7óra7

Eszenyi, Stohl, Kern - A testőr a Pesti Színházban

Eszenyi, Stohl, Kern - A testőr a Pesti Színházban

2015. 02. 21. | 7óra7

A történet szerint a férj, az országos hírű Színész barátjának, a Kritikusnak arról panaszkodik, hogy félti a házasságát és fél, hogy megunta őt a felesége, a Színésznő. Ilyenkor egy férfinek lépnie kell: vissza kell hódítania a feleségét. A Színész erre egy kissé bizarr ötletet talál ki, és megpróbálja hűtlenségen kapni a feleségét.

A testőr - plakát 1902 novemberében mutatta be a Vígszínház Molnár Ferenc A doktor úr című darabját. Ezzel kezdődött Molnár karrierje. Az ördög, Az üvegcipő, a Liliom, a Játék a kastélyban és megannyi bravúros színpadi és prózai mű szerzője a Vígszínház falai között érett sikeres íróvá.

Féltékenységről szóló színészkomédiájának, A testőrnek a főszerepét a színház vezető színésznőjének, Varsányi Irénnek írta. Varsányi férjes, kétgyermekes asszony volt, és sokáig ellenállt az író ostromának. Ám férje, Szécsi Illés gyáros féltékenyen figyelte Molnár próbálkozásait, és párbajra hívta riválisát. A párbaj után szakítás következett: a színésznő visszatért családjához, Molnár pedig hamarosan már Fedák Sári ölében vigasztalódott.

A testőr premierjét 1910. november 19-én tartották, és Varsányi mellett Csortos Gyula és Szerémy Zoltán játszották a főszerepeket. A darab akkor tomboló siker volt, Molnár minden írói erényét megcsillantja benne. Ady Endre azt írta a bemutató után: „Ma Molnár Feri az Isten, uralkodjék.

1949 és 1955 között a hatalom betiltja a Molnár-premiereket. A szünet után Molnárt először vidéken kezdik újra játszani, aztán a fővárosban a Vígszínház lesz az első, amely a nagyobb pesti játszóhelyek közül Molnár-bemutatót tart: A hattyú, a Játék a kastélyban és Az ördög után 1966-ban Várkonyi Zoltán színre viszi A testőrt - Ruttkai Éva, Darvas Iván, Páger Antal, Sulyok Mária és Gyimesi Pálma főszereplésével.

A 2015-ös előadás szerepeit – Eszenyi Enikő, Stohl András és Kern András főszereplése mellett – Vári Éva, Kerekes József, Szatmári Líza és Gilicze Márta alakítja.

Az előadás a bemutató után márciusban még 9-én, 11-én, 12-én és 14-én látható a Pesti Színházban, minden alkalommal este 7 órai kezdettel. Illetve március 29-én délután 2 órától is megtekinthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr627993281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása