7óra7

Képet lehet kapni arról, hol tart a színészképzés

Képet lehet kapni arról, hol tart a színészképzés

2015. 03. 23. | 7óra7

Réczei Tamás A Szín-Tár fesztivál hat éve foglalja össze – vizsgaelőadásokon keresztül - a magyar nyelvű színészképzés eredményeit. Kaposvárról, Budapestről, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról és Újvidékről érkeznek hallgatók. Volt hasonló kezdeményezés a kilencvenes években a Színművészeti Egyetemen, de később mi kezdtük ezt el Magyarországon.

Három éve létezik a SZEM nevű fesztivál Miskolcon, nagyon hasonló karakterrel a mi hatodik éve tartó Szín-Tár Fesztiválunkhoz, tízszer annyi pénzforrásból. A workshopok léte a szembeötlő különbség a két fesztivál között. Ami teljesen kecskeméti sajtosság, az a Kis Kritikusképző Ugrai István vezetésével. Tavaly indítottuk el, akik részt vettek rajta, nyolcvan százalékuk idén is jelentkezett. Közösen megnézik az előadásokat, elemzik, és másnap szakmai beszélgetést tartanak belőlük. A rendezvényünk a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál része, ilyenkor a színház és környéke látványos és nyüzsgő életet mutat.

Az ideális az lenne, ha járnának a fesztiválra színházigazgatók, művészeti vezetők, megnézni a potenciális társulati tagokat, de sajnos olyan színházigazgató, akinek nem futott rendezése a fesztiválon, eddig még nem jött el. Úgy tűnik, az igazgatók inkább megvárják, amíg jelentkeznek náluk a végzősök, és ők maguk már nem járnak el vizsgákat nézni. Nekem furcsa, hogy valakit nem éles helyzetben néznek meg és választanak ki, hanem az önéletrajza és egy asztalnál folyó beszélgetés alapján.

A Szín-Tárnak kezdettől fogva célja volt, hogy egyfajta nyitott castingként működjön. A kecskeméti színház él ezzel a lehetőséggel, figyelünk, így került Porogi Ádám, Decsy Edit, Dobó Enikő a társulatba.

Jó volna rendezővizsgákat is bemutatni, mivel ma nem egyszerű pályakezdő rendezőként bemutatkozni Magyarországon. A rendezővizsga nehézsége az egyeztetés, hiszen abban nem feltétlenül csak színinövendékek szerepelnek.

Homokember

Idén Budapestről a Homokember jön, E.T.A. Hoffmanntól. A bábos osztály vizsgája, az előadást Szász János rendezte, az ő filmes osztályának tagjai írták át a novellákat. Kaposvárról érkezik Vidnyánszky Attila és Kocsis Pál osztálya. Az előbbi a Fekete ég - háborús előhang címmel látható, katonadalokra épülő előadást hozza el, míg a IV. évfolyam azt a Borbély Szilárd: Akár akárki című színjátékot, amit a szerző eredetileg a kecskeméti színháznak írt.

Újvidékről jön az 1xV, hol nem V tour-retour című előadás, amit László Sándor rendezett. Kolozsvárról a To bee or not to bee című vizsga. Marosvásárhelyről A tanítónő Gáspárik Attila rendezése. És van még egy marosvásárhelyi produkció, A mulatság amiben kecskeméti színészek játszanak. Sardar Tagirovsky rendezte, A meggyeskertjét most beválogatták a POSZT-ra is. Örömteli, hogy itt most lehet látni, mert keveset tudták játszani a fiúk.

Idén a Színművészetiről a végzős filmrendező osztályt is meghívtuk. Egy ideig a Filmszemlén tudtak megmutatkozni, most itt van erre lehetőségük. Néhányan közülük el is jönnek a vetítést követő közönségtalálkozóra.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr917993105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása