7óra7

Véget ért a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Véget ért a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2015. 04. 29. | 7óra7

Az eddigiektől eltérően március helyett idén áprilisban induló eseménysorozat látogatottsága túlszárnyalta a korábbi években tapasztaltakat.

Az átutazó világsztárok mellett a fesztiválon számos olyan produkció mutatkozott be, amely többször is látható lesz még az év folyamán itthon és külföldön. A Teatro di San Carlo a Müpa után májusban a nápolyi operaházban mutatja majd be Verdi három felvonásos operáját, a Luisa Millert, immáron szcenírozott változatban. A DanteXperience összművészeti produkció pedig a Ravennai Fesztivál egyik kiemelt műsorszáma lesz nyáron. A Radames szerepébe utolsó pillanatban beugró Johan Botha sikert aratott a Mohácsi János által újragondolt Aidában az Erkel Színházban. A hattyúk tavát öt év elteltével felújított formában mutatta be a fesztiválon a Magyar Állami Operaház. Mindkét produkció továbbra is repertoáron marad. A magyarországi bemutató után Johann Adolf Hasse ritkán játszott barokk operája, a Siroe, Perzsia királya a Theater an der Wienben kerül színpadra.

Kabaré - Mórocz Adrienn

Frenák Pál társulatának ősbemutatója, a Birdie legközelebb június 2-án a Fesztivál Színház színpadán lesz látható. A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik ünnepi eseménye volt Novák Ferenc 25 éves koreográfiájának, a Magyar Menyegzőnek Ezüstlakodalom alcímmel felújított változata, amit a Papp László Sportarénában mutattak be. A világ vezető kortárstánc-együttese, a Nederland Dans Theatre fiatal táncosokból álló tagozata, az NDT2 Budapesten indította el európai turnékörútját.

Idén is a BTF társrendezvényeként került sor immár a második Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM). A 2015-ös fesztiválon 13 ország társulata mutatkozott be a Nemzeti Színházban; az emlékezetes előadásokat számos szakmai beszélgetés egészítette ki. (Az előadásokról folyamatosan jelentek meg eddig is, és jelennek meg ezután is kritikáink.)

LEAR Több fővárosi színház is a fesztiválra időzítette új darabjának bemutatóját, amelyek továbbra is a repertoáron maradnak. A Budapest Bábszínházban Alföldi Róbert rendezésében a világhírű musical, a Kabaré kelt új életre bábszínészek segítségével (8 pontos kritikánk itt olvasható róla). A Madách Színház a fanyar, abszurd, rafinált angol humor nagymestere, P.G. Wodehouse Agyeldobás (Jeeves és Wooster) című művét vette elő (3 pontos kritikánk itt olvasható), míg a Kolibri Színházban Axel Hacke darabja – A medve, akit Vasárnapnak hívtak – is látható még az évad során. A Radnóti Színház több alkalommal is műsorra tűzi a Rudolf Péter rendezte Spam operettet és az Átrium Filmszínházban is továbbjátsszák Duda Éva társulatának fizikai színházi előadását, a LEARt (kritikánk hamarosan megjelenik róla). A Centrál Színházban Bereczki Zoltán és Ágoston Katalin kétszemélyes drámája, A lepkegyűjtő (5 pontos kritikánk itt található), a Budapesti Operettszínházban pedig KERO® legújabb rendezése, a Csínom Palkó (írásunk hamarosan megjelenik róla)is műsoron marad.

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal útjára indult a 2015-ös fesztivál sorozat. A látogatókat ősszel a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál várja, amelynek programjait hamarosan a nagyközönség is megismerheti, de a szervezők már javában dolgoznak a 2016-os tavaszi fesztivál eseményeinek összeállításán is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47992873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása