7óra7

Huszonöt fővárosi színház a Színházak Éjszakáján

Huszonöt fővárosi színház a Színházak Éjszakáján

2015. 09. 18. | 7óra7

Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a rendezvény fővédnöke a Színházak éjszakája pénteki megnyitóján kiemelte: immár negyedik alkalommal rendezik meg az eseményt Budapesten. Az évad kezdetén a színházak éjszakája jó alkalom arra, hogy a közönség kötetlenül ismerkedjen meg a fővárosi színházak kínálatával.

Bálint András Elmondta: a látogatók egy napra betekinthetnek a színházak rejtett kulisszái mögé is, teljesen új szemszögből ismerhetik meg a színház világát. Produkciókat láthat a közönség a színpadokon kívül a színházak előcsarnokában, padlásokon, vagy akár kinn az udvaron, aktív résztvevője lehet az eseményeknek.

Kiemelte, hogy a Fővárosi Önkormányzat külön programelemmel, a Budapest széke elnevezésű kampánnyal szeretne hozzájárulni az esemény sikeréhez: a fővárosi színházakban ezen az estén páros belépőket nyerhetnek látogatók. Elmondta: a rendezvényhez egyre több színház csatlakozik. A tavalyi Színházak éjszakája több mint 10 ezer látogatót vonzott. Mint mondta, reméli, ez idén sem alakul másképp.

Kiemelte, hogy Budapest élen jár a színházlátogatások tekintetében, a KSH kimutatásai szerint a színházlátogatók száma a magyar fővárosban 2010-ben 2,5 millió volt, 2012-ben már 3 millió és 2014-re meghaladta a 4 milliót. Elmondta: a budapesti színházi élet európai szintű, alig van a kontinensen olyan nagyváros, ahol évente 10 ezerénél több előadást tartanak, Budapest ilyen.

Mint mondta, a város vezetése büszke a rendezvényre. A főpolgármester köszönetet mondott az esemény résztvevőinek és külön megköszönte Bálint Andrásnak, a Radnóti Színház vezetőjének sok évtizedes magas színvonalú munkáját, amelyet színigazgatóként végzett. Bálint András 30 évig vezette a Színházak éjszakáját is szervező Radnóti Színházat, de az idén nem pályázik újra az igazgatói posztra.

Lőrinczy György Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója az önkormányzati fenntartású színházak nevében nyitotta meg a rendezvény. Mint mondta, harmadik szerepében Budapesti polgárként beszél, és azt mondta: aki ebben a városban él, nem csukhatja be a szemét és mindarról, ami itt és a magyar határ mentén történik embertársainkkal, arról nem lehet nem beszélni. A színház dolga, hogy erre reagáljon, ezt az európai tragédiát a színházak valamilyen módon fogják ábrázolni - tette hozzá.

A Színházak éjszakájáról szólva arról szólt, hogy színházanként 7-8 projekt készül, ez majdnem 200 "premiert" jelent, ami izgalmas kihívás az alkotók számára.

Kulcsár Viktória, a Jurányi Inkubátorház vezetője a független színházak képviselőjeként arról szólt, hogy a rendezvény jellegénél fogva közel áll a független színházi gondolkodáshoz, jó lehetőséget ad arra, hogy kreativitásukat a szélesebb közönségnek is bizonyíthassák.

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója az állami fenntartású intézmények nevében elmondta, hogy a közös karszalag alkalmas arra, hogy a különböző műfajok között átjárást biztosítson a közönség számára. A nézőket arra biztatta, hogy ezt a lehetőséget kihasználva ne csak azokba a színházakba látogassanak el, ahova mindig járnak, hanem oda is, ahová még soha nem tették be a lábukat. Elmondta: azt kezdeményezve, hogy a Színházak éjszakáján legyen átjárás a társulatok között is, meghívták a Katona József, a Radnóti és az Örkény Színház egy-egy művészét az estét záró programjukra.

A részletes programokról az esemény honlapján lehet tájékozódni.

*Kapcsolódó*

Közösségi élmény a Színházak Éjszakáján a Jurányiban

Színházak Éjszakája a Kolibriben

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397992361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása