7óra7

Lehaynauzták a Burgtheatert a Nemzetiben

Lehaynauzták a Burgtheatert a Nemzetiben

2015. 04. 28. | 7óra7

Vannak korban közelebb álló előzményei is ennek a jelenetsornak, mint a magyar szabadságharc leverése vagy a kalandozó magyarok egykori kegyetlenkedései. A Burgtheater tavaly visszautasította a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM) szóló meghívást, mondván: „a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, köztük Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ők a találkozásainkat utólag gyakran másként állították be, mint ahogy azok zajlottak. Nem akarjuk hagyni, hogy a Burgtheater kiváló renoméját veszélyeztessék azzal, ahogyan a magyarországi kultúrpolitika hírnevén igyekeznek kiköszörülni a csorbákat.”. Akkor is nyilvánvalóvá tették, és azóta (a közben lezajlott igazgatóváltást követően is) folyamatosan jelzik, hogy aggasztónak és a demokrácia tekintetében aggályosnak látják Magyarország jelenlegi kultúrpolitikáját.

Nemzeti Színház

Mivel nem szerették volna, hogy a fesztiválon való idei jelenlétüket bárki félreérthesse, és esetleg politikai tőkét kovácsoljon belőle, feltételül szabták, hogy egy pódiumbeszélgetés során Vidnyánszky Attilával megvitathassák a magyar helyzetről vallott nézeteiket. A Nemzeti színházak a mai Európában című beszélgetés, ahogy erről korábban tudósítottunk végül nem lett párbeszéddé. Erre a négy az egy ellen (a konzervatív nacionalizmust egyedül Vidnyánszky Attila képviselte, szemben a liberális multikulturalizmus képviselőivel) alaphelyzet mellett tudósítónk szerint már csak azért sem volt esély, mert a két fél a saját álláspontjából talán el sem láthat a másik gondolatáig.

Ezek után hangzott el az előadás után a Dorn doktort alakító Martin Reinke szájából (angolul és németül) az a szöveg, amely a hazai demokráciát fenyegető veszélyeket említette, a benne élőkkel való szolidaritásukról szólt, és arról, hogy Csehov és a közös múltunk összeköt bennünket. Végezetül megköszönték a meghívást.

Mindezt Vidnyánszky Attila a színpad széléről nézte és hallgatta végig, kezében a MITEM kisplasztikájával, amit a bécsi társulatnak készült átadni. Ekkor már levonult a színpadról Mavie Hörbiger, aki Mását alakította az előadásban – talán éppen akkor, amikor a Nemzeti Színház igazgatója a kivetítők mögül megjelent a színen.

A kivetítőknek jutott a legfontosabb szerep ebben a bizarr jelenetsorban, ugyanis a beszéd egy pontján – mintegy válaszul a megfogalmazott véleményre és állásfoglalásra - megjelentek rajtuk az aradi vértanúk nevei. A közönség nagyobb része talán nem is értette, mi történik, hiszen az elhangzó szöveg nem volt könnyen érthető, és az sem volt egészen világos, hogy Vidnyánszky Attila megtörtnek tűnő, ajándékozó jelenete hogyan áll viszonyban azzal, hogy közben történelmi léptékekben legyilkosozzuk a megajándékozottakat. A Nemzeti Színház kreatívjai az eredeti kritikai gesztust így alakították át valami furcsa népmesévé a nyílt lelkű magyar fiúról és az otromba osztrákokról, akik csúnyán megbántják a főhőst.

A Burgtheater művészei elmondták a véleményüket arról, amiben élünk, és mi egy majd 170 éves traumánkkal dobtuk őket – hátba. Mert ehhez a performanszhoz az is hozzátartozik, hogy ők eközben nem látták a kivetítőket (és ha látják, sem ismerik úgy ezeket a neveket, ahogy mi ismerjük), és így vették át Vidnyánszky Attilától a fesztivál ajándékát.

Volt közben egy pillanat, amikor annak ellenére, hogy mindezt nyilvánvalóan ő hagyta jóvá, elhittem, hogy a Nemzeti Színház igazgatója legalább egy kicsit szégyelli magát emiatt a kritikán aluli „előadás” miatt. Én azóta is szégyellem. Tavaly ugyanitt láttam a Tatár Állami Színház Egy nyári nap című előadását. Nem is tudom, mi lett volna, ha nekik van ellenvéleményük.

Kapcsolódó

A magyar színházak helyzetéről tartottak vitaestet Bécsben

A kultúrpolitika torzításai miatt nem jön a Burgtheater a Nemzetibe

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr97992925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása