7óra7

Premier7 (2015. április 23-30.)

Premier7 (2015. április 23-30.)

2015. 04. 23. | 7óra7

*Kakuk Marci // Csíki Játékszín // április 24. 19.00*

Tersánszky Józsi Jenő két évtizeden át, 1921 és 1941 között írja és jelenteti meg sorban a Kakuk Marci kisregényeket, a színpadi változat alapjául szolgáló, a Nyugatban megjelent A medál című írásával együtt. Mi hívja életre újra és újra ezt a népmesei és mégis nagyon reális figurát, aki először egy novella mellékszereplőjeként bukkan fel, majd hat kisregény mesélő, számtalan kalandot átélő főszereplőjévé válik? Milyen írói késztetés teremt már-már eposzi arányokat, Kakuk Marci útját követve, figyelmen kívül hagyva mérvadó kortársak aggodalmát a téma vélt érdektelensége miatt? Miért látta úgy a hatvanas évek elején Örkény István, hogy Kakuk Marcinak mint klasszikus és univerzális figurának színpadon a helye? Miért van az éppen aktuális jelen dolgaiban eligazító ereje, miért átélhető ez a történet? E kérdések nyomvonalán elindulva készíti elő Kakuk Marci 2015 tavaszára tervezett csíkszeredai látogatását a Csíki Játékszín társulata Parászka Miklós igazgató-művészeti vezetővel, az előadás rendezőjével.

*Faust I-II. // Katona József Színház // április 25-26. 19.00*

Schilling Árpád rendezésében, Máté Gábor főszereplésével. A Faust első része egy középkorú tanárember szellemi megfáradásáról, kiábrándulásáról szól. A magányos férfi belefárad az univerzális tudás megszerzéséért folytatott küzdelembe, és inkább megrontja a fiatalkorú Margarétát, akibe a maga módján azért beleszeret. Faust egy erkölcstelen gazember.

A második rész egy öregedő értelmiségi zavaros álomvilágába kalauzol minket, amelyben az antik kultúra összes nimfája és kentaurja megfordul. Vidám, hedonista körtánc kavarog, majd feltűnik szép Heléna, Faust múzsája, akivel összeköltöznek, gyereket nemzenek, a gyerek később meghal, és ők szétválnak. Végül Faust is meghal, nem marad utána más csak néhány szellemes idézet.

Faust

*Spam operett // Radnóti Miklós Színház // április 26. 19.00*

Naponta több száz, vagy több ezer levélszemetet szűr ki a számítógépünk. Kivétel nélkül mind boldogságot kínál. Több pénzt, szebb testet, nagyobb potenciát. Megtanultuk már, hogy az ilyesmit gondolkodás nélkül töröljük. De így lehet, hogy kukába dobjuk azt az egyetlenegyet is a millióból, amely valóban őszintén szól és jót akar! És ezzel az elhamarkodott klikkeléssel elszalasztjuk a szerencsénket, vagy a boldogságunkat…

Spam operett Anikó, a középkorú bolti eladónő egyiket sem akarja elszalasztani. Egy hirtelen döntéssel mindenét pénzzé teszi, hogy meg tudja venni a repülőjegyeket, majd Tiborral, az alkoholproblémákkal küzdő egykori angoltanárral elindul a Közel-Keletre egy dollármilliókat ígérő különös levél nyomába. Ám kisvártatva egy P. Howard regényeket idéző felfordulás kellős közepén találja magát.

*Tartuffe // Tompa Miklós Társulat // április 26. 19.30*

Keresztes Attila rendezésében. Mi mindenre jogosít fel a hit? Meddig lehet elmenni az Isten nevében? Bűnös-e a hívő, aki vallásával felfegyverkezve embertársa ellen vét? Ezeket a kérdéseket veti fel a Tompa Miklós Társulat legújabb, készülő előadása. Molière Tartuffe című darabját Keresztes Attila, a társulat művészeti vezetője állítja színpadra. A rendezés a kinyilatkoztató válaszadás igénye nélkül minősíti át családi drámává a leginkább vígjátékairól ismert francia szerző darabját. – így szól az előadás ajánlója.

Az előadásban látható lesz Biluska Annamária, Bíró József m.v., Varga Andrea, Bartha László Zsolt, Kádár Noémi, Csíki Szabolcs, Bokor Barna, László Csaba, Gecse Ramóna, Galló Ernő, Varga Balázs és Korpos András.

*DoN kiHÓtE // Szkéné Színház // április 29. 19.00*

Színi darabok egy regényből Rába Roland rendezésében. A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné közös előadása. Cervantes regényéből Benyhe János fordításának és Parti Nagy Lajos átiratának felhasználásával. Részlet a darabból:
Don Quijote (Mucsi Zoltán, Scherer Péter) Don Quijote: Olvastál-e széphistóriában olyasvalakiről, ki hevesebben tudna támadni, szilárdabb lenne a kitartásban, ügyesebb a vagdalkozásban és biztosabb a földre lökésben, mint én?
Sancho: Őszintén?
Don Quijote: A legnagyobb őszinteséggel.
Sancho: Hogy az igazat megvalljam, én bizony sohase olvastam semmiféle széphistóriát, mert se írni, se olvasni nem tudok. Hanem annyit merek állítani: bátrabb urat világéletemben sohase szolgáltam. Most pedig csak arra kérem kegyelmedet, engedje, hogy sebét bekötözzem, mert füle ugyancsak vérzik, az én tarisznyámban pedig van tépés is meg egy kevés fehér kenőcs.
Don Quijote: Mindezt nélkülözhetnénk, ha el nem felejtem, hogy egy üvegre valót készítsek Fierabrás balzsamából, melynek egy-két cseppjével rengeteg időt és gyógyszert megspórolhatnánk.

*petizlájf! // Jurányi Inkubátorház // április 29. 19.00*

Tóth Miklós rendezésében a Nyitott Kör előadása. A báránnyá változott fiú nyomorúságos élete és tündökletes halála. Ovibrader és Totentanz! A még kiskorú és a már felnőtt F. Péter egészen mindennapi küzdelme kizárólag önnön boldogulásáért az önzés és a magány sűrű hálójába gabalyodva. Nem egyedülálló attrakció! Nem világszám! Veled is megtörténhet. Garaczi László színdarabja alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr467992903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása