7óra7

Szamosi Judit demonstrációja az IKF-en

Szamosi Judit demonstrációja az IKF-en

2015. 09. 10. | 7óra7

A Közép-Európa Táncszínház 2015-ös pályázatának eredményeként újabb három fiatal kapott lehetőséget, hogy alkothasson és nyilvános bemutatót tarthasson munkájából. A program részeként a kiválasztott koreográfusoknak a Közép-Európa Táncszínház rendelkezésére bocsátja nyolc profi táncosát, és próbatermet biztosít, ahol egy héten keresztül kísérletezhetnek. Emellett a nyertes pályázónak rendelkezésére áll a Bethlen Téri Színház technikája és technikusa is. Mindezek segítségével a hét végén az elkészült munkából nyilvános demonstrációt tartanak.

A műhelymunkát a szervezők rögzítik, így az elkészült felvétel a fiatal alkotó későbbi pályázatai során referenciaként is szolgál. Az alkotóknak további lehetőséget biztosítanak arra, hogy a táncosoknak – igény szerint – tréningeket tartsanak az egy hetes próbafolyamat előtt, így az előadók megismerkedhetnek a fiatal koreográfus saját mozgásvilágával, és az alkotó is megismerheti a demonstráció táncos résztvevőit.

Kun Attila, a KET művészeti vezetője és a program konzulense mondta el korábban a kezdeményezésről: „A program a Közép-Európa Táncegyüttes azon szándékához és hitéhez illeszkedik, hogy egy kortárs táncegyüttesnek nem csak arról kell tanúságot tennie, hogy a színpadon mit tud nyújtani, hanem arról is, hogy milyen kutatásokat képes végezni a maga környezetében. Ennek része az is, hogy olyan fiatal koreográfusok tudjanak velünk dolgozni, akik egyébként nem nagyon jutnának lehetőségekhez. Ehhez humánerőforrásként jól képzett, intuitív és empatikus táncművészekkel rendelkezünk. (…) Fontosnak tartottuk, hogy legyen egy olyan fórum, ahol tényleges szakmai kérdéseket lehet felvetni szerkesztésről, mondanivalóról, ritmikáról, és amely egyben kísérleti műhely is, amely folyamatosan tanulságokkal szolgál.

Szamosi Judit Szamosi Judit 2012 óta rezidens, majd tag az L1 Egyesületnél. 2013-ban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán, egy ösztöndíjnak köszönhetően részt vett a Ponderosa Tanzland gyakornoki programjában. Mi ketten vagyunk című alkotása a 2014-es SzólóDuó Fesztivál közönségdíjasa volt.

"Azt tapasztalom, hogy a mozgás bennünk, emberekben ösztönösen él. Nem tudunk nem mozogni. Nem mi járjuk a táncot, hanem a tánc jár minket... Szeretném jobban megérteni, mi köt össze minket emberi lényeket ezen a non-verbális szinten" – mondta saját inspirációja kapcsán Szamosi Judit.

Az általa készített demonstrációban – a KET korábbi táncosai mellett – először lép színpadra a társulat két újonca: Wéninger Dalma és Szabó András.

*Kapcsolódó*

Indulnak a kezek és a lábak a Közép-Európa Táncszínházban

Riport az Ifjú Koreográfusok Fórumáról - Kun Attilával

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr87992391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása