7óra7

E heti hetesünk

E heti hetesünk

2015. 07. 06. | 7óra7

*Hétfői ajánlat* (július 6.): *Gyógyír északi szélre // Orlai Produkció - IH Rendezvényközpont, Szeged

Ugrai István a következőket írja az előadásról: Elég erős prekoncepció, hogy lehetetlen majd két órán keresztül két embernek maileket mondania a színpadon. De boldogan ismerjük el Fullajtár Andrea és Őze Áron remek teljesítményét, akik élettel töltik meg a szövegfolyamot. (...) Daniel Glattauer szerencsére nem a Jövőre, veled, ugyanitt nagysikerű, de méltán bohózatnak nevezett limonádé reprízével örvendezteti meg olvasóit. Itt nem teljesülnek az álmok, helyesebben az álmok álmok maradnak, az élet pedig élet, és arra kell rájöjjünk, mint annyiszor a hétköznapok valóságában, hogy a képletnek nincs ideális megoldása, különböző megoldási lehetőségek vannak, de korántsem bizonyos, hogy a legjobbat választja az ember, ráadásul ahhoz, hogy akár utólag tudhassuk, melyik a lehető legjobb megoldás, hát legalábbis csoda kellene, hogy történjen.

9 pontos kritikánk itt olvasható

Gyógyír északi szélre - Őze Áron

*Keddi ajánlat* (július 7.): *RögvEst // Momentán Társulat

Humor, játékosság, aktualitás, kikapcsolódás, izgalom, kihívás. Kell ennél több egy szórakoztató estéhez? Ha valakinek igen, akkor, hozzáteheti az eddigiekhez, hogy ő maga is részese lehet a Momentán társulat improvizatív előadásnak. Alakíthatja a karakterek tulajdonságait, mondatokat adhat szájukba, kitalálhat történethelyszíneket, bemehet a színfalak mögé, felmehet a színpadra szereplőként, de ha akar, háttérbe is vonulhat, senki semmire sem fogja kényszeríteni. (...) Úgyhogy érdemes kipróbálnunk magunkat és egy kicsit fejleszteni a képzeletünket, hagyni magunkat elvarázsolni a színészek sokoldalúsága és találékonysága által, illetve senkinek sem árthat meg egy kis erősítés a rekeszizmaira - írja az előadásról Sára Eszter.

A teljes, 9 pontos kritikánk itt található

RögvEst

*Szerdai ajánlat* (július 8.): *Unokám, Benjamin // Rózsavölgyi Szalon

Az anyák tartják egyben a világot – szoktuk mondani. De ugyanígy igaz az is, hogy ez a fajta”egybentartás” esetenként a maga képére deformálja a világot. A Rózsavölgyi Szalon legújabb darabja, Ulickaja drámája, az Unokám, Benjamin ez utóbbit példázza. A négyszereplős előadás inkább egy gigantikus monodrámaként hat a Szalonban, irritáló fojtogatásával talán ezért is képes megmutatni azt, ahogy az anyai törődés mindent maga alá gyűr. (...) Ez az Ulickaja darab jó kezekben van Bagó Bertalannál, mert ez a szerzőre jellemző, a nüansznyi részletekben rejlő árnyalatgazdagság csak tovább erősödött a rendezésben Eszter toronymagas karakterének dominanciája miatt. Még akkor is, ha így az első ránézésre négyszereplős előadás Kútvölgyi Erzsébet jutalomjátéknak és monodrámának hat. Miközben nézzük, folyamatosan az akaratoskodásainkat, a meg nem hátrálásainkat és kitörölhetetlen élni akarásunkat látjuk szemközt jönni - írja Csatádi Gábor.

8 pontos írásunk itt olvasható teljes terjedelemben.

Unokám, Benjamin - Erdélyi Timea és Kútvölgyi Erzsébet

*Csütörtöki premierajánlat* (július 9.): *A falu rossza // Kőszegi Várszínház*

Znamenák István a tavaly nyáron Kőszegen bemutatott Vízkereszt, vagy bánom is én után, most több ponton is azonos stábbal és szereplőgárdával egy Tóth Ede tollából származó történetet rendez. Ebben Cselényi Nóra a jelmezek terén, Lőkös Ildikó dramaturgként és Némedi Árpád zeneszerzőként lesz a segítségére. A föbb szerepeket Pál András, Epres Attila, Novkov Máté, Varga Lili, Szilágyi Csenge és Gazsó György alakítják.

Nincs ilyen szív több a kerek világon!” – ezt a falu rossza, Göndör Sándor mondja, de hogy kire, az a nagy titka a zenés-táncos-vidám-szerelmes történetünknek. Van itt minden, lövöldözés, vízbeugrás, félreértés, ármány és szerelem – mindehhez Kőszeg közkedvelt színészei, akik táncolnak és énekelnek is a népszerű Somogy zenekar közreműködésével. A falu rossza először éppen 140 éve került színre Blaha Lujza és Újházi Ede főszereplésével a közönség viharos tetszése mellett. És a viharos tetszés újra fenyegetően közeleg! - áll a színlapon.

A falu rossza (próbafotó)

Az előadás a bemutató után július 10-én, 11-én, 14-én, 15-én, 17-én, 18-án és 19-én látható. Minden alkalommal este fél 9 órai kezdettel. Az esőnapok: július 12., 16. és 20.

*Pénteki ajánlat* (július 10.): *Dominó // Mu Színház, FAQ Társulat - Kvártélyház, Zalaegerszeg

Bertolt Brecht bibliai történet alapján ihletett drámája, a Kaukázusi krétakör az anyaság problematikája mellett olyan egyetemes, mindannyiunkat érintő témákról szól, mint a döntés nehézsége, a felelősség magunkért és másokért, zsarnokság, szabadság, jog és erkölcs. Ez a mű adja a Fejlesztés Alatt Q társulat előadásának alapját, amelyben fennkölt és groteszk izgalmasan keveredik. A dráma azonban nem önmagában elevenedik meg. Közrefogja egy sajátos elő- és utójáték, mint két szelet kenyér a rántott húst. (...) Vacsora előtti vagy utáni pikáns színházi harapnivalóként ajánlom az előadást - írja az előadásról Éles Gergely.

A teljes, 7 pontos kritika itt olvasható

Dominó

*Szombati ajánlat* (július 11.): *romance.com // Rózsavölgyi Szalon

Hindi Brooks vígjátéka már a címével sem árul zsákbamacskát: a romance.com tényleg romkom, vagyis romantikus komédia. És igen, tényleg annyira közhelyes, hogy nincs ember a nézőtéren, aki az első öt perc után ne tudná 99 %-os biztonsággal felvázolni a következő másfél óra történéseit. (...) A romance.com olyan, mint egy finom latte. A saját műfajában nagyon rendben van. Aki szereti, annak jólesik meginni, és amíg kortyolgatja, kiszakadhat a mindennapi hajtásból, ábrándozhat egy kicsit, elhiheti, hogy a világ ilyen egyszerűen is működhet, és élvezheti a hozzávalók harmóniáját. A laktózérzékenyek és a kesernyésebb ízekre vágyók pedig válasszanak helyette egy tömény feketét - írja Turbuly Lilla.

A teljes, 8 pontos kritikánk itt olvasható

romance.com - Molnár Piroska, Jordán Tamás

*Vasárnapi ajánlat* (július 12.): *A folyón túl Itália // Orlai Produkció - Kisfaludy Színpad, Balatonfüred

A legjobb az egészben a négy remek színész összjátéka, ahogy hibátlan ritmusban és összhangban passzolgatják egymásnak a mondatokat és a poénokat. (...) Joe DiPietro darabja persze elsősorban szórakoztatni akar, és teszi ezt könnyedén, gyakran ismétlődő panelekkel, kiszámítható dramaturgiával és párbeszédekkel. Ügyes mesterember módjára jól adagolja a kis szomorkát és a sok nevetést. (...) Elhúzódó gyászreakciókra azonban itt nem kell számítani, annak ellenére sem, hogy a négy nagyszülőből a végére csak egy marad. A néző egy szórakoztató, könnyed este emlékét viszi magával, még akkor is, ha ez a négyből egy kinek-kinek eszébe juttatja a saját családi leltárát, és elgondolkodtatja a „Tengo famiglia!” igazságáról is - írja az előadásról Turbuly Lilla.

7 pontos kritikánk itt olvasható

A folyón túl Itália (Szabó Éva, Szabó-Kimmel Tamás, Benedek Miklós, Cseh Judit)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr947992539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása