7óra7

Bemutatók (2015. július 3-9.)

Bemutatók (2015. július 3-9.)

2015. 07. 03. | 7óra7

*Sába királynője // Magyar Állami Operaház, Szabad Tér Színház - Margitszigeti Szabadtéri Színpad // július 3. 20 óra*

A szerző legismertebb operája a Goldmark Károly halálának 100. évfordulója alkalmából megszervezett Goldmark Év keretén belül, Káel Csaba rendezésében kerül színre. Az előadás koreográfiáját Venekei Marianna, a díszletet Szendrényi Éva, a jelmezeket Németh Anikó jegyzi. A címszerepet Gál Erika játssza, a főbb szerepekben Kelemen Zoltán, Fried Péter, Sümegi Eszter és a thai vendégtenorista, Nuttaporn Thammathi látható és hallható. Az előadást Héja Domokos vezényli.

Sába királynője próbafotó

A történelmi Salamon király és Sába királynőjének találkozását számos szóbeli és írott forrás megőrizte, melyek az utókor krónikásait és művészeit egyaránt megihlették. A legendás szépségű királynő, a bölcs uralkodó, Salamon ifjú hadvezére és annak jegyese Goldmark operájában tragikus szerelmi négyszöget alkotva sodródnak saját végzetük felé. Ármány és szerelem, rejtőzködés és lelepleződés, vágy és manipuláció szövik a történet aranyfonalát a béke és jólét korszakában - olvasható a színlapon.

Az előadás a bemutatót követően július 5-én is látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon este 8 órai kezdettel.

*Vízkereszt, vagy amire vágytok // Gyulai Várszínház, Tamási Áron Színház - Gyulai Várszínház, Várszínpad // július 3. 20:30*

A Bocsárdi László által rendezett, a sepsiszentgyörgyi színház társulatával létrejövő produkció a legjobb rendezésnek megválasztott, UNITER-díjas, két évvel ezelőtti, szintén itt bemutatott Hamlet folytatása. A XI. Shakespeare Fesztiválon látható új produkciónak a címszerepeiben a látogatók újra találkozhatnak a sepsiszentgyörgyi színészekkel: Mátray Lászlóval, Pálffy Tiborral, Nemes Leventével és Szakács Lászlóval. Az előadás zenéje Boros Csaba munkája, a rendezőt dramaturgként Ungvári-Zrínyi Ildikó segítette.

Bocsárdi László Bocsárdi László egy interjúban a darabválasztás kapcsán elmondta: A Vízkereszt Shakespeare utolsó komédiája, és úgy éreztem, az a döntés, hogy többet nem írt vígjátékot, nem esetleges. Az egész művet körüllengi ugyanis egy megmagyarázhatatlan, de tisztán érezhető véghangulat. (...) Mintha azt mondaná Shakespeare, hogy mielőtt az ember (és vele együtt egész korszaka) meghal, még egyszer lakomázzon egy jót, élje ki minden vágyát, adja át magát a tünékeny örömöknek, mert abban az ismeretlen állapotban, ami következni fog, lehet, hogy már nem lesz rá lehetősége. Ilyennek láthatta Shakespeare a korszakot, amelyben élt, és ilyennek látom én is a sajátunkat. Egy karneválozó, bohókás, szenvedélyes haláltáncnak, amelyben a rideg racionalitást, a sótlan, akarnok hatalomvágyat minduntalan a bakkhánskodó bolondság kísérti, s igyekszik őt merevségéből kimozdítani, táncra bírni, hogy ő is bolonduljon meg végre, legyen már egyszer szabad.

Az előadás a bemutatót követően július 4-én és 5-én is látható a Gyulai Várszínház Várszínpadán este fél 9 órai kezdettel.

*Az álarcosbál // Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér // július 3. 21 óra*

Verdi operája Béres Attila rendezésében, és egy Tihanyi Ildikó által tervezett, különleges látványvilággal lesz látható. A zenekart Barnaby Palmer vezényli, a produkció föbb szerepeit László Boldizsár, Kálmándi Mihály, Rálik Szilvia és Wiedemann Bernadett alakítja. A báli jelenetben szerepet kap Katarina Witt, egykori, többszörös olimpiai és világbajnok műkorcsolyázó is.

A különleges színpadkép meghatározó eleme lesz egy jégpálya, melyet speciálisan a Dóm téri színpadhoz és kifejezetten ehhez a produkcióhoz alakítanak ki. Így változik át egy szempillantás alatt a számtalan tükör borította felületből álló, rideg és kegyetlen helyszín egy pazar, szemkápráztatóan gazdag látványvilágú show-vá - áll az előadás színlapján.

A produkció a premiert követően július 4-én este 9 órától lesz még látható. Az esőnap július 5-e.

*József és testvérei // Kőszegi Várszínház, Mesebolt Bábszínház - Kőszegi Várszínház // július 4. 21 óra*

József és testvérei A Jeles András által írt és rendezett előadás ihletője az 1985-ben "Parasztbiblia"-ként megjelent gyűjtemény volt, amely a kanonizált bibliai szövegeknek a néphagyományban, a paraszti világban való továbbélését dokumentálta. Az ebből létrejövő előadás zeneszerzője Melis László, díszlete Perovics Zoltán, jelmezei Bánki Róza munkái.

Jeles András szavaival: a „Parasztbiblia” hasonlíthatatlan látásmódja mellett megrázó hatással volt rám az elbeszélések nyelve: ez a szigorúan funkcionális, nyers, lényegre szorítkozó és – ami a legüdítőbb a dologban – ez a szellemében nyelvújítás előtti, zenéjében-mentalitásában az archaikus beszédmódot felidéző nyelvhasználat. (...) A „mese” centrumában a József-történet látható, de egy – a történet egy bizonyos fordulatától ihletett – szerkesztési trükk segítségével szinte a teljes szent könyv (beleértve az Újtestamentumot is) megidéződik, - magában az Elbeszélésben is feltűnnek ugyanis újabb elbeszélők (mesélők), akik a maguk (természetesen szintén a szentkönyvből vett) történeteivel hol kiegészítik, hol „motiválják”, vagy átértelmezik a Józseffel kapcsolatos epizódokat, fejleményeket - írja a szerző-rendező.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr67992553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása