7óra7

Programok a Színházi Világnap alkalmából

Programok a Színházi Világnap alkalmából

2015. 03. 25. | 7óra7

A Katona József Színházban a Schilling Árpád által rendezett Faust I-II. nyílt próbáját tekinthetik meg az érdeklődők 28-án (szombaton) 11 órai kezdettel. A részvétel ingyenes, regisztrálni sem kell. Ezen kívül kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget is kínálnak az ünnep alkalmából.

Faust - próba (Kulka János, Schilling Árpád, Máté Gábor)

A Radnóti Színházban Parti Nagy Lajos-esttel ünnepelnek, az Irodallom sorozat keretében. A Nádgarnitúrát a színház fiatal színésznője, Andrusko Marcella állította össze és adja elő Parti Nagy szövegeiből 27-én (pénteken) 19 órakor. A bábszínészként végzett művész a zenés irodalmi előadásba bábokat is bevon, és a produkcióban zeneszerzőként közreműködő Dinyés Dániel szintén szerepet kap az est folyamán.

Nádgarnitúra - Dinyés Dániel, Andrusko Marcella

A kaposvári Csiky Gergely Színházban pénteken nyílt napot tartanak. A látogatók megismerkedhetnek a teátrum több mint 100 éves épületének minden zugával, részt vehetnek két előadás nyílt próbáján, megnézhetik, miként dolgoznak a színpadépítők, kipróbálhatják az improvizációt, a színpadi verekedést és vívást, találkozhatnak az esti előadás, a Légy jó mindhalálig című musical vendégszereplőjével, Puskás Péterrel.

Rátóti ZoltánLesz kézműves foglalkozás, diavetítés, színházi activity és kiállításmegnyitó is. A tervek szerint Rátóti Zoltán igazgató az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is a színházi világnaphoz "igazítva" ismerteti a következő évad műsortervét.
A programok reggel 8 órakor kezdődnek és az esti előadást követően a Juhos együttes fél tízkor kezdődő táncházával zárulnak.

Az egri Gárdonyi Géza Színházban ősbemutató lesz aznap, 27-én: Görgey Gábor saját őséről, Görgey Artúr tábornokról írt drámáját, a Görgeyt mutatják be Blaskó Balázs rendezésében, Kelemen Csaba címszereplésével.

A József Attila Színházban erre a napra időzítik az Ádámok és Évák ünnepét, amelynek keretében 11 budapesti általános és középiskola színjátszói adnak elő egy-egy színt Az ember tragédiájából. Minden csoport felkészülését a József Attila Színház művészei segítették, mentorálták. Az előadást követően – bár nem versenyről van szó – egy négytagú zsűri döntése alapján díjazzák a legjobb Ádám, Éva, Lucifer alakítást, valamint a legjobb fiú és lány mellékszereplőket is.

Pénteken nyílik Vágó Nelly jelmeztervező emlékkiállítása az Újlipótvárosi Klub-Galériában. A Kossuth-díjas alkotó előtt tisztelegve emléktáblát is avatnak Budapesten, a XIII. kerületi Kassák Lajos utca 12. számú háznál, a művész egykori lakhelyénél. Az emléktáblát a színházi világnapon avatják fel, 17 órakor. Az ünnepségen Léner Péter rendező, a József Attila Színház egykori igazgatója, a kerület díszpolgára emlékezik alkotótársára, Vágó Nellyre.
Az emléktáblán ez áll: "Ebben a házban élt és alkotott a színházi és filmes látvány nagyasszonya, Vágó Nelly (1937-2006) jelmeztervező, Kossuth-díjas, kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja".
Vágó Nelly emlékkiállításának megnyitóját szintén a színházi világnapon tartják az Újlipótvárosi Klub-Galériában.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr537993065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása