7óra7

Barátkoznak a magyar magánszínházak

Barátkoznak a magyar magánszínházak

2015. 04. 03. | 7óra7

Olyan színházak vezetői fogtak össze, mint Zimányi Zsófia és Szentpéteri András, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője és ügyvezető igazgatója, Karinthy Márton, aki több mint harminc éve elsőként hozott létre magánszínházat, a Karinthyt, Magács László, az Átrium művészeti igazgatója és Sebestyén Aba, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vezetője. Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója, bár nem vett részt a megbeszélésen, üdvözölte az ötletet.

A társulás kezdeményezője Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója, aki szerint az utóbbi években kiderült, hogy a privatizációnak igenis van jövője, még ha a tulajdonosok a saját vagyonukkal is felelnek a színházukért – vagy talán éppen ezért. Elmondása szerint a Magánszínházak Baráti Társaságába tartozók nem konkurenciaként, hanem partnerként kezelik egymást: úgy gondolják, együtt hatásosabban tudnak fellépni a mindnyájukat érintő kérdések ügyében, mint például a potenciális szponzorok fölkutatása, koprodukciók előkészítése, a pályázati támogatások elnyerésének átgondolt kidolgozása. Hogy ezek a teátrumok mennyire fontosak a színházi palettán, azt az is bizonyítja, hogy évente közel ötszázezer nézőjük van – együtt pedig a Játékszín igazgatója szerint olyan dolgokat hozhatnak így létre, amelyekre egyenként képtelenek lennének.

Szentpéteri András, Németh Kristóf, Sebestyén Aba

A Magánszínházak Baráti Társaságát megálmodó Németh Kristóf a jövőbeli tervek mellett lapunknak már konkrétumokról is be tudott számolni. Elmondta, hogy mivel a Társaság tagjai olyan intézmények, akik az elmúlt években egyre jelentősebb szereplői a magyar színházi életnek, így szorgalmazzák azt, hogy ennek megfelelően a POSZT programsorozatában is képviseltessék magukat. Amellett, hogy jelenleg is dolgoznak azoknak a feltételeknek a kialakításán, hogy a jövőbeli együttműködés megvalósulhasson, az idei évadra vonatkozóan már megállapodtak Kőhalmi Andreával, a POSZT ügyvezető igazgatójával, arról, hogy a baráti társaság tagjai szakmai konferenciákon szerepelni fognak a találkozón.

Németh Kristóf kiemelte azt is, hogy a Magyar Színházi Társasággal és a Magyar Teátrumi Társasággal közösen kezdeményeznek egy, a TAO-rendszerrel kapcsolatos konferenciát. Ez azért is egyre égetőbb téma, hisz az EU hatályos szabályozása szerint ez a támogatási forma csak 2016-ig létezhet jelenlegi állapotában. - Ez egy olyan kérdés, amely a magánszínházak mellett az egész szakmát nagyon mélyen érinti, így itt az ideje, hogy a színházi világ adó- és szakpolitikai oldalról is kapjon szakmai támogatást – mondta a Játékszín igazgatója.

Mindezek mellett szó volt saját díj alapításáról, és a színházak évadnyitó fesztiváljának újraélesztéséről is. Az együttműködés egyéb tartalmaira vonatkozó kérdésünkre Németh Kristóf elmondta, hogy bár a marosvásárhelyi Yorick Studióval már vannak közös eredményeik, hisz az idei évadban a Sebestyén Aba által előadott, nagy sikerű Szeretik a banánt, elvtársak? előadás így jött létre, a jövő évadra vonatkozó tervekről még nem tud beszámolni. Ugyanakkor kiemelte, hogy a tagok megállapodtak abban, hogy az elkövetkezendő időszakban gyakran tartanak egyeztetéseket, így nagyon valószínű, hogy a jövőben több, közös előadás is születik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr847993023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása