7óra7

Bemutatók (2015. október 2-8.)

Bemutatók (2015. október 2-8.)

2015. 10. 06. | 7óra7

Míg a Radnóti, a Csokonai Nemzeti Színház, a Pinceszínház és a Budapest Bábszínház az első bemutatóját tartja, a Miskolci Nemzeti Színház és az Orlai Produkció már a harmadik premierjét jegyzi az új évadban.

Nyúl Péter // Budapest Bábszínház // október 2. 15 óra

A Boribon és Annipanni alkotói (Ellinger Edina rendező, Lisztopád Krisztina tervező és Tallér Zsófia zeneszerző) ezúttal Beatrix Potter állatmeséiből készítenek előadást az óvodás és kisiskolás közönségnek. Pallai Mara meséli el a történeteket, amelyeket Márkus Sándor, Hoffer Károly, Juhász Ibolya, Karádi Borbála, Semjén Nóra, Rusz Judit és Kemény István játszanak el.

Images_29153

Nyúl Péter (fotó: Budapest Bábszínház)


A színlap leírása szerint: Nyúl Péterrel mindig történik valami. Mágnesként vonzza a bajt, a galibát. Mesénk kezdetén – Nyúlmama határozott tiltása ellenére – átszökik a szomszéd Gergelyfi bácsi veteményeskertjébe, ahol nem várt találkozások és hihetetlen kalandok várnak rá. A több évet felölelő történetben Péter testvérei felnőnek és családot alapítanak, de vajon a rosszcsont nyúlfinak benő valaha a feje lágya? (Nem.) Vajon felnőttként is épp olyan lesz, mint gyerekként? (Persze. Sőt.)

Az előadást októberben még 11-én délután, valamint 12-én, 13-án, 24-én és 31-én délelőtt játsszák a Budapest Bábszínházban.

A magyar Faust // Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen // október 2. 19 óra

Orbán János Dénes művét, amely Hatvani István, egy elhíresült debreceni doktor életét emlegeti fel, Árkosi Árpád állítja színpadra. A főhőst Mészáros Tibor alakítja, partnerei többek között Miske László, Varga Klári, Mercs János és Szakács Hajnalka.

Images_29163

A magyar Faust - Mészáros Tibor (középen) (fotó: Éder Vera)


Orbán János Dénes művében Hatvani professzor Kelet-Közép-Európa nagy tudású és sajátosan magyar stílű Faustjaként megköti ugyan az alkut Mefisztóval, de a lelkét nem adja el. A nyakas, magyar Faust és Mefisztó szellemi birkózása pokolfajzatok és angyalok, boszorkányok, szellemek, garabonciások és cívispolgárok közt játszódik a mennyben és a pokolban, Bázelben és Pozsonyban, de főleg Debrecenben, 1749-ben és 1786-ban – olvasható az előadás ismertetőjében.

Az előadást a premiert követően, októberben még 3-án, 5-én, 6-án és 8-án játsszák a Csokonai Nemzeti Színházban.

Ványa bácsi // Miskolci Nemzeti Színház // október 3. 19 óra

Csehov drámáját Szőcs Artúr állítja színpadra Slárku Anett dramaturg közreműködésével – kizárólag felnőtt nézők számára. A főbb szerepekben Simon Zoltánt, Czakó Juliannát, Szabó Irént, Cseh Juditot és Molnár Áront láthatják az érdeklődők.

Images_29155


Mindnyájan keressük és elveszítjük önmagunkat, ahogyan Ványa. Álmodozunk, jobbat remélünk, mint Asztrov. Másokból élünk, mint Szerebrjakov. Kapzsin szeretjük a tükörképünket mások szemében, mint Jelena. Szenvedünk a kölcsönös megértés hiányától, és türelmesen viseljük keresztünket, mint Szonja. Elképzeljük a múltat, a jövőt, amikor az emberek boldogabban éltek és boldogabban fognak élni. Mi változott azóta? Semmi – áll a színlapon.

Az előadás a bemutatót követően, októberben még 7-én és 8-án látható.

Finito // Pinceszínház, Budapest // október 3. 19 óra

Tasnádi István verses szatíráját Tasnádi Csaba rendezi. A főszerepet Bajomi Nagy György alakítja, aki a Városmajori Színházi Szemlén a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el. Partnerei többek között Györgyi Anna, Szabó Éva, Felhőfi-Kiss László és Kocsó Gábor lesznek.

Images_29164

Finito


A színlapon a következő olvasható: Gáspár 44 éves, nagyábrándi, egykori húsüzemi dolgozó. Nincs már életkedve, bezárkózott a kertvégi budiba. Ha már az életével nincs mit nyernie a falunak, hát a vesztét akarják, a szenzációra még az országos bulvármédia is kivonul. Kinek mennyit ér meg a halála? Kacagtató és legalább ennyire elgondolkoztató szatíra, egyedi, barokkos verselésben előadva.

Az előadás októberben még 4-én délután, valamint 8-án és 17-én este látható a Pinceszínházban.

Lear király // Radnóti Színház, Budapest // október 4. 19 óra

A Platonov után már a második előadását rendezi a nagymező utcai teátrumban Alföldi Róbert. Dramaturgként Vörös Róbert, díszlettervezőként Menczel Róbert, jelmeztervezőként pedig Zöldy Z Gergely a munkatársai. Az előadás címszerepét László Zsolt alakítja, aki mellett olyan színészek lépnek színpadra, mint Kováts Adél, a színház leendő igazgatója, Szávai Viktória, Gazsó György, Rétfalvi Tamás, Andrusko Marcella és Adorjáni Bálint.

Images_29162

Lear király - László Zsolt (fotó: Toldy Miklós)


Van, aki a szenvedésben tisztul meg, van, aki attól lesz bölcs, hogy megbolondul, és van, aki attól kezd látni, hogy megvakul. A sarkaiból kifordult világ látomása, a kizökkent idő tragédiája a Lear. Shakespeare egy ősi kelta monda nyomán – a széthulló család, a gyermeki hálátlanság történetén túl – gonosz és jó végletes, kozmikus harcát tárta elénk megmutatva, hogy milyen az ember, ha szembesülni kényszerül önmagával és tettei következményeivel – olvasható a színlapon.

Az előadás a bemutatót követően, októberben még 6-án, 15-én, 21-én látható a Radnóti Színházban.

Száll a kakukk fészkére // Orlai Produkció – Belvárosi Színház, Budapest // október 7. 19 óra

A Ken Kesey regényéből készült színpadi adaptációt Znamenák István állítja színpadra, Zöldy Gergely fordításában. Az előadás főbb szerepeit Szabó Kimmel Tamás, Kocsis Pál, Péterfy Bori, Makranczi Zalán, Nagy Dániel Viktor és Csémy Balázs alakítják.

Images_29165

Száll a kakukk fészkére (próbafotó) - Szabó Kimmel Tamás és Nagy Dániel Viktor


McMurphy, a zabolázhatatlan elítélt elmezavart szimulálva a börtönből átköltözik az elmegyógyintézetbe, hogy rabságát egy fokkal kíméletesebb körülmények között tölthesse le. Nem számít rá, hogy Ratched főnővér személyében rafináltabb zsarnokkal kerül össze, mint eddigi életében bárhol, bármikor. Nem marad más számára, mint a humor, hogy felvegye a harcot az elfogadhatatlanul, de olajozottan működő embergyár ellen. Meg kell találnia az emberi kapcsolatot a módszeresen elembertelenített ápoltakkal. Talán akkor sikerülhet… – olvasható az előadás felvezetőjében.

Az előadást októberben még 8-án, 10-én és 25-én láthatják az érdeklődők a Belvárosi Színházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907897214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása