7óra7

Kihirdették a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramját

Kihirdették a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramját

2015. 06. 18. | 7óra7

2015. június 18. és július 10. között rendezik meg idén a Városmajori Színházi Szemlét, melynek versenyprogramjába hét nem budapesti színház egy-egy előadását válogatta be a 2014 márciusa óta bemutatott új produkciókból Jászay Tamás kritikus és Miklós Melánia, a színház művészeti és kommunikációs munkatársa, közel ötven produkció megtekintése alapján.

Tóték - Czakó Julianna, Szatmári György és Nádasy Erika

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatójának elmondása szerint a főváros két nagymúltú nyári színházában, a Városmajorban és a Margitszigeten három hónap alatt több mint száz programot kínáló Budapesti Nyári Fesztivál évről évre meghatározóbb helyet foglal el Budapest kulturális életében. „Ez többek között annak köszönhető, hogy nagy hangsúlyt fordítunk a fesztivál előkészítésére. Friss, minőségi és gondosan válogatott programot kínálunk a budapestieknek és az ide látogató vendégeknek, amiben a szezonnyitó Színház Szemlének is nagy szerepe van. Nagyon fontos számunkra a nézők visszajelzése, ezért idén is számítunk rájuk annak eldöntésében, hogy kik lesznek a legjobbak a legjobbak között” – nyilatkozta a fesztiváligazgató.

A Színházi Szemle vállalt célkitűzése, hogy a kőszínházak zárása utáni időszakban a nyári színház kategóriáját tágítva, a minőségi szórakoztatás jegyében kínáljon valódi színházi élményt a közönségnek. Miklós Melánia szerint: „Sok jó előadást láttunk, ami újra megerősített bennünket szervezőként is abban, hogy érdemes odafigyelni a vidéki színházakban folyó munkára. Jó lenne többet utazni, azonban ez jelentős anyagi és időbeli ráfordítással jár, amit kevesen tehetnek meg. Ezért mi elhozunk egy csokornyit az ország szerintünk legjobb előadásaiból Városmajorba, remélve, hogy a közönségnek is tetszeni fog.

Istent a falra festeni

A válogatók most is azokat az előadásokat keresték, amelyek kiemelkednek a kínálatból, ugyanakkor fontos dolgokat mondanak a körülöttünk lévő világról. „A szórakoztatás nem feltétlenül nevetés, az idei program éppen azt bizonyítja, hogy a klasszikusokat is el lehet újszerűen mondani, illetve lehet velük újat mondani, ami adott esetben szórakoztató. A beválogatott előadások mindegyike jól ismert, múltbéli, mitikus történetet dolgoz fel, illetve hangszerel át mai ritmusban, ami a két új, kortárs darabra, a debreceni Istent a falra és a szombathelyi Vitéz Mihályra is igaz” – állítja Jászay Tamás.

A 2015. évi Városmajori Színházi Szemle programjában megtekinthető előadások:

*García Lorca: Bernarda Alba háza* – Békéscsabai Jókai Színház, rendező: Béres László
*Kosztolányi Dezső: Édes Anna* – Csíki Játékszín, Csíkszereda, rendező: Lendvai Zoltán
*Beaumarchais: Figaro házassága* – Győri Nemzeti Színház, rendező: Erdeős Anna
*Mészáros Tibor: Istent a falra festeni* – Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen, rendező: Mészáros Tibor
*Bornemissza Péter nyomán Háy János: Magyar Elektra* – Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendező: Horváth Csaba
*Örkény István: Tóték* – Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila
*Székely Csaba: Vitéz Mihály* – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Béres Attila

Bernarda Alba háza

Szemlén kívül bemutatják még a Balfék című előadást, amely Feydeau A hülyéje címen ismert vígjátéka Mohácsi János rendezésében a Kecskeméti Katona József Színházból, Örkény István Kulcskeresőkjét a Veszprémi Petőfi Színházból Kéri Kitty rendezésében, valamint Neil Simon Furcsa pár című vígjátékát, Pelsőczy Réka rendezését a székesfehérvári Vörösmarty Színházból.

A programot idén is szakmai és közönség zsűri kíséri figyelemmel, a díjkiosztóra szeptember elején kerül sor. A Városmajori Színházi Szemle a budapesti nyár és fesztiválszezon kiemelkedő közösségi eseménye, ahol nem csak a szakma képviselői találkoznak egymással, hanem a nézők is aktív részeseivé válhatnak a fesztiválnak: a szervezők újdonságként bevezetik a szemle-bérletet, blogírókat keresnek és hamarosan névadó pályázatot is hirdetnek. Érdemes tehát figyelni a színház kommunikációs csatornáit, honlapját, hírlevelét és közösségi oldalait.

Bővebb információ a fesztivál honlapján, itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr107993175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása