7óra7

Bemutatók (2015. június 19 - június 25.)

Bemutatók (2015. június 19 - június 25.)

2015. 06. 18. | 7óra7

*A bolygó hollandi // Müpa // június 20. 18 óra*

Kovalik Balázs rendezésében és Fischer Ádám vezénylése mellett lesz látható Wagner operája, amelynek címszerepét James Rutherford, főbb szerepeit Peter Rose, Elisabet Strid, és Nyári Zoltán alakítja. Az előadásban közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) és a No Comment Társulat.

"Wagner attitűdjéből kiindulva egy művészt szeretnék ábrázolni, aki tulajdonképpen a saját művészetének a rabja. Ahogyan a hollandi a saját szellemvilágának rabja, úgy ez a művész a saját maga által teremtett mítosz rabságában sínylődik. Szeretne kitörni onnan, de az nem olyan egyszerű, az egoizmusa nem engedi, így aztán visszamenekül ebbe a szellemvilágba" - vallott a rendezéséről Kovalik Balázs.

Emellett kiemelte a díszlet jelentőségét is. Mint mondta, a félig szcenírozott müpás előadáson tudatosan elkerülik "az illúziókeltésre való törekvést", amely egy színházban jellemző. Horgas Péter díszlete inkább egy térinstalláció, amely be van helyezve a Müpába, Benedek Mari jelmezei pedig főként a mai viseletekből merítenek - magyarázta.

Az előadást a bemutatót követően még két alkalommal láthatják az érdeklődők a Budapesti Wagner-napok 2015 program keretén belül: június 22-én és 24-én. Mindkét esetben délután 6 órától.

*Papírhajótöröttek // Bethlen Téri Színház // június 20 19:30*

A mozgással és vendégszövegekkel játszó táncelőadás rendezője Varga Krisztina, aki előadóként is részt vesz a produkcióban. Partnerei: Makra Viktória, Farkas Kristóf, Fosztó András és Kalmár Ákos. Az előadás zenéjét Kristóf Marcell és Zomblaze jegyzi, a video Markos Viktor, a jelmez Szűcs Petra munkája, dramaturgként Hankó János működött közre.

A színlapon a következők állnak: Emigrálás, elképzelt sorsok, események a mozgás nyelvén keresztül láttatva. A karaktereket eltérő forrásból származó vendégszövegek ihlették, kik között megtalálhatók neves külföldi és kortárs magyar szerzők is – Bukowski, S.C.N.A.S. Alapvető motívum a talajvesztettség, egy közös sors, ami hol összehozza, hol eltávolítja egymástól a szereplőket. Ők nem egy azonos társadalmi rétegből jött figurák, ellenben életük ezen szakaszában útkeresésük több metszéspontba sodorja őket egymással.

A mozgás mellett a videotechnika a cselekményszervezés aktív részeseként dominál a darabban. A zene párhuzamosan és egymást kölcsönösen kiegészítve fejlődik a koreográfiával - olvashatjuk.

*Hair // Belvárosi Színház - Orlai Produkció // június 24. 19:30*

Hair - plakát A Mohácsi testvérek fordítása alapján Mohácsi János rendezi meg az eredeti Broadway musicalt, amelyet kettős szereposztásban láthatnak az érdeklődők. A főbb szerepeket Szabó Kimmel Tamás és Lábodi Ádám, Radnay Csilla és Pető Kata, Lovas Rozi és Boros Anna, illetve Formán Bálint és Mátyássy Bence játssza. A díszletet Khell Zsolt, a jelmezt Remete Krisztina, a koreográfiát Bodor Johanna jegyzi , a zene Kovács Márton és Wágner Puskás Péter munkája.

Az egymás iránti tisztelet, szeretet és megértés – ez mozgatja azt a New Yorki társaságot, akik a társadalomból kivonulva képzelik el az életüket. Vajon meg lehet ezt csinálni egy háború kellős közepén? Először Magyarországon az eredeti Broadway musical. Nem a film, egy egészen más történet – de a magával rántó zenétől, és a háború, az idősebb generáció, a hazugságok elleni lázadástól lesz ez az előadást valahol mégiscsak ugyanaz a Hair - áll a színlapon.

Az előadás a bemutató után júniusban még 24-én, 25-én, 26-án, 27-én, 28-án, 29-én és 30-án, illetve augusztusban 27-én, 28-án és 29-én látható. Minden esetben este fél 8 órai kezdettel a Belvárosi Színházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr457992617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása