7óra7

TAO: Lenni vagy nem lenni?

TAO: Lenni vagy nem lenni?

2015. 10. 06. | 7óra7

A színházi szakma vezetői számára második alkalommal szervezett szakmai egyeztetést a budapesti Játékszín, amelyen a szaktárca képviselői is jelen voltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságát Závogyán Magdolna helyettes államtitkár, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes szakterületét Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár képviselte. A házigazda és moderátor Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója volt.

Závogyán Magdolna tájékoztatta a résztvevőket az előadó-művészeti törvény és a társasági adóból történő finanszírozás jövő évi lehetőségeiről. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a minisztérium folytatni szeretné a szakmai berkekben TAO-ként emlegetett adókedvezmény lehetőségének biztosítását. Hozzátette azt is, hogy erről a tervről még az Európai Unió szakembereivel is kell egyeztetéseket folytatni. Amennyiben a társasági adóból történő finanszírozás felhasználására felső limitet állapítunk meg, valamint megtesszük a szükséges jogharmonizációs intézkedéseket, akkor az általános csoportmentesség révén biztosítható a támogatási program folyamatossága – mondta Závogyán Magdolna.

Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár megerősítette mindezt, hangsúlyozva azt is, hogy az NGM minden segítséget megad a támogatási rendszer továbbviteléhez. Jelezte, hogy egyelőre az adózói szektor kevés szereplője él a szabályozási változások adta új lehetőséggel, pontosan 51 gazdasági társaság választotta az adóelőleg terhére történő felajánlás lehetőségét – vagyis a piacon bőven akadnak még kiaknázatlan lehetőségek.

Fekete Péter, a nemzeti cirkuszművészetért felelős miniszteri biztos, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. újdonsült vezetője arról a kezdeményezésről számolt be, hogy több színházzal összefogva létrehozták a Tiszta Tao Társaságot. Amely azt tűzte ki célul, hogy a vállalati támogatások kizárólag a művészeti produkciók megvalósulásához járuljanak hozzá, vagyis nem kívánnak a színházak közvetítői jutalékot fizetni a TAO-támogatás megszerzéséért.

Németh Kristóf szerint fontos volt a tájékoztatás, és hozzátette, hogy a „tiszta TAO” ott kezdődik, hogy senki nem próbál meg csak papíron megvalósult produkciók és nézőszámok alapján támogatást szerezni, ám nagyon hasznos, hogy a színházi szakma vezetői rendszeresen találkozhatnak, beszélgethetnek egymással.

Több mint húsz színház képviselője volt jelen az eseményen, Zalaegerszegtől a Madách Színházig, Veszprémtől a Nemzeti Színházig, a MACIVA-tól a Radnótiig. A Játékszín igazgatója elmondta, hogy folytatni fogják az ehhez hasonló alkalmak megszervezését, legközelebb már az Előadó-művészeti Iroda képviselőinek bevonásával.

Forrás: Játékszín

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr987911150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása