7óra7

Bethlen Téri Színház: klasszikusok csomagban

Bethlen Téri Színház: klasszikusok csomagban

2015. 02. 13. | 7óra7

A fiataloknak szóló programcsomag harmadik eleme egy szabadon választott, saját szervezésű előadás a színház műsorából. A három elemből tetszőlegesen választva, 2 illetve 3 előadásból álló bérletek is összeállíthatók. A program két alappillére egy-egy klasszikus szerzőt helyez középpontba, ám a klasszikus és szószínházi előadástól eltérő megoldásokkal.

Az alkotók ajánlója a Shakespeare-mesékhez:

Shakespeare-mesék A Shakespeare-mesék című előadást az iskolai tananyagnak is fontos részét képező világirodalmi klasszikus, William Shakespeare műveiből építettük. Úgy döntöttünk, hogy egy konkrét kiválasztott dráma táncszínpadon való elmesélése helyett a shakespeare-i univerzum jellegzetes motívumaiból, jól ismert karaktereiből, vissza-visszatérő dramaturgia fordulataiból szövünk egy „saját Shakespeare-mesét”, amely bevezeti a fiatalokat a szerzőóriás sokrétű világának rejtelmeibe. Az előadásból kibomlanak jellegzetes shakespeare-i hangulatok, felsejlik drámáinak sokszínűsége, rétegzettsége, gazdagsága. A motívumok között többek között a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, az Othello, a Makrancos Kata, a Macbeth, és a királydrámák karakterei és viszonyrendszerei szerepelnek.

Az előadást sajátos „játszó-tér”-ként használjuk, ahol változatos színházi eszközrendszerrel (tánc-, mozgás-, szöveg-, báb- és tárgy-színház), széles asszociatív játékmezőn idézünk fel drámai viszonyokat és karaktereket, s e játékok segítségével a nézőkkel együtt utazunk a shakespeare-i univerzumban. Az előadás a tánc absztrakt formái mellé segítségül hívja a bábok (vagy épp a bábként használt hétköznapi tárgyak) közvetlen képiségét, a mozgó testeknek erőteljes karaktert adó, könnyen kódolható maszkokat, és a shakespeare-i történeteket az elhangzó szöveg is közelíti az ifjú nézőkhöz.

Az előadás alkotói Gergye Krisztián, Vladka Mala és Tárnok Marica, előadják a Közép-Európa Táncszínház művészei és Tárnok Marica. A táncszínházi produkció február 20-án délután 3 órától látható.

Az alkotók ajánlója a Liliomhoz:

Liliom - plakát Körhintán szédülni, minden ijedtségre sört inni, kártyázni, bámulni a vonat után, amíg csak látjuk, csak aludni, aludni… Könnyebb, mint kimondani, amit igazán gondolunk, könnyebb, mint döntéseket hozni, megfelelni egy olyan vizsgán, ahol nem mondják meg, mit kell csinálni. Hallgatás helyett szitokszavakat, ölelés helyett ütést szül a feszültség. Liliom dacol. Csupa igazság van. Melyik mit jelent nekünk?

A Liliom olyan előadás, ami az ifjúsági korosztálynak nyújt színházi és közösségi élményt, mindannyiunk életében aktuális problémákra fókuszálva. Több éves pedagógiai és színházi tapasztalattal rendelkező színész-drámatanáraink mellett tehetséges fiatalok játsszák a főszerepeket, akik korban is közel vannak a nézőkhöz, így igazán magukra ismerhetnek az egyes szituációkban, konfliktushelyzetekben.

Egy döntésképtelen fiút látunk, akinek nincs jövőképe, szerencsejátékokat űz (igaz, nem okostelefonon játszik), minden ijedtségre sört iszik, sodródik az árral – akár a XXI. században is játszódhatna a történet.

Liliom dacol. Belátás helyett szitokszavakat, ölelés helyett ütést szül a feszültség. Ellenkezni, tagadni könnyebb, mint felelősséget vállalni a tetteinkért, könnyebb, mint megfelelni egy olyan vizsgán, ahol nem mondják meg, mit kell csinálni. Ismerős problémák, ismerős helyzetek.

Az előadás rendezője Korányi Bálint. Az előadás március 18-án délután 3 órakor kezdődik.

Az ifjúsági bérletről és a jelentkezésről bővebb információk a Bethlen Téri Színház honlapján, itt olvashatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr387993349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása