7óra7

A gyermekek és a közösségi tér felé nyit a Jurányi

A gyermekek és a közösségi tér felé nyit a Jurányi

2015. 09. 11. | 7óra7

Kislányod, Rézi júniusban múlt egyéves, hogyan telt vele a nyár?

Míg az első közös nyarunk az ismerkedésről és az összecsiszolódásról, addig a mostani a közös vízparti élmények gyűjtéséről szólt. Hosszabb nyaralást még nem mertünk bevállalni, de igyekeztünk úgy szervezni, hogyha jó idő van, akkor el tudjunk menni valahova strandolni – nagyon élvezte Rézi a vizet.

Kulcsár Viktória és Rézi

Anyukaként nem meglepő, hogy az idei évadban különböző családi- és gyerekprogramok elindítását tervezed.

Most jutottunk el odáig, hogy a produkciók létrehozásán és az inkubáláson túl a Jurányi harmadik, közösségi ház oldalával is tudunk foglalkozni. Mivel a közösségépítés nekem részben összefonódik a családdal is, szeretném, ha sikerülne azokat az embereket megszólítanunk, akik a gyerekeikkel együtt, igényesen szeretnék a szabadidejüket eltölteni. Idén is lesznek gyerekszínházi előadások hétvégenként. Műsoron tartjuk a Tünet Együttes Kucok és a Szamárfül Projekt előadásait, emellett igyekszünk helyet adni a ház társulatainak: például a Gólem Színház és a HOPPart Társulat tervezett gyerekszínházi bemutatóinak is, valamint a Pagony Kiadóval is együttműködünk: a kiadó népszerű könyveit fogjuk a Jurányiban színpadra adaptálni. A célunk természetesen nem az, hogy versenyre keljünk a nagy gyerekszínházakkal, hanem, hogy azok a felnőttek, akik szeretnek idejárni előadásokra, mozgás órákra vagy egy kávéra, szívesen magukkal hozzák a gyerkőcüket is. Ráadásul sokan vannak kisgyerekesek a ház lakói és az itt dolgozók között, ezért tervezzük egy családi napközi (mini bölcsi és ovi) beindítását is a Parányi Műhellyel és a Mocorgóval, hogy amíg az Anyuka próbál, vagy jógázik, vagy egy megbeszélésen vesz részt a teraszon, addig szakemberek foglalkozzanak a kicsinyekkel. Mindehhez persze infrastrukturális feltételek is szükségesek, ezért a kávézóban egy hencsergő, az udvaron pedig egy játszókuckó kialakítása várható.

Kucok - játssz velünk mesét

Ugyancsak közösségépítés a célja a megújuló Jurányi Klubnak is.

A Jurányi Klubbal azt szeretnénk elérni, hogy legyen egy, akár csak 20-30 emberből álló szűk mag, akik rendszeresen megszólíthatóak és bevonhatóak a ház életébe. A nyáron készítettünk egy közvélemény-kutatást a klubtagok között, hogy mire lenne igény, és ez alapján próbáljuk felépíteni a Klub programjait. Első körben az a célunk, hogy havonta egy vagy két alkalommal, a ház alkotóit bevonva legyen egy olyan esemény, amire szívesen eljönnének a klubtagok, amikor találkozhatnak és beszélgethetnek azokkal a művészekkel, akikkel a mindennapokban kevésbé lenne lehetőségük. Tervben vannak beszélgetések, nyílt próbák, koncertek, műhelylátogatások is, illetve szeptember 15-én már egy ismerkedős eseményként számháborúzni és kertmozizni hívjuk a tagokat a Noppa Design csapatával. A programok mellett pedig továbbra is különböző kedvezményekkel jár együtt a klubtagság.

Az idei évadban immáron harmadik alkalommal valósulnak meg a TITÁNium Színházi Szemlén nyert pályázatok: Hegymegi Máté rendezését a Szkénében, Widder Kristófét a Jurányiban, Sipos Balázsét a MU-ban, Kelemen Kristófét pedig a Trafóban nézheti meg majd a közönség.

A TITÁNium komoly szívügyem, és nagyon büszke vagyok rá, hogy a Tantermi Színházi Projekthez hasonlóan sikerült egy új kezdeményezést elindítanunk és meghonosítanunk, amelynek külön erőssége, hogy hálózatot hoz létre a fővárosi befogadó helyek között. Az is mutatja, hogy a TITÁNiumot mennyire a szükség hívta életre, hogy abszolút nem pályázati pénzekből, hanem partneri együttműködésből indult és valósult meg idén már harmadik éve: mindenki azt adja, amije van. Az egyik legfontosabb feladata a független területnek az utánpótlás-nevelés és a tehetséggondozás.

A tavaly bemutatott TITÁNium-díjas előadás: projekt_LULU*

Mindemellett milyen bemutatókkal várja majd a Jurányi a közönséget?

Mind a FÜGE, mind a Jurányi részéről nagyon hiszünk a koprodukciókban, ezért idén is folytatjuk a ma már sikeresnek mondható együttműködésünket az Orlai Produkciós Irodával, illetve a Dumaszínházzal. Így az ősz két dumaszínházas (Andrássy Máté – Újvári Milán: Elhanyagolt férfiszépségek és Vinnai Andrásné: A szerelem zsoldosai) és egy orlais (Péterfy-Novák Éva: Egyasszony) bemutatóval fog indulni. Az évad második felében pedig fiatal alkotók – Widder Kristóf (TITÁNium nyertes), 011 Alkotócsoport, Stereo Akt, k2 Színház – produkcióin lesz a hangsúly.

Mindezt milyen forrásokból tudjátok megvalósítani? És itt elsősorban a fiatalok felkarolására gondolok.

Az év egyik kiemelt eredménye a működésünk tekintetében, hogy sikerült újabb három évre meghosszabbítanunk a Fővárossal a Közszolgáltatási Szerződésünket. Szeretnénk ezt az együttműködést, ami elsősorban a Jurányi Ház kapcsán született, idén még több tartalommal, közös üggyel feltölteni. Szakmai elkötelezettségeink egyeznek a Főváros kulturális vezetőségének koncepciójával, így jelenleg tárgyalásokat folytatunk arról, hogyan tudnak bekapcsolódni a Tantermi Színházi Projekt támogatásába, illetve a tervek szerint a 2015/2016-os színházi évadban hagyományteremtő céllal - a mi közreműködésünkkel - elindítanának egy tehetséggondozó programot is a független előadó-művészeti területen.

A másik nagyon jó dolog az életünkben, hogy a MasterCard idén már ötödik éve áll mögöttünk, és "aranyozza be” az évadot. A közösen összeállított együttműködési modellünkben szintén az ifjúság a kiemelt célcsoport, az educatio és az innováció a meghatározó irányelv.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr867992381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása