7óra7

Bemutatók (2015. május 15-21.)

Bemutatók (2015. május 15-21.)

2015. 05. 21. | 7óra7

*Cukor Kreml // Katona József Színház - Kamra // május 15. 19 óra*

Vlagyimir Szorokin regényét Fekete Ádám dolgozta át színpadra, amely Kovács D. Dániel rendezésében látható. A főbb szerepeket többek mellett Jordán Adél, Pálmai Anna, Kovács Lehet és Pálos Hanna alakítja.

Oroszországban rend és béke van. A Nagy Fal távol tartja népünk külső ellenségeit: az átkozott kiberpunkokat, a képmutató katolikusokat, az eszement buddhistákat, a dühös muzulmánokat, a sátánistákat, a szodomitákat, a förtelmes metamorokat, az Istentől kapott alakjukat váltogató farkasembereket, a megaonanistákat.

Cukor Kreml

Népünk belső ellenségei azonban továbbra is folytatják átkozott tevékenységüket, ezért a cári titkosrendőrség a 2030-as években sem pihenhet, és az opricsnyikok ma is éjt nappallá téve dolgoznak, hogy hazánkat szóval és tettel tisztán tartsák. A hétköznapokat a társadalom minden szintjén bódulat hálózza be: a Kremlben, a Titkos Prikázban, a nagyvárosokban és vidéken is, mindenki álmokban, vallási rituálékban, közhasználatú drogokban és mesékben keresi a megnyugvás pillanatait. Minél mélyebb a tompaság, álom, annál nagyobb a boldogság, s a béke - áll a színlapon.

Az előadás ennek a homályban élő társadalomnak adja a keresztmetszetét, amiben múlt, jövő, valóság, álom, tény és sugallat végérvényesen összekavarodott - vallják az alkotók.

Az előadás a premiert követően májusban még 16-án, 17-én és 22-én látható.

*Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása // Weöres Sándor Színház //május 15. 19 óra*

Shakespeare vígjátékát Alföldi Róbert rendezi meg - Nádasdy Ádám fordításában és Vörös Róbert dramaturg közreműködésével. A főbb szerepekben többek között Mertz Tibor, Bánfalvi Eszter, Hartai Petra, Bányai Kelemen Barna, Szabó Tibor és Szerémi Zoltán látható az előadásban.

Macsóvilág. Férfiuralom. Ahol az erő, az erőszak az egyetlen igazság. Ahol a jelszó: „A sör nem ital; az asszony nem ember; a medve nem játékszer!
A fiatal és szabad, szép és megzabolázhatatlan Kata nem tűri a béklyókat, a korlátokat. Nem tud, és nem akar parancsra szeretni, a férfiak kizárólagos uralmát megtagadja. De nem tudja elkerülni az apja által rákényszerített házasságot.
Az öntudatos és erőtől duzzadó férj, Petruchio engedelmes feleséggé kívánja változtatni Katát. Próbatételei egyre kíméletlenebbek. Kegyetlenebbek. Kata állja és kiállja a próbákat, de hogy valóban szelíd és szolid párja lesz-e a fölötte uralkodni vágyó urának - kérdés marad...

Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása

Alföldi Róbert írta az előadás kapcsán:

Vajon mitől lesz makrancos, avagy, hogy Shakespeare -t idézzük minél pontosabban, mitől lesz hárpia egy csinos, egyébként okos, mondhatni kedves, sőt vonzó nő?
Mi történik körülötte, avagy milyen közeget, vagy életet, vagy társadalmat hoznak létre a férfiak, amiben egy csinos, okos mondhatni kedves, sőt vonzó nő hárpia lesz?
Milyen választása van egy nőnek a férfiak által meghatározott játékszabályok között?
Avagy van egyáltalán választása?
Mitől röhögünk ezen az okos, mondhatni kedves vonzó nő próbálkozásain?
Avagy kin röhögünk? Magunkon?
A nőkön? Vagy a férfiakon? Avagy mi a szerelem?
Mit bír ki a szerelem?
Mit kell kibírnia a szerelemnek?
Örülök, hogy Szombathelyen dolgozom.
Örülök, hogy Szombathelyen lehet keresni a válaszokat.
Avagy újabb kérdéseket megfogalmazni.
Avagy.....

Az előadást májusban még 16-án, 21-én, 27-én és 28-án játsszák este 7 órai kezdettel, illetve 23-án délután 3 órától.

*N, mint Nosferatu // Trafó // május 15. 20:30*

Kálmán Eszter performansz- és látványrendező a Hamupipőke és a Justine után harmadik, látványalapú előadását készítette el - most Nosferatu figurájának ihletésére. Előadja Bercsényi Péter, az előadás dramaturgja Szabó-Székely Ármin.

N, mint Bercsényi

A színlap tanúsága szerint: Az előadást a Stoker, Murnau és Herzog által megfogalmazott klasszikus figura ihlette, az egyszerre hideglelősen taszító és delejesen vonzó embervadász, akinek örökös magány a sorsa. A nyüzsgő városba érkező idegen éjjelente elindul a házak között, hogy megismerje a lakók titkait és vágyait, egészen addig, amíg maga is ennek a kiismerhetetlen labirintusnak a fogja nem lesz.

Az előadást május 16-án is megnézhetik az érdeklődők, szintén este fél 9 órai kezdettel a Trafóban.

*Szülői értekezlet // FÜGE - Jurányi Inkubátorház // május 17. 19 óra*

Szabó Borbála több gyermek- és ifjúsági darab, közöttük a Líra és Epika (amit Varró Dániellel közösen jegyeznek), kabaréjelenetek és teljes kabaréműsorok, valamint a negyedik éve futó Telefondoktor Bárka Színházzal együtt elmúló A teljes tizedik évad után most egy olyan darabbal jelentkezik, amit ő maga "félig-meddig nevelési drámának" nevez. És amelyben színészként is fellép. Az előadást Végh Zsolt rendezi, szerepeit - a szerző mellett - Dióssi Gábor, Nyényei Pál, Stefanovics Angéla, Urbanovits Krisztina és Végh Zsolt alakítja.

A színlap tanúsága szerint: A harmadik bé osztály új tanítónőt kapott. A fiatal, alternatív pedagógiai elveket valló Palóc Ildikó végtelenül hisz az elfogadásban, a demokráciában, ellenzi a frontális oktatást és a tekintélyelvű pedagógiát. Sajnos azonban nem minden szülő nyitott az új értékekre, egyesek akadékoskodnak, ironizálnak a szülői értekezlet kellős közepén!

Szülői értekezlet - Stefanovics Angéla

Az előadás nézői – reményeink szerint gimnazisták és szüleik - együtt élik át, ahogy lassan, szinte észrevétlenül kiépül körülöttük egy diktatúra, amelyben döntésképtelen gyerekként kezelik őket, és amelyben hamar azzá is válnak. A darab fontos pszichológiai és társadalmi kérdéseket vet fel, úgy mint: Miért fog el bennünket a rettegés, ha felnőtt fejjel megint be kell ülnünk az iskolapadba? Lehetséges-e a valódi reform ott, ahol a fejekben nem változott meg semmi? Hol van a határ diktatúra és szervezett iskolarendszer között? Hol van a határ felnőtt és gyerek között? - állítanak és kérdeznek az alkotók.

Szabó Borbála mondja egy vele készült interjúban: A Szülői értekezlet épp valami ilyesmiről akar szólni: hogy a „szülő” meg a „gyerek”- ezek csak szerepek, amik bizonyos helyzetekben egyszerűen leessenek rólunk, és akkor hirtelen mind egyformák leszünk. És ezt jó tudni! Szerintem egy 17 éves ember lelke egyáltalán nem gyerekesebb, mint az enyém, vagy a tiéd, vagy a nagymamámé. Legfeljebb élőbb és működőképesebb. Az az ideális elképzelésem, hogy ha majd iskolában játsszuk az előadást, akkor a diákoknak meg a szüleiknek együtt kéne végignézniük. Egymás mellett ülve, mindenkinek az iskolapadból. (Az interjú teljes szövege itt olvasható

*A talizmán // Ódry Színpad // május 19. 19 óra*

Mohácsi János először rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A harmadéves bábszínész osztállyal állítja színpadra Nestroy Talizmánját. A zenét és a koreográfiát Mohácsi állandó alkotótársa, Kovács Márton jegyzi.

Szőkék legelébb
Aztán feketék
Végül barnák
És a maradék...

Te mit tennél, ha a környezeted nem fogadna el olyannak amilyen vagy? Ha kirekesztenének egy olyan dolog miatt, amiről nem tehetsz? Meddig mennél el, hogy elfogadtasd magad a világgal?

Titusz a borbélysegéd nemrég érkezett a kis vidéki faluba, ahol egy meglepő jelenséggel, a xenofóbiával találkozik. Hogyan tud majd mégis boldogulni egy ilyen világban?

Az előadást a bemutatót követően májusban még egy alkalommal, 22-én játsszák, szintén este 7 órai kezdettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr597992789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása