7óra7

Hoppál Péter 70 milliót ígér a függetleneknek

Hoppál Péter 70 milliót ígér a függetleneknek

2015. 05. 13. | 7óra7

Hoppál Péter emlékeztetett: a független előadóművészeti szervezetek működési pályázatait elbíráló bizottság csak javaslatot tesz, a döntés felelőssége az államtitkáré, akinek a kormányzati kultúrpolitikát is képviselnie kell. Május elején ezért hajtott végre kisebb átcsoportosításokat a bizottság javaslatához képest - hangsúlyozta, megemlítve, hogy ezzel például a néptánc irányába kívántak gesztust gyakorolni.

Hoppál Péter elmondása szerint azonban az 1,067 milliárd forintos működési támogatás mellett a függetlenek számára idén külön projekttámogatást biztosítanak a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből, várhatóan 70 millió forint körüli összegben.

Az államtitkár hozzátette: a 2016-os költségvetésben várhatóan 100 millió forint szerepel majd kulturális alapellátásra.

Az államtitkár kifejtette, hogy innovatívnak tartja a Velencei Biennále Nemzeti Biztosi Iroda fél éve kinevezett vezetője, Balatoni Mónika azon törekvéseit, hogy a velencei magyar jelenlét ne csak a képzőművészeti és építészeti biennálékra korlátozódjon, hanem az ország képviseltesse magát a színházi, tánc- és filmfesztiválokon is.

A tárca azonban nem támogatná, hogy a nemzeti biztosi iroda függetlenedjen a Ludwig Múzeumtól (Lumú), mert a Lumút igazgató Fabényi Júlia nemzetközi háttere és a múzeum szakmai know-how-ja jó szakmai felügyeletet jelent, és Velencében továbbra is képzőművészeti téren lesz a leghangsúlyosabb a magyar jelenlét - fűzte hozzá.

Hoppál Péter beszámolója szerint jövőre 100 millió forintnál is magasabb keretet terveznek a kiemelt vidéki művészeti fesztiválok támogatására, de várhatóan a Volt, a Balaton Sound és a Sziget fesztivál, illetve a Nagyon Balaton is külön állami támogatást kapnak majd, hiszen jelentős adóbevételt hoznak az országnak.

Kapcsolódó

Megvannak a működési pályázatok eredményei

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr227992793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása