7óra7

Lemondott a szabadkai Népszínház magyar társulatának művészeti vezetője

Lemondott a szabadkai Népszínház magyar társulatának művészeti vezetője

2015. 01. 23. | 7óra7

Január elején a színház igazgatója és vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke közösen jelentette be, hogy az évad végén menesztik Andrási Attilát a magyar társulat körül kialakult botrány miatt. A társulatvezető azóta nem nyilatkozott az esetről, pénteken azonban benyújtotta lemondását.

Gyarmati Kata Helyét hétfőtől megbízott művészeti vezetőként Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház eddigi művészeti vezetője veszi át. Andrási Attilát tavaly júniusban nevezték ki, miután az előző művészeti vezető, Mezei Zoltán mandátuma lejárt. A társulat nem értett egyet a döntéssel, aminek többször is hangot adott. A szabadkai színészek álláspontját magyarországi művészek, társulatok és a Színházi Kritikusok Céhe is támogatta.

A társulatvezető személyére a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tett javaslatot a pályázatok elbírálása után. A társulattagok többsége és egy interneten szerveződő civil csoportosulás azonban megkérdőjelezte a döntés helyességét. Ennek eredményeként a 2014/2015-ös évad első felében csökkent a szabadkai Népszínház látogatottsága.

Andrási Attila pénteken jogkörei beszűkülésével indokolta döntését a szabadkai Pannon RTV-nek. Azt mondta, mielőtt elvállalta a vezetői posztot, arról volt szó, hogy a társulat függetlenné válik és neki lehetősége lesz meghatározni annak összetételét. Ez azonban nem történt meg. Közben pedig feszültség alakult ki a társulat és közte - magyarázta. Szerinte a meghatározó jogkörök nélkül semmilyen vezetés nem lehetséges, anarchiában pedig nem akart részt venni. Hozzátette: őt ez a beszűkült helyzet visszahúzta és most az MNT-vel megegyezve "szabadult meg" tőle.

Ljubica Ristovskit, a szabadkai Népszínház igazgatóját meglepte Andrási Attila hirtelen döntése. Szerinte most az volt a legfontosabb, hogy ne maradjon művészeti vezető nélkül a társulat és hogy az évadot sikeresen végig tudják vinni. Az új pályázatot várhatóan májusban írják ki.

Gyarmati Kata szerint is az a legfontosabb, hogy minél hamarabb elkezdődjön a munka. Május 31-ig még két bemutatója lesz a társulatnak, ezen már nem változtatnak, a jövő évi repertoárt viszont már ő állítja össze.

A szabadkai Népszínház magyar társulatának következő bemutatója Robert Thomas Nyolc nő című bűnügyi komédiája lesz.

Kapcsolódó

Felmentik Andrási Attilát

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr927993515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása