7óra7

FAL - Függetlenek fesztiválja Újbudán

FAL - Függetlenek fesztiválja Újbudán

2015. 05. 17. | 7óra7

A fesztiválon egy-egy előadással szerepel a Szín Media Res, a KoMod Színház, a GlobART Társulat, a SZISZ Társulat, a Picaro Társulat és a TrainingSpot Társulat.

A fesztivál ideje alatt Ilovszky Béla fotográfus, a Zsámbéki Nyári Színház elmúlt több mint 30 évét felölelő fotógyűjteményéből készült kiállítása is látható lesz. A kiállítást Artner Szilvia, Sisso újságíró nyitja meg május 26-án, délután 6 órakor.

Az előadások helyszíne a Csontváry Művészeti Udvarház és B’32 Galéria, amely a XI. kerület, Bartók Béla út 32. szám alatt található.

A fesztivál programja:

május 27, 19 óra

*Kal Pintér Mihály: Szinkronszerető*
(vígjáték egy felvonásban)
*a Szín Medias Res előadása*
Rendező: Kal Pintér Mihály

Mi lenne, ha saját kis szobánkból irányíthatnánk annak az embernek az életét, akit a fél világ ünnepel, akit nem ismerünk, mégis halálosan féltékenyek vagyunk rá? George, a fiatal amerikai srác kényszerképzete, hogy ő kelti életre Peter Zalét, a híres hollywoodi filmcsillagot. Ő beszél helyette a filmen, show műsorokban, és persze akkor is, amikor szeretőjével ágyba bújik.

Szinkronszerető

A Szín Medias Res Társulat 2006-ban alakult. Elmondásuk szerint a társulat alapvető célja, hogy új minőséget hozzon létre. Nem irodalmi alapanyagokból, hanem saját témákból indulnak ki, és ezekből a saját történetekből jön létre az előadás. Ma is elsődleges céljuk a kísérletezés, és bizonyos műfajok vegyítése. Nudista strand című előadásukban például a ionescui abszurdot, a chaplini burleszket és a pesti kabarét vegyítik. Szinkronszerető című előadásunk egy hagyományos vígjáték, amelynek kiindulópontja egy abszurd szituáció.

május 28, 19 óra

*Benedek Albert: deGeneráció avagy #yolo #mihezképest #partyofmylife #hashtag*
(vígjáték)
*a Harmadi MűSzak és a KoMod előadása*
Rendező: Kovács Henrietta

A kanapén ébredsz. Nem emlékszel semmire. Tíz perc múlva elhagy a csajod skype-on. Még öt perc és meggazdagszol... és a mai buli még el sem kezdődött... Öt fiatal összezárva, és egy furcsa lány, aki a lényegre tapint. XYZ generáció? Pán Péter szindróma? Exorexia? Digitális őslakosok, Tinder meg a helikopter szülők? Nem érted? Nem baj. A lényeg, hogy #yolo!
Az előadás a mai 20-as, 30-as korosztály generációs problémáit dolgozza fel. A darab foglalkozik párkapcsolati problémákkal, a családalapítástól való félelemmel, fiatalkori munkanélküliséggel, emigrációval, a korosztály általános elveszettségével és céltalanságával.

DeGeneráció

A KoMod és a Harmadik MűSzak mai színházi formanyelvet zsigerből értő és beszélő, lelkes és kreatív művészek alkotóműhelye – olvasható a fesztivál közleméynében. Repertoárjukban szerepelnek hazánkban még nem, vagy alig ismert európai kortárs szerzők művei (Ali Taylor: Puha pihe, Holger Shober: Szürke tej), valamint aktuális kérdések és témák mentén, együttgondolkodás révén születő előadások (Szóval, én uralkodnék a vágyaim felett!?, HazaTér, Kampec).

május 29, 19 óra

*Örkény István: Pisti a vérzivatarban*
(groteszk dráma)
*a GlobART Társulat előadása*
Rendező: Somogyi Anna

Ki az a Pisti? Férfi? Vagy egy nő? Te, én, vagy ő, esetleg mindnyájan? Egy ember, akinek az életén átsüvített a XX. század? Igen. Én, te, ő – bármelyikünk. S hogy milyenek vagyunk? Nem jók vagy rosszak, hanem jók és rosszak. Hol jobbra fordulunk, hol balra, hol így döntünk, hol úgy. Mi vagyunk a halkan, lesütött szemmel suttogók és az önmagukból kivetkezve ordítozók. Gyilkosok és áldozatok.

Pisti a vérzivatarban

A GlobART egy 2013 szeptemberében alakult összművészeti társulat. Tagjai színészek, képzőművészek, írók, költők, táncosok és zenészek. Bevallásuk szerint a társulat legfőbb célja, hogy ötvözze a színpadon a különböző művészeti területeket – a színjátszást, az élőzenét, a táncot, a film- és képzőművészetet –, s azokat harmonikus egységben tudja olvasztani. Kulturális missziója az emberi értékekre fókuszálni, azokra a belső dimenziókra, amelyek széthúzás helyett összekovácsolnak, amelyek a különbözőségek helyett az azonosság szépségét helyezik előtérbe napjaink túlfeszített, gyakran kaotikus világában.

május 30, 15 óra

*A kajmán (BEMUTATÓ)*
(dráma A. Buero azonos című műve alapján. Színpadra alkalmazta P. Petőcz András)
*A SZISZ Társulat előadása*
Rendező: P. Petőcz András

„Éppen a valószínűtlen reményeinkben kell hinnünk és nem azokban, amelyek elérhetőnek látszanak ugyan, mégis ritkán teljesülnek. Téged is áldalak, amiért várod a lányodat, pedig csak két éve, hogy nincs itt… Várhatod és kell is, hogy várd. Csakis a lehetetlen érdemes a reményre, mert talán mégsem az. Én is várok most valamit… És azt hiszem, ha az egyik megvalósul, valósággá válik a másik is.”

A kajmán

A SZISZ Társulat 2007 – ben alakult a budapesti Corvinus Egyetem Széchenyi István Szakkollégiumában. Művészeti vezetője P. Petőcz András színművész. Komoly művészek és színházi szakemberek segítik évről évre a SZISZ Társulat munkáját. Állandó fénytechnikai és szcenikai segítséget nyújt Baumgartner Sándor, a Radnóti Színház fővilágosítója, de dolgozott már a csoporttal Vízhányó Kálmán (hangtechnika), Várhegyi Rudolf (stúdiómunka), Tóth Sándor, Varga László (fénytechnika) is. Az Equus című előadás koreográfiáját Spala Korinna, Harangozó – díjas táncművész állította színpadra. A SZISZ Társulat előadásainak állandó közönsége megsokszorozódott az elmúlt években.

május 30, 20 óra

*Deák Tamás: Az utolsó Csárdáskirálynő
(tragikomédia)
*A Picaro Társulat előadása*
Rendező: Deák Tamás

Először nem a színház hal meg. Először a halottak jönnek. Színház a színházban, egy társulat a Csárdáskirálynő bemutatójára készül, minden adott: húzónév egy neves tévésorozatból – csapnivaló színésznő, de bejön rá a közönség-, bizonytalan, szerelmes rendező, hisztis táncos-komikus, valamint a kíméletlen gazdasági igazgató. A történet azonban nem várt fordulatot vesz: megjelenik a színház egyik régi vezetője. Ő már nem él ugyan, de ez nem akadályozza meg abban, hogy Szilvia szerepére betuszkolja szintén halott feleségét, hogy még utoljára megmentse a társulatot a bukástól…Az előadásban részletek hangoznak el a Csárdáskirálynő című operettből.

Az utolsó Csárdáskirálynő

A Picaro Társulat alapkoncepciója, amely a kezdetek óta változatlanul érvényes, a szabad kezdeményezés és független megítélés elveire épül – olvasható a társulat ismertetőjében. Ez azt jelenti, hogy a műhely nem emel ki semmilyen művészeti stílust, irányzatot, iskolát, hanem csakis a produkciók létrehozását, azaz az egyes művészeti – és nemcsak színházi – projektek megvalósulásához szükséges feltételrendszert igyekszik megteremteni. A műhely célja, hogy a “Picaro” név egy olyan nívót jelentsen, amelyre mindig érdemes odafigyelni.

május 31, 15 óra

Új Hídavatás *Pap Gábor: Új Hídavatás-szvit (zenés alámerülés Arany János balladája nyomán)
*a Trainingspot Társulat színházi előadása*
Zeneszerző - rendező: Pap Gábor

A csapat Arany János haláltánc balladáját erős zeneiséggel és mozgásszínházi elemekkel a Margit-híd felújítása körül forgolódó mai figurák őszinte tragédiájává duzzasztotta. A friss színházi nyelvben a zene, az ének, a mozdulat és a szöveg gyönyörűen áramlik együtt, körbemos, beszivárog a pórusokon át a legbensőkig.” Hodászi Ádám – Ellenfény-Online

A Trainingspot Társulat 2007 őszén alakult a színész koreográfus Benkő Ágnes és a zeneszerző-rendező Pap Gábor irányításával. A társulatot olyan színházzal huzamosabb ideje foglalkozó személyek alkotják, akik számára bevallásuk szerint alapelv a következetes és folyamatos kísérletezés, az alkotóművészet új kifejezésmódjának keresése a mozgásművészet, a zene és a színház közös forrásvidékén.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr387992785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása