7óra7

Szombaton kezdődik Hétrétország

Szombaton kezdődik Hétrétország

2015. 08. 13. | 7óra7

Színházi csemegének ígérkezik Parti Nagy Lajos Ibusár című darabja a felvidéki Csavar Színház előadásában, valamint Jordán Tamástól a Szókratész védőbeszéde. Falusi színjátszók mutatkoznak be a szlovén-magyar határ két oldaláról, Marosvásárhelyről pedig végzős színinövendékek hozzák el vizsgaelőadásukat.

A gyermekeket az Iciri-piciri játszóház és Góbi Rita táncelőadása Pici Bonbon címmel, a nagyobbakat a Ziránó Színház és a Csavar Színház előadásai várják.

Amikor Hétrétország két évvel ezelőtt fesztiválból "köztivál" lett, megkérdeztük Sülyi Pétert, a rendezvény főszervezőjét az elnevezés megváltoztatásának okáról. Ő azt válaszolta, hogy "ez nem csak szlogen. Van egy szemléletváltás, ami részben szükségből, részben felismerésből fakad. Meglátogattam néhány – a miénkhez hasonló – vidéki fesztivált. Rájöttem, hogy bizonyos szempontból „egy húron pendülünk”, mi egy fesztiváltípust képviselünk, ami akár megérdemelné, hogy néven nevezzék. Ez a név lett a „köztivál”. Még a köztünk lévő nyilvánvaló különbségek is egy azonos szemléletből fakadnak: mindenhol a speciális helyi adottságokra és a helyi közösség alkotó részvételére építünk, amely jó esetben kiegészül a látogatók alkalmi közösségével. Ez volna a cél."

Majd kisvártatva azzal folytatta, hogy "arra döbbentem rá, hogy nincs lényegi különbség egy kulturális túlkínálat és a szupermarketek túlkínálata között. Ugyanaz a mechanizmus működteti: elárasztanak olyan „termékekkel”, ami messze túl van a szükségleteden. Egyfajta önkorlátozást szeretnék a köztiválideológia részévé tenni: csak annyi programot viszünk bele a rendezvénybe (a minőségből, és nem a töltelékből!), amennyi egy ember számára még jószerivel befogadható." (A teljes interjú itt olvasható

A fesztivált augusztus 15-én Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs közös produkciója nyitja. A zenei palettát színesíti többek közt az Európa Kiadó, Ripoff Raskolnikov, a Makám zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Balázs Elemér Group és Müller Péter AndFriends fellépése - tájékoztattak sajtóközleményükben a szervezők.

Ferenczi György

A tradicionális magyar népzenét a Góbé és a Düvő zenekarok képviselik, de a szomszéd népek táncaival is tehetnek egy-egy próbát az érdeklődők: az ausztriai Wiadawö és a horvát népzenét játszó Koprive is muzsikál.

A sok program mellett augusztus 16-án Kis fesztivál, nagy találkozás címmel az elmúlt évek legjobb Mediawave-filmjeit vetítik.

A szervezők elmondták: Hétrétország egyik fő látványossága a Nyitott Porták programsorozat, ahol az Őrségre jellemző vidéki udvarházakat, gazdaságokat látogathatnak meg a fesztiválozók. Beléphetnek a kézművesek műhelyeibe, képzőművészek műtermeibe, megismerkedhetnek a helyiek munkájával.

Hozzátették: a népszerű program idén egy új elemmel bővül: a szervezők Porták Portékái címmel helyi termékekből tartanak vásárt, a különböző udvarházak termelői személyesen mutatják be az általuk készített cikkeket. A vásár helyszíne az őriszentpéteri Malom udvara.

A részletes program a köztivál honlapján érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr417992453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása