7óra7

A PanoDráma új bemutatója a Sipos Pál-ügyről

A PanoDráma új bemutatója a Sipos Pál-ügyről

2015. 02. 03. | 7óra7

Előadásukat ezúttal is a valóság, ezúttal is egészen friss történet ihlette. Az egyetlen hazai verbatimszínházként ismert PanoDráma most mégsem a szó szerinti feldolgozást választotta. Pass Andrea író-rendezőt és színházpedagógust kérték fel, hogy a témáról írjon darabot a társulatnak: állandó színészeiknek és azoknak a középiskolásnak - azóta részben egyetemistáknak - , akikkel másfél éve dolgoznak színházi nevelési programukban.

Más nem történt

Hogy miért Más nem történt lett az előadás címe, arról az alkotók így gondolkodtak:

"Más nem történt” - mondja a lány, akinek Sipos tanár úr csak a mellét fogta meg, miután megcsókolta.
Más nem történt - mondták a beavatott diákok Sipos tanár úr táborában, csupán egy nagy játék.
Más nem történt - mondja Sipos tanár úr, miután a botrányt elkerülendő közös megállapodással hirtelen elhagyta az iskolát. Utána már nem. “Utána benőtt a fejem lágya.”
Más nem történt, mert hallgattak a szülők, hallgattak a tanárok, hallgatott az iskola. Más nem történt aztán, csupán rémálmok, önértékelési zavar, sok évnyi pszichoanalízis. Sokaknak volt, van ilyen Sipos tanár ura.“Nem olyan nagy ügy.”
Más nem történt, mint hogy 25 évvel később egy újságíró végre megírta, mi is történt."

A főhősök kamaszok. Ártatlan, csetlő-botló, hol félénk, hol kezdeményező, hol magányos nyakigláb gyerekek. Ébredező vágyakkal, első szerelmekkel. A szexuális felvilágosításnak szánt kiselőadásnál persze sokkal többet tudnak a témáról, mégis teljesen tapasztalatlanok. El-eltévednek az érzelmek labirintusában, de nem restek újra elindulni, s lassan mintha közelednének is egymáshoz. Flórián tanár úr készségesen segít. Lányoknak és fiúknak egyaránt. Hogy aztán egy-egy kedvenccel később négyszemközt mi történik, azt mi sem látjuk. Mondhatjuk tehát mi is: más nem történt.

Más nem történt

Szereplők: Bartsch Kata, Hárs Anna, Ördög Tamás, Urbanovits Krisztina, Végh Zsolt,
valamint a PanoDráma színházi nevelési programjának csoportja:
Burján Fanni, Dombi Diána, Fodor Fanni, Lang Dániel, Kovács S. József, Potocsni Klaudia, Szekeres Máté, Szepes Anna, Tóth Angéla.

A dramaturgok: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna. A zenét Formán Bálint szerezte. Kreatív producer: Lengyel Anna.
Az előadást írta és rendezte Pass Andrea.

Az előadás a premier másnapján, február 7-én is látható lesz, 16 és 20 órakor is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr777993429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása