7óra7

A Tánc Fesztiválja Veszprémben

A Tánc Fesztiválja Veszprémben

2015. 05. 23. | 7óra7

Krámer György koreográfus sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17. alkalommal megrendezett programsorozat keretében a kortárs táncművészet legnívósabb előadásait láthatja a közönség.

Hozzátette: a fesztivál kiemelt célja az ifjúság nevelése, ezért a diákok számára interaktív, beavató táncszínházi előadásokat kínálnak: ezek a Juhász Kata Társulat Bemelegítés című produkciója, valamint a Horda 2 című előadás, amely a Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház együttműködésében készült.

Horda 2 - Kun Attila (balra)

Krámer György úgy fogalmazott, hogy a fesztivál nagy érdeme, hogy a világjáró művészek "helybe jönnek".

A fesztivál programja:

május 27. 18 óra

*Ajka-Padragkút Táncegyüttes*

május 27. 19 óra

*Bozsik Yvette Társulat: Tavaszi áldozat

Igor Stravinsky orosz korszakából való zenék közül a Tavaszi áldozat ősi rítusokat idéz fel, brutális barbarizmusával katasztrófákat jósol. Az eredeti koreográfia kiindulópontja a legendás Nizsinszkij és Nizsinszka darab orosz rituális világa, ezt ötvözi a koreográfus saját stílusával és a mai kor érzésvilágával - áll az előadás színlapján.

május 27. 21 óra

*Magyar Mozdulatművészeti Társulat: 7 fő bűn

Az emberi életet – a „valóság misztériumát” – ősi törvényekben írt szabályok, a 7 fő bűn és a 7 mennyei erény kormányozza. Ezt a „belső harcot” – az ösztönök és a szellem küzdelmét a lélekért, – szeretnénk előadásunk tematikai centrumává tenni, pontosabban szembesíteni igyekszünk korunkat, magunkat embereket, életünk valóságával. (...) Nézőnket egy közös utazásra invitáljuk, a társulattól megszokott, emelkedett esztétika, harmónia és szépségkeresés, a klasszikus zene világába, a százéves hagyományokon alapuló mozdulatművészet, az emberi mozdulat egy újabb ünnepére - áll az előadás színlapján.

május 28. 11 óra

*Juhász Kata Társulat: Bemelegítés*

Zártkörű kísérőprogram a Kossuth Lajos Általános Iskolában.

május 28. 18 óra

*Frenák Pál Társulat: Birdie

Birdie - próbafotó

Bezártság és izoláció. Szabadság és végtelenség. Frenák Pál koreográfus új előadása a bennünk és körülöttünk emelt falakról és határokról, illetve azok túllépéséről szól – legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Mi az, ami bezár és elválaszt minket? Mi az, ami megnyit és felszabadítja a korlátokat? Hogyan működik a fantázia, a képzelet? Hogyan konstruálunk új, párhuzamos valóságokat azért, hogy élhetővé tegyük jelenünket vagy újrarajzoljuk a múltunkat? - áll az előadás felvezetőjében.

május 28. 20 óra

*Duda Éva Társulat: Outbreak

Az alkotók a testről vallanak: Veszély, melyben a test önmagát fedi fel. Bátorság, melyben a test őszinte értékeit vizsgáljuk.
A testre mint metaforára kell tekintenünk.
A test teljes, de mégis folyamatosan szétszakított, önmagából kitört állapotát láthatjuk.
A test nem személyesít meg, nem eszköze az imitációnak és a kinyilvánításnak. Névtelen.

május 28. 21:30

*Góbi Rita Társulat: Ne hisztizz!

Góbi Rita koreográfus és Szegő Dávid duójában két, egymáshoz – látszólag − fizikailag nem érő eltérő műfaj: a tánc és a hangszeres játék érintkezik. „Ez a mindenkori „jelenben” történik: ott és akkor parancsolunk majd magunkra – na és persze tisztelettel közönségünkre is –, ahol és amikor!

Ne hisztizz - Góbi Rita

Jelenből a jövőbe át lehet sasszézni, homályt is oszlatni, és akár a (sötét) múlttal is lehet játszani meg szembenézni! Az előadás során bemutatott ki- és belátások, valamint a nyílt és világos perspektívák gyógyszerei lehetnek mindennapi hisztériáinknak, a jelen pedig valóban elevenné válik! - áll a színlapon.

Góbi Ritával készült interjúnk itt olvasható Többek között az előadás tavaly nyári, hétrétországbeli látogatássáról itt található egy beszámoló.

május 28. 22:30

*Villany Leó: Tánckocsma*

Improvizációs előadás a Hangvilla eszpresszóban.

május 29. 11 óra

*Nemzeti Táncszínház, Káva Kulturális Műhely, Közép-Európa Táncszínház: Horda 2 (zártkörű kísérőprogram)

A pulzálva sodró lendületű produkció nem csupán elbírja azt, ahogyan a vendégek a korábban összeállított mozgássoraikkal egy adott ponton bekapcsolódnak, de jelenlétükkel valódi esztétikai érték keletkezik: a sokféle mozgásos képesség együtt a koreográfia szintjén is létrehozza a Hordát. (...) A csoportok megmutatják saját koreográfiájukat, majd a teljes osztály belakja a táncteret, a szavak helyét átveszi a mozdulás, valami elkezdődik. A diákok előbb vesznek részt kortárs táncban, minthogy életükben bármikor láttak volna – és valóban részt vesznek benne - írtuk az előadás kapcsán. A teljes, 9 pontos kritikánk itt olvasható

Horda 2

május 29. 17 óra

*Villany Leó: Kortárs tánc improvizációk élő zenével*

május 29. 18 óra

*Kulcsár Noémi - Tellabor Aulea Alkotócsoport: A vágy villamosa

Mi történik akkor, amikor a kifinomult, művelt, a végtelenségig érzékeny, jó családból származó úrilány, Blanche Dubois egy szál bőrönddel megérkezik szeretett húgához, Stellához, a poros és unalmas Nem Orleans-ba? A látogatásból akár egy kellemes családi rendezvény is kerekedhetne, azonban nagyon hamar kiderül, hogy Stella lengyel származású férje, a vérbeli macsó Stanley, és a durvaságot nem tűrő Blanche ki nem állhatják egymást, hiszen olyanok ők ketten, mint tűz és víz - olvasható a színlapon.

A vágy villamosa

május 29. 21 óra

*Feledy Projekt: Psyché

A színlap tanúsága szerint: Weöres Sándor Psyché című műve ihlette táncelőadás egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. A NŐ sorsa, hogy testi és lelki szenvedélyének, szerelmének tárgyát beteljesülését csak két különböző férfiben képes megtalálni! Ez hová vezethet…?

május 30. 19 óra

Magyar Táncművészeti Főiskola: A jövő csillagai (gálaműsor)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr357992737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása