7óra7

MITEM - 13 ország 20 előadása a nemzetközi színházi találkozón

MITEM - 13 ország 20 előadása a nemzetközi színházi találkozón

2015. 02. 25. | 7óra7

Az idén másodszor megtartott találkozó szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta: a múlt heti kormányülésen - a szakmai érveket és a MITEM múlt évi sikerét látva - határoztak arról, hogy a következő három évben is megrendezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében a találkozót.

Felidézte, hogy a tavalyi évben megötszörözték a BTF költségvetését. A fesztivál keretében tavaly 200 millió forintos büdzsével rendezték meg a MITEM-et, ez az összeg idén és a következő két évben is rendelkezésre áll majd.

Mint hangsúlyozta, a találkozó, az együttműködés, egymás újításainak megismerése segíti, bátorítja a színházművészet szereplőinek megújulását, vagy éppen a tradíciókban való megerősödését. Kiemelte, hogy befogadó gondolkodású, stílusgazdag találkozóra készül Budapest.

Hozzátette, hogy a találkozóra Spanyolországból, Franciaországból, Svájcból, Németországból, Olaszországból, Ukrajnából, Oroszországból, Romániából, Dániából, Macedóniából, Ausztriából és Lengyelországból érkeznek társulatok.

Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója kiemelte, hogy a nemzetközi színházi találkozó fontos a szakma számára, de túl is mutat rajta: a MITEM-en meg fog férni egymással a moszkvai nemzeti színház és a Kijevből érkező Vlad Troickij-előadás.

Hangsúlyozta, hogy a MITEM-mel minél színesebb képet akarnak mutatni az európai színház, a következő években pedig a világ színházainak hétköznapjaiból. Szeretnék, ha sokféle színházi gondolat, a hagyományos és a kísérletező színház, a legendás nagy mesterek és a feltörekvő új csillagok is teret kapnának a találkozókon - mondta.

A fesztiválon az előadások mellett szakmai program is várja az érdeklődőket: szerveznek közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket és mesterkurzusokat is tartanak. A fesztivál középpontjában a világ színházművészetének egyik meghatározó alakja, Vszevolod Mejerhold áll: a vendégek között lesz Valerij Fokin, a Mejerhold Központ alapítója, és konferenciát is rendeznek neves színész-rendező művészetéről. Mint Vidnyánszky Attila fogalmazott, a találkozón a színészre szeretnének fókuszálni, szeretnék újrapozícionálni. A találkozóra remek színészek jönnek szerte a világból - hangsúlyozta a Nemzeti Színház igazgatója.

Toni Servillo Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a BTF operatív testületének elnöke felidézte, hogy tavaly új formában, a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában kezdődött meg a fesztivál szervezése, ezáltal Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává növekedhetett a BTF.

Hozzátette, hogy a fesztivált az idén - a térség nagy fesztiváljaihoz is igazítva - új időpontban, április 10. és 26. között rendezik meg. A 17 napos programsorozat 40 helyszínen mintegy 150 programmal várja a közönséget.

A sajtótájékoztatón Skype-kapcsolaton keresztül szólalt meg a fesztivál két jeles rendezője, Toni Servillo és Thomas Jolly. Toni Servillo, a tavaly Oscar-díjat nyert A nagy szépség című film főszereplője rendezőként és színészként is bemutatkozik Budapesten a milánói Piccolo Teatro Belső hangok című előadásával, amelynek 350. előadását a fesztiválon tartják. Az egyik legizgalmasabb fiatal francia rendezőtehetségnek számító Thomas Jolly első munkáját, az Arlequin, a szerelem által pallérozva című előadást, a Compagnie La Piccola Familia produkcióját láthatja majd a budapesti közönség.

A Nemzeti Színház öt előadását mutatja meg a külföldi meghívottaknak a találkozón: a Brand az Éjjeli menedékhely a Körhinta az Isten ostora és a Szentivánéji álom szerepel a programban. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház pedig A fösvény című előadással, Bocsárdi László rendezésével mutatkozik be a MITEM-en.

Kapcsolódó:

5 pontos nézőpont az Éjjeli menedékhelyről

7 pontos nézőpont az Isten ostoráról

Kétségtelenül - Vidnyánszky Attila félévértékelése

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557993249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása