7óra7

Premier7 - csütörtöktől csütörtökig

Premier7 - csütörtöktől csütörtökig

2015. 03. 26. | 7óra7

Az Élőkép Színház *Fénygolyók című új előadásának premierjét március 27-én, holnap este tartja a Bethlen Téri Színházban. Az alkotók által absztrakt metafizikus vizuális színháznak nevezett különleges műfajú előadás a látvány alapú dramaturgiára épül. A jelenetek közös nevezőjét az absztrakt gömb forma és Az angyal válaszol című könyvből idézett szövegek adják. E könyv különleges dokumentum, melyben három zsidó fiatal kap válaszokat az élet rejtett kérdéseire a második világháború embertelensége közepette.

Szintén március 27-én láthatja a közönség a *Kaputt című halálkabarét először. Laboda Kornél és Litkai Gergely darabját Dömötör András állítja színpadra. A színlapon ezt olvashatjuk: "Halt már meg Ön? Volt már az Ön szemében csillagfejű csavarhúzó? Jósolták már meg a halálát? Hisz Ön az örök halálban? Hol volt és hol lesz Ön, amikor nem él? Érezte már, hogy emésztőenzimjei Ön ellen fordulnak? Foglalkoztatja Önt a gondolat, hogy hol laknak vagy hova költözhetnek Önben férgek? Fél?"

Kaputt - halálkabaré

Holnap reggel Szombathelyen a *Trója* bemutatóját tartja a Mesebolt Bábszínház. Schneider Jankó rendezését március 27 után középiskolákban játssza majd Kőmíves Csongor. Az előadás egyszemélyes asztali játék, ami a trójai mondakört dolgozza fel (nem csupán az Iliász történetét, hanem annak előzményeit, és az utána következő eseményeket, egészen Trója pusztulásáig). Így egyszerre próbálunk megszerettetni egy kötelező tananyagot és megismertetni egy izgalmas színházi formavilágot. Vizuális megjelenésben arra törekedtünk, hogy ötvözzük a hellén kultúra képzőművészeti világát a mai fiatalok megszokott játékaival. A váza motívumokról mintázott hősök a szerepjátékokhoz hasonlatos kártyákon jelennek meg, és azokat animálva elevenedik meg a történet. Mivel egy legendát dolgoztunk fel, a népszerű fantasyk (pl.: Gyűrűk ura) mítoszteremtő emelkedettségét vesszük kölcsön, a szöveg, a zene és az akusztikus effektek szintjén is, némi humorral és egy-egy Homérosz-idézettel dúsítva.

A gyergyói Figura Stúdió Színház Csuja László rendezésében mutatja be a *Kövekkel a zsebében* című darabot holnap. Marie Jones művében a két szereplő tizenhat karaktert játsszva adja elő a történetet, mely egy amerikai filmstáb írországi filmforgatását meséli el. Jake és Charlie élete kissé zátonyra futott, mindketten a filmiparban látnak új lehetőségeket, ám ismeretség híján nekik csak statisztaszerep jut. A statiszták szerencséje viszont pont az, hogy jó megfigyelő válhat belőlük. Így ismerhetünk meg többek között egy elkényeztetett dívát, egy toporzékoló rendezőasszisztenst, a helyi papot, az „egyetlen túlélő” statisztát, és egy fiút, akinek az élete szomorú fordulatot vesz…
A státuszproblémák, a társadalmi hierarchia, a globalizáció és az identitásvesztés aktuális kérdéseit körüljáró humoros, iróniát nem mellőző történet hollywoodi sztereotípiákat sorakoztat fel írországi környezetben, ám bárhol játszódhatna. Helytől függetlenül keresi a választ az örök érvényű kérdésre: hol a helyünk a világban?

Agatha Christie *Egérfogó című darabját március 28-án láthatja a közönség Budaörsön, Lukáts Andor rendezésében. "Ha Agatha Christie nevét halljuk, gyilkosság cseng a fülünkben, méghozzá finom, úri, késsel-villával elkövetett gyilkosság, civilizált polgárok decens és diszkrét körében, a vakvéletlen vagy épp a nagyon is metsző tekintetű végzet által egybeterelve és összezárva. Vagyis köztünk van a gyilkos, civilizált úriemberek között. Egyikünk. Ezúttal mindnyájunk jó ismerőse, egy fránya kis hóhelyzet (az angolok szerint valaki, de még a középkorban, elhitette velük az óceáni éghajlatot az enyhe telekkel, és azóta minden télen újra meglepődnek) siet segítségünkre, hogy egybeterelje-, és zárja a társaságot."

Egressy Zoltán *Valle della luna* című novellájának színpadi adaptációját Harsányi Attila rendezésében március 30-án mutatják be a Bakelit Multi Art Centerben. A Hold völgye, olaszul Valle della luna: egy mesebeli hely Szardínia szigetén, egyszersmind egy álomvilág egy hasadt elméjű férfi képzeletében; egy olyan hely, ahol e férfi reményei szerint békére, megértésre és szerelemre lelhet. Ezen a helyszínen, ennek a zavarodott tudatú férfinak a gondolataiban játszódik Egressy Zoltán Valle della luna című novellája. A történet színpadi változatát Harsányi Attila rendezésében mutatja be a Bakelit Multi Art Center. Szereplők Varga Andrea és Lukács Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház színművészei

Korrup Schőn

Március 31-én a TÁP Színáz mutatja be *Korrup Schőn című előadását a Trafóban: "Csókosok és nem csókosok, polgármesterek és ex-polgármesterek, rokonok és barátok: összegyűlik Dögönd színe java, és mesélnek… Csupa kínos kulisszatitkot a kisváros életéből: a nyilvános WC ügyét, a 280 millió forintos kerékpárút sztoriját, a régi és új polgármester üzérkedéseit, az óvoda helyett felépített kaszinó történetét. Mindeközben Kázmér kálváriáját is végigkövethetjük, aki a végére próbál járni a Dögöndön történteknek. Meg annak, hogy kitől van a gyerek. Évadnyi szappanopera, másfél órában. Vetítés, zene, tánc (tánc nem lesz)."

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr687993057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása