7óra7

Bemutatkozik a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Bemutatkozik a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar

2015. 02. 18. | 7óra7

fj. Major István zenekar-igazgató elmondta, hogy a jövő hétfői koncertet a Vörösmarty Színházban rendezik meg. A rendezvény tematikája lehetőséget ad arra, hogy minél több hangszeres művész, szólista, sőt karmester is bemutatkozhasson – tette hozzá.

Vörösmarty Színház

Jelezte, hogy egy Magyarországon eddig még nem játszott darabot is előadnak, de további részleteket nem árult el.

Drahos Béla Liszt-díjas karmester kiemelte: a hangversenyen megszólalnak többek között Strauss, Offenbach, Verdi, Csajkovszkij, Hacsaturján, Lehár és Kálmán Imre művei is. Jelezte, hogy a zenekar egyfajta csodavárással készül a bemutatkozó előadásra, ami az önállósulással együtt járó biztonságnak is köszönhető.

Ifj. Major István szerint elsődleges küldetésük egy Székesfehérvár múltjához méltó szimfonikus zenekar létrehozása, amelyhez hosszú távú építkezés szükséges. A legfontosabb célnak 3-4 éven belül a törvényi előírások szerinti kiemelt minősítés megszerzését nevezte, amihez évente legalább 50 koncert és 20 ezer fizető néző szükséges.

Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, hogy visszafelé vezetett volna a zenekar útja, amennyiben nem önállósul és a színházzal közösen folytatja a munkát. Kijelentette: Székesfehérvár nem lehet csak befogadó, ezért korábban a Vörösmarty Színház esetében önálló társulat fenntartása mellett döntöttek, és most ugyanez volt a helyzet a zenekar esetében is.

Úgy vélte, egy új intézmény mindig jó hír egy város életében, ha pedig kulturális intézményről van szó, még különleges is. A városvezetés döntése hosszú évek óta érett, a zenekar pedig építve több mint 100 éves múltjára, képes lehet a célként kitűzött szint elérésére – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy a komolyzenére jutó, évről évre növekvő önkormányzati források zöme a zenekarra összpontosul majd a jövőben. A nézőktől is a zenekar támogatását kérte, hogy a kitűzött célt elérhessék.

Kérdésre a polgármester elmondta: a Nyugat-Magyarországi Egyetem egyik Budai úti ingatlanában lehetnek az önálló intézmény irodái és próbaterme, néhány héten belül végleges megállapodás születhet erről. Hozzátette: a város idei költségvetésében 80 millió forintot biztosít az Alba Regia Szimfonikus Zenekar működésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr467993303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása