.

harom_sa_vag.jpg                        Részlet az előadás plakátjából

A címbeli három sárkány nem más, mint három jóságos nagynéni, akiket a dzsentri unokaöcs "pénzt, vagy öngyilkos leszek" tömörségű távirattal hajszol a kétségbeesésbe. Nem kellene a fiút kiházasítani? A kávási birtokon él a rendkívül könnyelmű id. Csahoji Balázs, akit nővérei valóságos gondnokság alatt tartanak. Balázs fia, az apja jó tulajdonságait öröklő ifjabb Csaholyi Budapesten mulatozik, a szép Tatár Anna színésznőnek udvarolgat, s adósságainak fedezésére pénzt kér nagynénjeitől. A család ügyvédjének tanácsára a pénzt az apa viszi fel Budapestre – olvasható a történet váza a színlapon.

Az érdeklődők novemberben még 7-én, 8-án, 9-én és 24-én láthatják az előadást.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr408034154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása