7óra7

A 60 éves Zsurzs Katit köszöntötték a Karinthy Színházban

A 60 éves Zsurzs Katit köszöntötték a Karinthy Színházban

2015. 02. 06. | 7óra7

Az Abigél című tévéfilm Kis Marijaként vált széles körben ismertté, később pontosan megrajzolt karakterszerepei, összetéveszthetetlen hangja és sugárzó egyénisége tették elismert és sokat foglalkoztatott színésznővé. Mostanában a Játékszín és a Karinthy Színház között ingázik, utóbbiban Mikó István oldalán az ész nélkül költekező Ladányi feleségét alakítja. Zsurzs Katit éppen előadás előtt értük utol néhány percre, a Karinthy Színház díszletei között.

A nagy sikerrel futó Te csak pipálj Ladányi! című darab egyik főszerepét alakítja. Hogy érzi magát a szerepben? Talált benne kihívást?

*Zsurzs Kati:* Békebeli szerep, Gombaszögi Ella - típusú színésznők játszották Linkát. Nem látványos, de fontos figura: nem neki vannak a legnagyobb mondatai, de mindig jelen van, és észrevétlenül alakítja a történéseket. A társalgási darabokat nehéz játszani, hiszen a szereplőknek nagyjelentek nélkül kell hangsúlyosnak lenniük. Végül itt is kiderül, hogy a feleség irányít a háttérből, ő intéz mindent, hiszen Ladányi eltapsolna minden vagyont, ha rajta múlna. A kollégákkal nagyon jó az összhang a színpadon, Mikó Pistivel pedig régi barátok vagyunk. Örülök a közös munkának, hiszen együtt jártunk a főiskolára, de a 90-es évek eleji Tháliás évek óta nem dolgoztunk együtt. A Karinthy Színházban utoljára Csurka István Eredeti helyszínében játszottam, ami az egyik legélvezetesebb szerepélményem volt.

Januárban töltötte be a hatvanat. Hogy érzi magát a bőrében?

Nem hatvanévesen. Nagy kitolás az élettől, hogy az ember nem öregszik lélekben, csak testben, így el kell fogadnia bizonyos változásokat. Persze éppen az visz előre minket, ha lélekben fiatalok maradunk. A korommal egyébként nincs időm foglalkozni, teszem a dolgom. A lendületem szerencsére a régi, csak a térdem rakoncátlankodik néha.

Milyen feladatok várnak Önre 2015-ben?

A január még nem hozott új feladatot, de a színházi szakma kiszámíthatatlan. Sohasem tudhatom, hogy holnap nem szakad-e rám egy óriási kihívás. Mindenesetre nem unatkozom, rengeteg új darabban játszom a Játékszínben. Szívemnek kedves élmény, hogy megrendezhettem a Gombóc Artúrt ami nem is munka volt, inkább egy jó játék.

Létezik olyan szerep, amire még vágyik?

Semmilyen szerepre nem szabad vágyni, mert még véletlenül bejön. Sokszor láttam olyat, hogy valaki eljátszotta a szerepálmát, és kiderült, hogy nem kellett volna. Az az igazság, hogy a színész nem látja magát elég jól. Még a rutinos öreg rókák is mást gondolnak magukról, mint egy külső, tárgyilagos szemlélő. Nem véletlen, hogy dús idomú hölgyek vágynak Júlia megformálására, pedig az a szerep nem az övék. Ők inkább a dajka, de sokan nem látják be. Olyan azért előfordul, hogy azt gondolom, szívesen kipróbálnám valamelyik szerepet.

Szerencsésnek érzem magam, hogy a fiatalkori naiva énemből át tudtam alakulni idősebb karakterszínésszé, mert naivaként megöregedni nagyon hálátlan dolog. A karakterszerepek nagyon izgalmas lehetőségeket kínálnak; az anya, nagyanya szerepekben igazi drámák vannak. Persze azoknak a nálam fiatalabb színésznőknek nem könnyű, akik még nem öregedtek át egy következő karakterbe, hiszen az átmenet akár 20 évig is tarthat. A színházi munka mellett néha szinkronizálok, de a szívemnek kedves feladat ritkán adódik. Az alacsony színvonalú dél-amerikai szappanoperákkal gyakran meggyűlik a bajunk. Ilyenkor az a kihívás, hogy megpróbáljuk feljavítani a gyenge színészi játékot. Olyan érzelmet viszont nem tudunk a szereplő arcára varázsolni, ami nincs ott. A zseniális színésznő, Sally Field viszont teljesen hozzám nőtt, mondhatni, végigkísérte a pályámat. Fiatal korában már én szinkronizáltam őt, azóta együtt öregszünk, és néha-néha újra találkozunk a stúdióban. Ez mindig nagyszerű érzés. Éppen azért, mert magaménak tekintem, nagyon féltékeny vagyok, amikor nem én lehetek a hangja.

(T.D.)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957993395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása