7óra7

Bethlen Téri Színház - Ahol múlt és jelen randevúzik

Bethlen Téri Színház - Ahol múlt és jelen randevúzik

2015. 09. 18. | 7óra7

A műsorterv alapját a színházzal szorosan együttműködő társulatok előadásai adják: több bemutatót tart a Közép-Európa Táncszínház (KET), valamint a Pataky Klári Társulat, a Zadam Társulat, a Gangaray Dance Company Trambulin és az ifjabb Zsuráfszky Zoltán vezette Idéző Kamara Táncszínház is. Bemutatóval jelentkezik az Élőkép Színház és a Stand Up Brigád, emellett folytatódik a nemzetiségi színházi sorozat is.

Szögi Csaba, a színház művészeti vezetője a sajtótájékoztatón A vasárnapi családi programokon a Marica Produkció bábelőadásait, a Simorág TánCirkusz és a Picaro Társulat produkcióit tekinthetik meg az érdeklődők. Az ifjúsági sorozatban Egressy G. Tamás Spirita Társulatával a Hamletet és az Antigonét állítja színpadra.

Az állandó fesztiválok sorát a negyedik Sissi Őszi Tánchét nyitja novemberben: az Erzsébet nap köré szervezett 7 napos táncfesztiválon hét táncműhely mutatkozik be. A SŐT7 fesztivál idei meghívottjai közt van a Miskolci Balett, a GG Tánc Eger, a budakalászi Duna Táncműhely, a Kecskemét City Balett, a Bihari János Táncegyüttes és a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola is. A fesztivál a házigazda Közép-Európa Táncszínház Click című bemutatójával indul.

A januári, határon túli színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztiválra a kolozsvári Váróterem Projekt érkezik, májusban pedig a kétévente megrendezendő Nemzetközi Monotánc Fesztivál várja az érdeklődőket. A Föld napja (április 22.) köré épülő Globe Feszten pedig az Erzsébetvárosi Önkormányzattal együttműködve több száz kerületi iskolás vehet részt a környezettudatosságra való neveléssel egybekötött színházi előadásokon.

A Bethlen Téri Színház koprodukciós partnerként vesz részt a Nemzeti Táncszínház, a KÁVA Kulturális Műhely és KET újabb tánc/színházi nevelési programjának létrehozásában. Az Igaz történet alapján című, komplex színházi nevelési program a 12-14 éves korosztályt célozza meg.

Szilágyi Bálint, Baranyi Gábor Benő és Valcz Péter, a pályázat nyertesi

A színház ad otthont a Találkozások elnevezésű sorozatnak is, amely a Bethlen Téri Színház és a Manna Egyesület által meghirdetett, fiatal rendezőknek szóló pályázat nyerteseinek ad bemutatkozási lehetőséget az elkövetkezendő egy évben - fogalmazott Szögi Csaba, a teátrum művészeti vezetője. Az idén tavasszal első alkalommal kiírt pályázatot Baranyi Gábor Benő, Valcz Péter és Szilágyi Bálint nyerte.

A Találkozásokra kétszereplős darabbal lehetett pályázni. A kezdeményezés egyik célja a korosztályok, a tapasztalatok találkozása, ennek jegyében fontos kritérium volt, hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen. A pályázók munkáját egy felkért, tapasztalt rendező mentorálja. Így a produkció létrejöttekor két-két rendező- és színészgeneráció is találkozik, ahol a tapasztalt kollégák segíthetik fiatal, pályakezdő társaikat.

Baranyi Gábor Benő Anthony Schaffer drámáját rendezi meg Mesteri játszma címmel. Valcz Péter A Mary és Max című gyurmafilm színházi átírására vállalkozott, melynek tervezett szereposztása szerint a két színész Gőz István és Grisnik Petra, a rendező mentora: Jordán Tamás. Peter Handke: Az aranjuezi szép napok című darabját Szilágyi Bálint rendezi. A tervezett szereplők: Eke Angéla és László Zsolt, a rendezőt segítő mentor pedig Zsótér Sándor.

*Kapcsolódó*

Indulnak a kezek és a lábak a Közép-Európa Táncszínházban

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr667992363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása