7óra7

Amatőr színházak fesztiválja Pápán

Amatőr színházak fesztiválja Pápán

2015. 07. 03. | 7óra7

A huszonkettedik alkalommal meghirdetett fesztivál azon túl, hogy helyszínt vált, arculatot is vált. Azokat az értékeket, amelyek a tradíciót jelentik, a mában élő ember számára kell újrafogalmazni. A fesztivált 2015-ben „PROGRESS” elnevezéssel, valamint az „Ifj. Horváth István Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál” meghatározással rendezzük meg Pápán. A megújulás mellett a rendezvény évtizedes hagyományait is szeretnénk továbbvinni: a cím által is kifejezett törekvésünk nem más, mint hogy teret kínáljunk az előremutató, haladó szellemű amatőrszínházi kezdeményezések számára, és lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a résztvevők között valódi párbeszéd alakuljon ki – olvasható a fesztivál műsorfüzetében.

Ma Magyarországon nem minőségbeli különbség van amatőr és profi színházi társulatok között. A feladataikban különböznek. Abban, ahogyan és akiket megszólítanak. Az amatőr társulatok ma komplex nevelési és fontos kultúraszervezői feladatokat látnak el annak érdekében, hogy aktív, identitását keresni akaró, és megtalálni tudó társadalommá váljunk, és hogy kultúrájára igényes, saját környezetét formáló erővel bíró kezdeményezések létrehozói legyünk – írja Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi Műhely művészeti vezetője, aki egyben az idei fesztivál válogatója is volt.

Woyzeck Ez a találkozó most nem csak ezekről az alapvető feladatokról szól. Ide most nem elsősorban dolgozni jövünk. Sokkal inkább ismerkedni, eszmecserét folytatni, külső szem, szakmai szem által megmérettetni. (…) Az a szép a színpad nyitottságában, hogy nem ismer különbséget kultúra és kultúra között, nem érdekli a másság, csak egyszerűen megismerni és megmutatni akarja az Embert – folytatja, majd fejezi be a gondolatmenetét.

A fesztiválon megmutatkozó társulatok:
*ACT4FUN* (Románia)
*Zeal Dance Troupe* (Nigéria)
*National Centre of Aesthetics; Small Theater* (Örményország)
*Pantomima S.I.* (Csehország)
*Anyksciai Cultural Center Theatre* (Litvánia)
*Escargo Hajója* (Pécs), 4BT Társulat (Győr)
*Gondolat-Jel Társulat* (Szerbia - Magyarkanizsa)
*KB35 Inárcs – FÜGE – Mu Színház* (Inárcs, Budapest) (Írásunk a TIKK című előadásukról itt olvasható *Proscenion Drámaszínpad* (Budapest)
*Soltis Lajos Színház* (Celldömölk) (8 pontos kritikánk a Woyzeck című előadásukról itt olvasható és versenyen kívül a *Telesztreion Színházi Műhely* (Pápa).

Részletesebb információk a rendezvény Facebook oldalán érhetők el.

*Kapcsolódó*

Kaleidoszkóp Díjat kapott a Woyzeck

Ilyen volt a színjátékosok 2014-es éve - 1. rész

Ilyen volt a színjátékosok 2014-es éve - 2. rész

Ilyen volt a színjátékosok 2014-es éve - 3. rész

Progress Pápa: megújul az ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47992569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása