7óra7

Az öreg hölgy Kolozsvárra látogat

Az öreg hölgy Kolozsvárra látogat

2015. 01. 05. | 7óra7

Az öreg hölgy látogatásaAz előadást megelőző sajtótájékoztatón Tompa Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a szerdai bemutató egy sajátos, „work in progress” jellegű előadás lesz. Objektív okokból ugyanis az utolsó pillanatban szerepcserére került sor: Alfred Ill szerepét Orbán Attila vette át, míg az eredetileg általa játszott tanárét Viola Gábor alakítja.

Dürrenmatt darabja közkedvelt a világ színpadain, a kolozsvári premierrel szinte egy időben (január végén) például a németországi Bochumban is bemutatják. (Az ottani színház éppen most lett tagja az Európai Színházak Uniójának, Tompa Gábor egy esetleges előadáscserét sem tart kizártnak.) Tragikus komédia, bosszútörténet, a korrupt kisvárosi közösség látlelete, a provincializmus anatómiája – kulcsszavakban összefoglalva.

Bodor Johanna koreográfus elmondta, prekoncepciók nélkül jött Kolozsvárra, a próbafolyamat első tíz napjában csak figyelt, várt. A mozdulatok kidolgozását csak akkor kezdte el, mikor már ráhangolódott az előadás közegére, zenéjére, terére. Reményét fejezte ki, hogy sikerült megtalálnia a megfelelő mozgásrendszert, stílust.

Carmencita Brojboiu jelmezei gyakorlatilag turkálós ruhák – a darab színhelyének, Güllen városkájának közössége egyfajta „second hand társadalom”, mondta Brojboiu, ez a konkrét világ érdekes kontrasztban áll Helmut Stürmer metaforikus díszletével. A jelmeztervező a „sarki turkáló” és a színpad között ingázva dolgozott, a színészek számára mérések nélkül, „szemre” választotta ki a ruhadarabokat.

Vasile Șirli zeneszerző dallamok, zajok, zenei gondolatok sajátos keverékeként jellemezte az előadás hanganyagát, ezekből „kötötte” meg azt a hangszövetet, melyben benne van a szöveg cinizmusa és csípős kritikája, ugyanakkor saját nosztalgiája is, hiszen számára Dürrenmatt a fiatalságával, a hatvanas évek nyugati szellemével kapcsolódik össze.

Az öreg hölgy látogatása

Visky András, az előadás dramaturgja kiemelte, hogy az előadás szerint a gülleniek szegénysége nem anyagi természetű, ahogy saját társadalmunk szegénysége sem az (főként a Föld más régióihoz képest). Ennek a közösségnek a szegénysége: a szolidaritás akkut hiánya.

Az előadás főszerepét Stief Magda játssza, további szerepekben néhány kivétellel a teljes kolozsvári társulat látható lesz: Biró József, Kántor Melinda, Farkas Loránd, Sigmond Rita, Dimény Áron, Fogarasi Alpár, Balla Szabolcs, Marosán Csaba, Orbán Attila, Kicsid Gizella, Bodolai Balázs, Imre Éva, Bogdán Zsolt, Szűcs Ervin, Váta Loránd, Viola Gábor, Keresztes Sándor, Molnár Levente, Laczkó Vass Róbert, Buzási András, Sinkó Ferenc, Csutak Réka, Laczó Júlia, Dimény Áron, Vatány Zsolt, Albert Csilla és Vindis Andrea.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr947993663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása