7óra7

Premier7 (2015. május 8-14.)

Premier7 (2015. május 8-14.)

2015. 05. 07. | 7óra7

*EgyMás-testvérmonológok // Ciróka Bábszínház // május 8. 19 óra*

A Nagy Orsolya által írt és dramatizált előadást Fülöp József szereplésében láthatják a 12 éven felüli érdeklődők. Ivanics Tamás rendezi a darabot, amelynek drámapedagógiai konzulense Végvári Viktória.

A történet Balázsról és Karcsiról szól:

Balázs 14 éves, nyolcadik osztályos. Szeret focizni és érdeklik a filmek. Filmrendező szeretne lenni. Vagy operatőr. Karcsi 13 éves, nyolcadik osztályos. Szeret festeni, és kedvenc állata a kutya. Legjobban a golden retrievereket szereti.

Balázs délutánonként a parkban focizik, Karcsi pedig Jutka nénihez jár foglalkozásra. Balázs és Karcsi testvérek, csak tíz hónap van közöttük. Balázs és Karcsi osztálytársak. Karcsi értelmi sérült. Egy testvérpár, de két külön világ.

Karcsinak problémái vannak az iskolában. Nem tudja tartani a lépést a tanulásban, és az osztálytársai is folyamatosan próbára teszik őt. Balázs iskolai problémája Karcsi. Mivel zavarja testvére állandó közelsége, megpróbálja függetleníteni magát Karcsi jelenlététől.

Hol találkozik Balázs és Karcsi világa? Hogyan lesz az elutasításból elfogadás? Hogyan tanulunk meg közeledni egymáshoz? A testvérpár története ezekre a kérdésekre keresi a választ - olvasható a színlapon.

*Diggerdrájver // Örkény István Színház - Örkény Stúdió // május 9. 19:30*

A Diggerdrájver blogjának felhasználásával készült darabot az Örkény Színház az Asbóth utcai volt Shure Stúdió helyén lévő, új játszóhelyén mutatja be. Az előadás dramaturgja Ari-Nagy Barbara, rendezője ifj. Bagossy László, címszerepét Epres Attila alakítja.

Diggerdrájver plakát A színlap az előadásból idéz:

„Nehézgépkezelő vagyok. 
Közérthetőbben: markológépes. 
Itt Londonban: digger driver.

A nyelvtudásom alig haladja meg az alapfokot. 
 Nem szerencsét próbálni jöttem, hanem jövőt biztosítani a nyolcéves gyerekemnek, és tisztességes fizetést találni magamnak. Elvegetálhattam volna a hátralévő életemet a nyugdíjig, végül is biztos állásom volt. A szakmában elértem a csúcsra. Aztán ahogy teltek az évek, egyre kevesebb jutott a bevásárlókosárba és egyre többet kellett fizetni érte, az országra meg valami olyan kilátástalanság és letargia telepedett, hogy szabályosan fojtogatott.

Amikor az ember elhagyja a hazáját, az olyan, mint amikor elválik attól a nőtől, akinek elrebegte a „boldogító igen”-t, aztán a válás után valahogy egy hülye kurva lett. Vannak jó válások, és örök-harag válások. Aztán ugye szeretjük magunkat a válás után kihasznált, átvert áldozatnak tekinteni és szeretjük ezt mindenkinek elmesélni… ”

Az előadást a bemutatót követően májusban még 10-én, 11-én, 14-én, 16-án, 22-én és 26-án játsszák. Minden alkalommal este fél 8 órai kezdettel az Örkény Stúdióban.

*Ketten egyedül // Thália Színház // május 10. 19 óra*

A Terrence McNally tollából származó, Krumplirózsa címmel elsősorban mozifilmként közismert darab ezúttal Goda Krisztina Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró rendezésében kerül színpadra. Az előadásbeli párt Schell Judit, valamint Csányi Sándor alakítja.

New York. Frankie felszolgáló, Johnny szakács. Először kinézték egymást az étteremben. Azután szeretkeztek. Eddig csodálatos, de rá kéne jönni, hogyan tovább - áll a színlapon.

Az előadás a bemutató után májusban még 10-én, 16-án, 17-én és 19-én látható. Minden alkalommal este 7 órai kezdettel.

*Fenevadak // Miskolci Nemzeti Színház // május 10. 20 óra*

A prózai színészek és táncművészek közös munkájából létrejövő, kizárólag felnőtt nézőknek ajánlott előadás koreográfus-rendezője Kulcsár Noémi, aki Cseh Dávid dramaturggal együtt jegyzi az előadást. A darab főbb szerepeiben Czakó Juliannát, Simon Zoltánt, Kokics Pétert, Kocsis Andreát és Fűzi Attilát láthatják az érdeklődők.

Fenevadak

Egy nagyvárosi fiatalember mindent hajlandó lenne megtenni, hogy biztonságban tudja szellemi fogyatékos húgát. Alkut kötne még az ördöggel is, hogy munkát találjon. Elfogadja egy helyi munkásvezető ajánlatát, bár nem tudhatja még, hogy ezzel milyen veszélybe sodorja húgát és önmagát. Hamarosan egy bűnesetben lesz tettestárs – és többé nem a betevő falatért, hanem az életükért kell majd küzdenie.

Közben mások is felbukkannak az éjszaka sötétjéből. Fellép transzvesztita táncosnő, múltját feledni vágyó egyedülálló asszony, egy boldogtalan újgazdag házaspár és jó pár közmunkás is. Panelrengeteg, bevásárló utca, Teleshop, popzene, Isten és trash mindenütt: a számunkra is ismerős, tébolyult valóságban idővel minden szereplő felfedi valódi arcát.

Mert kegyetlen világ ez – a fenevadaké - olvasható a színlapon.

*Closer // 011 Alkotócsoport, Átrium Film-Színház // május 11. 20 óra*

Patrick Marber darabja Anger Zsolt, Dobó Kata, Kovács Ádám és Osváth Judit szereplésével látható. A magyar fordítást Upor László készítette, az előadást Radnai Márk rendezi.

A darab négy szereplő történetén keresztül beszél a szerelemről, az egymás birtoklásának vágyáról és a bosszúról. Két férfi és két nő szerelmi négyszöge ez, ahol alapvetően magányos és egymásra utalt emberek keresik egymásban a boldogságot, a kielégülést, próbálják megváltani a másikon keresztül a saját életüket. A szerelem létszükséglet számukra, de csak akkor, ha nem kaphatják meg - áll a színlapon.

011csoport - C.L.O.S.E.R. - "Te levideózol engem?"

Az előadás rendezője a következőképpen foglalta össze, hogy miért is akarja megrendezni az angol szerző 1997-es darabját:

“Ez a darab a féltékenységünk és önző birtoklási vágyunk leképezése. Amikor még csak a filmet láttam, már akkor tudtam, hogy ebből szeretnék előadást csinálni. Ami engem ebben rettenetesen izgat, az az, hogy az emberek hogyan tudják elvágni a saját életüket azzal, hogy nem tudnak a másikhoz nagyvonalúak lenni. Ha képesek lennénk a kompromisszumra, akkor mindannyian boldogabbak lennénk. Nyers, durva, kíméletlen előadást csinálunk. Ez nem egy egyszerű darab. Sok helyszín van benne, gyors változásokkal, de igyekszünk olyan világot teremteni, ami vizuálisan is meglepő lehet. Szeretném, ha a nézőket meg tudnánk lepni. A szereposztást például abszolút tudatosan építettem a történetben lévő szerelmi négyesre. Dobó Kata és Anger Zsolt nagyon erős kémiával rendelkeznek. Osváth Judit és Kovács Ádám ritka érzékeny és intuitív emberek. Kivételesen izgalmas színésznek és személyiségnek tartom mind a négyüket.”

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr307992825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása