7óra7

Bemutatók (2015. szeptember 18-24.)

Bemutatók (2015. szeptember 18-24.)

2015. 09. 25. | 7óra7

*Don Quijote* // Nemzeti Színház // szeptember 18. 19 óra

Cervantes regényét Verebes Ernő írta színpadra és Vidnyánszky Attila rendezi. Az előző évad végéről szeptember közepére átcsúszó bemutató címszerepét Reviczky Gábor játssza, Sancho Panza figuráját Bodrogi Gyula alakítja, akiknek olyan színészek lesznek a partnerei, mint Trill Zsolt, Kristán Attila, Udvaros Dorottya és Horváth Lajos Ottó.

Don Quijote (próbafotó) - Vidnyánszky Attila, Reviczky Gábor, Trill Zsolt

A rendező írja az előadás kapcsán: "Cervantes regényalakja, Don Quijote a végtelenségig, a nevetségességig ragaszkodik egy régen leírt értékrendhez, és nekimegy a "szélmalmoknak", vagyis a korának... Ugyanakkor Don Quijote "művész" is, sőt: "színész", hiszen sosem volt alakokból egy valóságosat hoz létre, a búsképű lovagét, és a végletekig, a nevetségességig azonosul a szerepével... Szánandó, nevetséges figura? Én inkább azt mondom: irigylésre méltóan erős igazság birtokosa."

Az előadás szeptemberben még 28-án, októberben 7-én, 8-án, 18-án és 28-án lesz látható a Nemzeti Színházban.

*Godspell* // Jászai Mari Színház, Tatabánya és Esztergomi Várszínház - helyszín: Tatabánya // szeptember 19. 19 óra

A Broadway musicalt Kovács-Cohner Róbert fordításában Szűcs Gábor állította színpadra. Az evangéliumi történeten alapuló előadásban Jézust kettős szereposztásban Sándor Péter és Horváth Andor alakítják, karmestere Lovas Gabriella.

Fiatalok istenkereső játéka a Godspell, inspirálója Máté és Lukács evangéliuma, a jézusi példázatok és szenvedéstörténet, zenei ihletője pedig a fekete egyházi muzsika. A mű Jézus és Júdás konfliktusát állítja a középpontba, az ő harcuk kényszeríti erkölcsi állásfoglalásra a tanítványokat. Az újkori Bábelnek üzennek az ősrégi példázatok: hitet és bizakodást ébresztenek a gyökereiket kereső fiatalokban, rengeteg humorral és fantasztikus zenével - áll a produkció színlapján.

Az előadás a bemutatót követőn szeptember 20-án, 25-én és 26-án látható, illetve októberben 15-én és 24-én.

*Julie kisasszony* // Budaörsi Latinovits Színház - helyszín: Sanyi és Aranka Színház // szeptember 23. 19 óra

Julie kisasszony - plakát A Budaörsi Latinovits Színház és az Avogadro Csoport közös előadása Strindberg drámájából indul ki, melyet Kovács Kristóf dramaturg dolgozott át, és amelyet Berzsenyi Bellaagh Ádám rendez. Az előadás címszerepét Gera Marina játssza, partnerei Molnár Gusztáv és Zsigmond Emőke.

Drámaelméleti tudósok, irodalmárok, kritikusok, valamint a legnagyobb szaktekintélyek, azaz a nézők egyetértenek abban, hogy a Julie kisasszonyban a szinopszisa a legjobb, az alapötlet kidolgozása bizony már hagy maga után kívánnivalókat. Színházunk saját változata ezt a csorbát igyekszik kiköszörülni: megtartja az alapötletet, de nem tud és nem is akar eltekinteni mindazoktól az eredményektől, amelyeket a XX. század hozott a szexualitás és a lázadás terén - melyeknek hála annyival zaklatottabb és boldogtalanabb lett az életünk - ígérik az alkotók.

Az előadás a bemutatót követően október 1-én és 16-án látható a Sanyi és Aranka Színházban.

*Makbett* // Kultúrbrigád és Átrium Film-Színház, helyszín: Átrium Film-Színház // szeptember 24. 19:30

Makbett (próbafotó) - Alföldi Róbert és Orosz Ákos Eugene Ionesco Shakespeare parafrázisát Bognár Róbert fordításában Alföldi Róbert állítja színpadra. A címszerepet Orosz Ákos játssza, játszótársai többek között Bányai Kelemen Barna, Hevér Gábor, Kerekes Éva és Parti Nóra. A mozgások Gergye Krisztián, a látvány Tihanyi Ildikó és Alföldi Róbert munkája.

1972-ben írt darabjában Ionesco a végletekig fokozza a shakespeare-i szituációkat, de nem feltétlenül sötét tónusban, mint például Heiner Müller Macbeth-átirata, alaposan, mélyen, bonyolultan, de szellemes humorral, az abszurditás felé tolva a hatalmi harcok helyzeteit, a politikai elit működési rendszerét ábrázolandó. Szomorú, sőt tragikus, hogy amit akkor abszurdként megírt, az itt és most minden túlzás nélkül maga a valóság. De mi ebből egyáltalán nem egy tragikus előadást fogunk csinálni - mondta az olvasópróbán Alföldi Róbert a darabról, amely Ionesco utolsó jelentős színpadi műve.

Az előadás szeptemberben 26-án és 27-én, októberben 8-án, 9-én, 10-én és 29-én látható az Átrium Film-Színházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr497992367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása