7óra7

A századik Titkaink a Szkénében

A századik Titkaink a Szkénében

2015. 01. 21. | 7óra7

Talán az író-rendező Pintér maga sem gondolta, hogy az akkor éppen jubiláló társulat ezúttal egy olyan előadást hoz létre, amelyet a 15 év csúcspontjának tekintenek a kritikusok és a nézők egyaránt. A színikritikusok 2014 legjobb drámája és legjobb előadása díjaival is jutalmazták. Ez utóbbi szinte példátlan a független társulatok között.

Titkaink - Pintér Béla, Szamosi Zsófia Az előadás a 80-as évek ügynöktémáját dolgozza fel a Pintértől megszokott humorral, miközben olyan mélységekig hatol, hogy a néző hetekig nem szabadul az emlékétől. A bemutató óta tartó érdeklődés továbbra sem csökken, az előjegyzési listán még mindig 1500 körüli fő található, pedig csak a Szkénében már több mint 13 000 néző látta az előadást az elmúlt másfél év alatt – olvasható a színház közleményében.

A produkció sikerét az is bizonyítja, hogy a premier óta számos hazai és nemzetközi fesztiválra meghívták. Felléptek már vele Mariborban, Szabadkán, Berlinben, Frankfurtban, Braunschweigben, Bázelban és Temesváron, valamint ott voltak a Bécsi Ünnepi Játékokon is, ahol álló tapssal jutalmazták őket.

"A Titkaink az utóbbi idők leginkább politizáló előadása és legkiválóbb magyar drámája. Kivételes érzékkel szűri át a hétköznapi történelmet szereplőin, és ugyancsak kivételes tehetséggel lapolja egymásba a különböző cselekményszálakat" - írta róla kritikusunk.

"Most már van sok Nemzeti Színháza az országnak, mégis, ha a nemzeti alatt a magyar nemzettel kapcsolatos érdemi kérdésekkel, múlttal és jelennel egyaránt foglalkozót, a hagyományt folyamatosan újraértelmezőt, az újat a régi fénytörésében láttatót értünk, akár metsző humorral, de emberi szeretettel, akkor a legnemzetibbnek a Pintér Béla és Társulata nevezhető. A legcsekélyebb fenntartás és mindenfajta idézőjel nélkül" - folytatta. A teljes írás itt olvasható.

Titkaink - Pelva Gábor, Póta György, Friedenthal Zoltán, Csákányi Eszter, Pintér Béla, Szamosi Zsófia, Thuróczy Szabolcs, ülnek: Enyedi Éva, Stefanovics Angéla

Nem újdonság, hogy Pintér darabjai és előadásai ilyen sikereket érnek el, egyedülálló módon tartja repertoáron – két előadását leszámítva – teljes életművét (jelen pillanatban 18 darabot). A Parasztopera már túl van a 250. előadáson is, de hogy ilyen rövid idő alatt ilyen impozáns sikereket érjen el, valószínűleg erre még nem volt példa – áll a közleményben.

Kapcsolódó

A Titkaink a legjobb előadás a kritikusok szerint

A magyar dráma napja – Programok országszerte

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907993535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása